Vanliga frågor


Nedan du de vanligaste frågorna gällande hundarna på hundstallet och hur man gör för att anmäla intresse på en hund. Har du frågor gällande att skänka pengar, medlemskap, ge en minnesgåva, om vi har ringt dig eller andra frågor kring givande kan du läsa mer här.

Hur gör jag för att få köpa en Hundstallshund?

När du hittat en hund på vår hemsida som du är intresserad av gör du en intresseanmälan. Mer information och intresseanmälan hittar du här.

Vad kostar en hund från Hundstallet?

Priset ligger mellan 2000 och 7000 kronor, beroende på ålder och egenskaper.

Vad önskar ni när det gäller en köpare?

Vi önskar att en köpare:

• Är myndig.

• Har eller skaffar sig kunskap om hundar.

• Frågar sig: Kan vi uppfylla hundens unika behov? Har vi ekonomi till foder och veterinärkostnader? Hur gör vi så att hunden får minimalt med ensamtid?

• Använder mjuka metoder. Vi tror på partnerskap där hund och människa hittar trygghet, glädje och kärlek tillsammans.

Vi kontrollerar att våra blivande hundköpare inte förekommer i Länsstyrelsens djurskyddsregister.

Hur går en omplacering till?

Den som bedöms kunna bli en optimal ny ägare för den specifika hunden, går vi vidare med. Vi ringer referenser och kontaktar dig för mer info. Om du inte blir vald denna gång, får du ett mail. Ha tålamod – processen kan ta sin tid för att det ska bli så bra placering som möjligt.

Läs mer här: Hur fungerar en omplacering?

Hur lång tid tar omplaceringsprocessen?

Omplaceringsprocessen kan ta tid. Vissa hundar, som till exempel valpar, är lätta att omplacera då det finns många intressenter med de rätta förutsättningarna. När det gäller hundar med speciella behov som kan vara svårare att tillgodose, till exempel krav på ingen ensamhetstid eller att den blivande ägaren måste ha erfarenhet av till exempel en stor vaktande ras, kan det ta lång tid. Ibland får vi flera hundra intresseanmälningar för en och samma hund och då tar det tid för oss att bedöma alla. De som omplacerar hundar på Hundstallet är också hundskötare. Med tanke på våra begränsade resurser så prioriterar vi alltid omsorgen om hundarna.

Har jag returrätt?

Du får en provperiod på 14 dagar för en vuxen hund. Sedan följer 30 dagars öppet köp, enligt lag. Behöver du återlämna hunden inom dessa dagar får du pengarna tillbaka. Skulle något hända senare som gör att du inte kan behålla hunden, är den alltid välkommen tillbaka till oss.

Varför får jag inte svar? Varför dröjer ert svar på min intresseanmälan?

Vi på Hundstallet får in väldigt många intresseanmälningar. Det är vi är mycket glada för, men i dagsläget kan vi inte höra av oss till de som inte får köpa en hund utan endast till de som går vidare i urvalsprocessen. Vi bearbetar och utvecklar denna process så att alla ska kunna få svar framöver. Inom kort kommer ni att se en förändring.

Alla som har skickat in en intresseanmälan får ett automatiskt svar – en bekräftelse på att den har kommit fram till oss. Om du inte har sett något automatiskt svar från oss, så kontrollera i din mailkorg för skräppost.

Varför kan så få av hundstallshundarna bo med barn, andra hundar eller katter?

Det är den vanligaste frågan som vi får. Det korta svaret är att vi aldrig chansar. En del av våra hundar vet vi mycket om och känner till hela deras historia, medan vi kanske inte vet något alls om andra hundars bakgrund. Läs vårt långa svar på denna komplicerade fråga här.

Vi är alltid ärliga – det kan ni lita på. Och vi gör alltid en bedömning vad som är bäst för varje enskild hund. För oss på Hundstallet handlar allt om trygghet och säkerhet, för hunden och för den blivande ägaren. Det är därför som vi är så noggranna. Vi vill göra allt vad vi kan för att matchningen ska bli så lyckad som möjligt. Vi vill ge varje hund ett ”för-alltid-hem” med mängder av trygghet och kärlek. Inte sällan upptäcker även hundägare som adopterat från oss att aktuell hund kan trivas fint med barn, andra hundar och katter.

