Den nyttiga leken!

Det är samling i aktivitetsrummet. Ett dussintal hundskötare och praktikanter har slagit sig ner för att diskutera dagens gemensamma träning. Snart ska de ut och praktisera det valda ämnet med varsin hund.
Just idag handlar det om – lek!

– Hundar är väldigt lekfulla. Det är inte alla djur som fortsätter leka långt upp i vuxen ålder, men hundar är ett av de djur som gör det, säger hundpedagogikansvarige Petter Fahlin, som ställt sig vid vita tavlan.

Det här är en av de gemensamma träningsträffarna som Hundstallets personal och praktikanter brukar försöka få till någon gång i veckan, under ledning av Petter. Han börjar skriva upp svaren han får från den församlade skaran när han ställt frågan: Varför leker hundar?

Social träning säger en, utlopp för överskottsenergi säger en annan. Träning inför jakt, säger en tredje.

– Och för att det är roligt! lägger Petter till.

Han tycker att vi ibland glömmer hur viktig leken är, inte minst i samspelet mellan hund och människa. Kan vi leka med våra hundar så får vi en kontakt som i förlängningen ger så mycket mer – hunden blir mer följsam, vilket bland annat brukar göra koppelpromenader mer behagliga. Man kan med andra ord se leken som en form av lydnadsträning om man leker på ett sätt som bygger på interaktion och samarbete.

Labradoren Simba har fått följa med in i rummet som förevisningshund. Han har inga problem alls att leka med människor, men kan däremot behöva öva på väntan och nedvarvning mellan stunderna av bus.

Petter visar med en kampleksak hur han varvar lek och väntan. Han sätter inte igång leken igen förrän Simba sitter helt stilla. På det viset lär han sig att passivitet lönar sig – leken blir belöningen när han lugnat sig.

Petter_Simba2_LEK

Simba väntar ivrigt på att leken ska börja

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

När det är dags för bus igen låter Petter honom jaga ikapp trasleksaken han håller i handen, har lite dragkamp samtidigt som han rör sig runt på ett lekfullt sätt. Interaktionen mellan honom och Simba är viktig, så det inte bara handlar om föremålet. Petter poängterar att det är viktigt att läsa av hunden under leken och ge akt på att den inte går upp för mycket i stress. Balans är viktigt, konstaterar alla. Och det gäller förstås i alla former av lekar: när man jagar varandra, brottas och tumlar runt – eller kastar boll, som för vissa hundar kan bli för stressande om man inte ser upp.

Petter_Simba1_LEK

Petter busar upp Simba

 

Det blir dags att gå ut och praktisera med några hundar, utomhus. Det här är också en av anledningarna till de gemensamma träningarna: att jobba med kontakten när det är andra hundar i närheten. Vissa hundar har väldigt svårt att släppa uppsikten mot de andra. Somliga är oerhört glada i leksaker, andra inte särskilt intresserade alls. Det gäller att hitta ett sätt att fånga just ”sin” hunds intresse.

Polly, en blandning mellan lagotto och portugisisk vattenhund, har stort föremålsintresse men också lite för lätt att gå upp i varv. Det betyder inte att man ska skippa att leka med henne, men däremot har personalen jobbat mycket på att få henne att varva lugn och aktivitet. Nu klarar hon det bra, och bryter aktiviteten så fort hennes tränare signalerar att det är dags att vila.

Polly1_LEK

Polly tränar på aktivitet och sedan varva ner

Stella, som har en gedigen blandning av dobermann, sankt bernhard och förmodligen någon polarhund i sig, tycker inte leksaker är särskilt spännande, men hon gillar att springa. Hennes tränare får igång henne genom att röra sig ifrån henne – då kommer lusten igång.

Stella1_LEK

Volontären Jenny leker med Stella

– Hade hon varit matintresserad hade vi kunnat lägga köttbullar eller något annat gott i ett knyte, och sätta fast det i ett snöre att dra i. Då blir det genast mycket mer spännande att jaga efter leksaken, säger Petter, innan han går vidare till nästa ekipage.

Lekarna virvlar över gräsmattan och här och där görs framsteg. Små små steg mot en bättre kontakt mellan människa och hund.

 

Lek och stärk banden med din hund

Lek är ett bra sätt att belöna sin hund, och något som stärker banden mellan människa och hund. Här är några sätt att leka med sin hund.

Kamplek: En flätad trasleksak eller liknande passar här. En del hundar har stort intresse av att kampa, och då är det viktigt att balansera leken och lära hunden att avbryta och sätta igång igen. Den hund som inte tycker om att kampa kan lära sig det, genom att få godis i belöning så fort den gör ansats till att dra i föremålet, eller genom att låtsas att leksaken är väldigt värdefull, och avlägsna den så fort hunden närmar sig. Sånt väcker intresse!

Jakt: Att jaga eller bli jagad. Vissa hundar älskar detta, inte minst vinthundar och andra hundar som älskar att springa. Att röra sig ifrån hunden väcker alltid intresse, och att gömma sig bakom trädstammar gör leken ännu roligare.

Brottning: Det här kan vara svårt för många, men med lite träning kan det bli riktigt kul. Härma hundens ljud och rörelser så har ni kommit en bit på väg i buset. Genom att putta iväg hunden lite kan du få den att vilja komma tillbaka, och så är interaktionen igång. Hunden måste förstås lära sig hur hårt den får bita i såna här lekar, vi människor tål inte lika hårda tag som hundar emellan.

Bollkastning: Att kasta boll är en klassiker, Men se till att det blir ett samarbete – att hunden kommer tillbaka med bollen. Var vaksam på hur mycket hunden går upp i
stress. Monotona bollövningar kan bli för mycket för vissa hundar. Då är det bättre att få leta efter bollen istället för att trigga jakten genom kastandet.

Spindeln” : Genom att göra smygliknande rörelser med händerna och samtidigt berätta en liten saga (kanske Bockarna Bruse?)
kan man få en riktigt kul stund med hunden. Den blir uppmärksam på tonfall och uttryck och spänd på vad som ska hända. Bara fantasin sätter stopp. Kanske slutar historien med att det ligger något gott gömt någonstans, eller att leksaken kommer fram?

Text och foto: Karin Wallén