Så får Hundstallet stöd av hundälskande kafégäster

För två år sedan öppnade ett så kallat hundkafé i Falun, dit hundägare är välkomna att ta med sina hundar, som erbjuds en särskild meny. För kaféägarna, som brinner för frågor kring att hjälpa utsatta hundar, är det en självklarhet att också bidra till Hundstallets verksamhet.

Den ”stora hundmenyn” som innehåller tre köttbullar, ost och leverpastej, är en favorit för många av de fyrfota gästerna. Andra får en hundbakelse, eller kanske en laktosfri glass. Och en del av det som säljs från menyn för hundar går direkt till Hundstallets arbete med att ge utsatta hundar en andra chans.

– Vi har alltid brunnit för hundarnas bästa i vår familj. Våra döttrar har alltid pratat om Hundstallet och det viktiga jobb som görs där, att det är rent unikt, därför vill vi vara med och stötta det arbetet, säger Håkan Jernberg som driver ”Café Tanten med hunden”, tillsammans med sin fru Annelie.

Namnet på kaféet anspelar enligt ägarna på Annelie och parets hund James – en collie som också ”arbetar” på kaféet, och finns på plats ett par timmar de flesta dagarna.

Collien James ”jobbar” på kaféet ett par timmar varje dag.

Kände frustration

Håkan och Annelie fick idén till ett hundkafé efter att ha känt frustration över att det fanns få kaféer och restauranger som tillät att man fick ta med sin hund – i synnerhet hemma i Dalarna. Och efter ett besök på ett hundkafé i Stockholm beslutade sig paret för att satsa på en liknande verksamhet i sin hemort Falun.

– Vi har valt att göra det helt på hundarnas villkor där vi har utgått från dem och att det självklart ska vara en naturlig och smidig samlingsplats för hundar och människor tillsammans. Vi får höra dagligen från besökarna hur välkommen den här satsningen har varit.

Hur reagerar era besökare på att en del av era intäkter från menyn för hundarna går till Hundstallet?

– Det är många som säger att det är jättebra och vi får höra att det redan är många av våra besökare som är månadsgivare eller skänker pengar till Hundstallet då och då. Vi tycker själva att det är naturligt att vi ska vara med och stötta Hundstallets arbete med att hjälpa utsatta hundar.

”Hundstallet gör skillnad på riktigt”

Det var gott om både hundar och människor på kaféet när Hundstallet gjorde ett besök. Zirocco är en 14 veckor gammal bordercollievalp som entusiastiskt slickade i sig av en kula laktosfri glass, och Nala – som är en blandning av pudel och pomeranian ­– fick köttbullar, ost och leverpastej.

Lena och PeO Karlström tog med sig barnbarnen Emma och Tuva Söderström och hunden Nala på hundkafé.

Nalas ägare, Lena och PeO Karlström, tog med barnbarnen till kaféet.

– Det är ju jättebra att kunna gå ut och fika och få ha med sig hunden. Annars är det nästan så att man slutar att gå på kafé, för man vill ju att hunden ska vara med, säger Lena och får medhåll av PeO:

– Man känner en gemenskap med andra hundägare. Emellanåt är det någon som skäller lite och det är bara så mysigt. Det är kvalitet att få ha med sig hunden på det här sättet. Och att Hundstallets verksamhet samtidigt får ett extra bidrag känns helt fantastiskt, för det är en organisation som gör skillnad på riktigt.

Nala njöt särskilt mycket av köttbullarna.
Zirocco var helt fokuserad på glassen.