Hur många hundar har ni?

Vi har kapacitet att ta emot cirka 1000 hundar om året på våra tre anläggningar. Det är hittehundar, djurskyddsärenden och privata omplaceringar som av olika anledningar hamnar hos oss. Läs mer om våra hundstall här.

Vad har ni för sorts hundar?

Vi tar emot alla sorter; alla raser, blandningar, stora som små, gamla som unga. De hundar som väntar på sin andra chans hittar ni här.

Hur ofta vet ni vilka raser som blandrashundarna har i sig?

Det är sällan vi vet eftersom vi inte alltid vet hundens bakgrund. I de fall vi vet vilka raser det är så skriver vi ut det i beskrivningen på hundens profil.

Vad händer när en ny hund kommer till Hundstallet?

Vi gör först en veterinärundersökning. Efter denna får hunden den vård och omsorg som den behöver samt omges av ett team bestående av veterinär, hundpsykolog, hundskötare och omplacerare. Varje hund får en träningsplan som alla hundskötare ska följa angående träning, rehabilitering, motionering och hantering.

Varför sitter vissa hundar länge på Hundstallet?

Ett skäl kan vara att vi söker efter ett väldigt speciellt hem, till en väldigt speciell hund. Den kan vara en hund som har vissa egenheter, som kräver speciell erfarenhet. Vi på Hundstallet chansar aldrig. Det är en del av vårt uppdrag att se till att en hund som har haft det svårt, hamnar på ett optimalt ställe där den får stanna livet ut.

Många säger: Man vet ju aldrig vad en omplaceringshund har i bagaget? Vad säger ni om det?

Ibland vet vi mycket om en hund, ibland ingenting, men oftast kan vi komma till rätta med ”problem” och utveckla hundens positiva sidor. De allra flesta känner samma kärlek och trygghet till en vuxen omplaceringshund som till en hund man skaffar som valp.

Vad gör ni med svårplacerade hundar?

Vi har en policy som säger: om en hund har bott här i mer än ett år bedöms den ha sådana problembeteenden att den ej är omplaceringsbar. Då kan avlivning vara det mest humana. Men, om Hundstallets medarbetare tror att det finns en chans att hitta ett lämpligt hem, då kan de begära förlängning från styrelsen som hittills alltid har sagt ja. Ingen hund har alltså avlivats av detta skäl.

När avlivar ni hundar?

Vi känner stort ansvar för de hundar som vi omplacerar. Vi avlivar endast svårt sjuka hundar och de med mycket svår beteendeproblematik. Vi gör alltid det som är bäst för hunden. Ibland kan det innebära avlivning, för att hunden inte ska behöver lida.

Hur mår hundar som sitter länge på Hundstallet?

Det händer att de blir smått apatiska och sorgsna. Därför får att vissa bo i jourhem för att behålla livsglädje. Vi gör alltid allt vi kan, och har resurser till, för att hundarna ska ha det bra medan de är här och vi försöker alltid hitta det optimala hemmet så snabbt vi kan. 

Intresserad av att bli jourhem? Läs mer här.

Kastrerar ni hundar på Hundstallet?

Vi kastrerar när det bedöms vara nödvändigt. Osäkra och rädda hundar kastrerar vi aldrig, eftersom man riskerar att då ta bort det lilla mod som hunden har.

Varför får man inte gå in och välja en hund på Hundstallet?

Vi vill skapa en lugn, trygg och kärleksfull miljö för våra hundar. Därför tar vi inte emot besökare i hundstallarna annat än vid speciella tillfällen. Det kan vara till exempel under våra öppna hus, som vi under normala omständigheter har en gång om året. Då får besökarna träffa de hundar som är redo för nya hem och som klarar av att möta människor utan att ta skada på något sätt. Håll utkik på vår evenemangsida för nästa Öppet Hus.

Hur finansierar ni er verksamhet?

Hundstallet drivs av Svenska Hundskyddsföreningen som är en ideell förening och en medlemsorganisation, som är helt beroende av gåvor och stöd från allmänheten . Vi har inget statligt, kommunalt eller annat stöd från någon myndighet. Vi är tacksamma för det stöd som vi får från bland annat insamlingskampanjer, medlemsavgifter och gåvor. Vi är medlemmar i Giva Sverige och följer deras regelverk, har 90-konto och kontrolleras av Svensk Insamlingskontroll. Ju mer stöd vi får, desto mer kan vi göra för hundarna.

