Fira jul med hunden

Nu står julen vid dörren, en mysig tid med nära och kära. För att våra fyrbenta bästa kompisar ska få en lika härlig julafton finns det en del som kan vara bra att tänka på!

Fysisk och mental stimulans

Se till så att hunden har fått ordentligt med motion innan julfirandet, både mental och fysisk aktivering. Hur aktiveringen ser ut beror såklart helt på hundens förutsättningar, det kan vara allt från en lång promenad i skogen till att kombinera detta med sökövningar eller parkour. En nöjd hund har lättare att ta det lugnt och finna ro.

Gäster och rutiner

Under juletid är det full rulle för många familjer och livet kan se lite annorlunda ut från vardagen. Rutiner försvinner och det är viktigt att hålla lite extra koll på din hund om den lätt blir stressad och nervös. Se till att hunden har en egen plats att vara under firandet där den kan vila ostört. Tala om för gäster, framför allt hundkära barn, att de ska låta hunden vara ifred när den ligger på sin plats. Kom ihåg att det alltid är vuxnas ansvar att se till att barn och hund umgås på ett sätt som känns bra för båda två!

Bjud hunden på något gott

Ett bra tips är att ge hunden något gott ben att tugga på eller att fylla en kong med våt- foder. Det kan lugna hunden och hålla den sysselsatt. Kom ihåg att se till att hunden får äta sina godsaker ifred. Ofta är det bättre att ha en plats med en synlig gräns för gäster, som till exempel ett kompostgaller. Då blir det tydligt för alla att hunden ska lämnas ifred när den äter ben eller något annat gott.

Förgiftning

December är månaden då många hundar drabbas av förgiftning. Det finns många faror i vårt hushåll under julen som är viktigt att hålla koll på. Se upp för giftiga växter som julstjärna, julros och ekollon. Levande ljus och mycket av julmaten är också något att hålla extra koll på.

En vit jul för hunden

Hundar liksom barn kan tycka att det är läskigt när människor runt omkring är berusade. Det blir mer högljutt och livat och omdömet blir ofta lite sämre. Förutom risken att man inte skyddar sin hund från gäster och barn på samma sätt som om man är nykter är även en fara att man inte riktigt har samma koll på julmat eller annat som är giftigt för hunden.

God Jul önskar vi på Hundstallet!