Läs mer om vad dina pengar används till»

Hur kan jag stötta och hjälpa er?

Vi och hundarna tar tacksamt emot all hjälp vi kan få. Du kan stötta oss ekonomiskt genom att bli medlem – då kan du också vara med och påverka verksamheten – eller bli månadsgivare eller skänka gåvor. Du kan också dela med dig av din tid som volontär eller genom att bli jour- och helghem. Hjälp oss gärna att synas genom att dela våra inlägg på sociala media.

Har du frågor om medlemsskap, gåvor eller hur du gör för att bli månadsgivare? Kontakta då vår Givarservice på givarservice@hundstallet.se.

Fler sätt att stödja oss »

Hur gör jag om jag vill skänka saker?

Vi tar tacksamt emot gåvor till hundarna men har inte möjlighet att ta emot mediciner och kosttillskott eller foder/hundgodis som har gått ut i datum eller har en öppnad förpackning. 

Kontakta oss på info@hundstallet.se innan du lämnar gåvor till:

Stockholm, Åkeshov

Vi tar tacksamt emot foder, hundgodis och leksaker. För närvarande har vi ingen möjlighet att ta emot övriga gåvor på grund av platsbrist och fullt i våra förråd. Vi har inte möjlighet att hämta men om ni vill lämna på plats är receptionen bemannad helgfria vardagar måndag – fredag kl. 09.00 – 16.00 (lunchstängt mellan 12.00–13.00). Dag före röd dag bemannad kl 09.00-12.00. Röd dag stängt.

Skåne, Staffanstorp  

Vi tar tacksamt emot alla typer av gåvor. Vi har inte möjlighet att hämta men om ni vill lämna på plats så finns vi alltid på plats mellan kl. 07.00–21.00 alla dagar i veckan. Om ingen öppnar när ni ringer på så går det bra att ställa sakerna utanför entrédörren.

Alingsås

Vi tar tacksamt emot alla typer av gåvor utom foder. Vi har inte möjlighet att hämta men om ni vill lämna på plats är receptionen bemannad helgfria vardagar måndag – fredag kl. 09.00 – 16.00 (lunchstängt mellan 12.00–13.00) Dag före röd dag bemannad 09.00-12.00. Röd dag stängt.

Vad gör en volontär?

Som volontär hjälper du till med att rasta, promenera och umgås med våra hundar. Du måste ha fyllt 18 år, ha mycket god hundvana och kunna ta minst fyra pass à tre timmar per gång, varje månad. Vi är enormt tacksamma för våra volontärers engagemang!

 Läs mer om volontärarbete »

Vad behövs för att få jobba som hundskötare på Hundstallet?

Man behöver ha stor hunderfarenhet, kunna ”läsa” hund och vara utbildad hundinstruktör eller ha liknande utbildning samt vara över 18 år. Djurvårdarkunskap, annan jämförbar kunskap samt körkort, är meriterande.

Vart annonserar ni era lediga tjänster?

Lediga tjänster hittar ni här. Pga GDPR så kan vi inte spara spontanansökningar.

Hur gör jag om jag vill söka praktik på Hundstallet?

För att praktisera hos oss behöver man vara över 18 år. Elevens handledare mejlar en förfrågan direkt till någon av våra stallchefer i Stockholm, Alingsås eller Staffanstorp.

Vad gör man om man misstänker att en hund far illa?

Ibland råder det ingen tvekan. Det kan gälla uppenbara lagbrott som misshandel och vanvård. Ibland kanske du ”bara” misstänker att något är fel. Oavsett vilket, kan du agera. Kanske kan du därigenom rädda ett liv och göra att en hund får en chans till en bättre framtid. Läs Hundstallets bästa råd här »

Vart annonserar ni om Öppet hus och övriga event på era stall?

Läs här om våra Evenemang.

Stöd oss

Hundstallet är helt beroende av stöd från allmänheten. Alla gåvor till hundarna på Hundstallet gör skillnad - stora som små!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Genom att prenumerera på detta nyhetsbrev samtycker du till att vi använder information om dig enligt vår integritetspolicy.