Lek på schemat

Rastgården ligger stilla och öde. Men snart ska de släppas lösa – snabba Nellie och busiga Rocky. Deras stund tillsammans är en del av den nya ”leklistan” på Hundstallet. Ett schema som gör hundarnas umgänge lite enklare och roligare. 

text och foto: Karin Wallén

Att se två hundar leka är fantastiskt, det kan nog alla som gjort det hålla med om. Därmed inte sagt att alla hundar kan eller vill leka med andra hundar hela tiden. Och visst kan man som människa också leka med sin hund – man till och med bör göra det. Ändå är det något speciellt med lek två hundar emellan.

– Det är något man inte kan ersätta med något annat. Det är en berikning som jag som människa inte kan ge hunden. Så om det är möjligt vill vi ge hundarna den här chansen. Men det ska vara roligt. Ingen hund ska känna sig förtryckt, påpekar Petter Fahlin.

Han har tagit med Greklandsbördige herdehundsblandningen Rocky till Hundstallets rastgård, och har sällskap av hundskötaren Johan Bergvall, som tagit med schäferblandningen Nellie. Hon är en vuxen dam på snart sju år som älskar att leka. Och framförallt – att springa fort!

– Hundrastgården är ju också ett ställe där hundarna kan få rusa av sig. En del hundar har ett stort behov av det, och Nellie är absolut en sådan, säger Petter.

Innan de kommer in i rastgården har hundarna först gått en kopplad promenad ihop. De är uppvärmda, de har bedömts som två individer som kommer att gilla varandra, och de har fått nosa och närma sig.

Väl innanför staketet ställer sig hundskötarna ganska långt ifrån varandra och bestämmer när det är dags att koppla loss. När de släppt hundarna börjar de gå längs staketet, fortfarande åtskilda. De vill inte bli stillastående, åtminstone inte innan de vet hur det fungerar mellan hundarna.

– Vi håller oss på avstånd. Om de kommer för nära oss kan de söka stöd hos oss och bli kaxiga mot varandra. Man kan se det ibland när hundar gör utfall i koppel. Att de känner ett stöd och en förstärkning genom att vara nära ägaren, säger Petter.

Precis som väntat blir det full fart när de båda hundarna möts. Men snabba Nellie verkar tycka att den lite överviktige ynglingen Rocky är för långsam. Han har kul och gör så gott han kan, försöker tackla den snabba schäfer- och huskyblandningen. Men när han behöver en paus letar han upp lerpölen i rastgården – och lägger sig tillrätta i gyttjebadet.

Rocky funderar på vem som mest behöver en kram

Han ser ut att le med hela ansiktet och kroppen, och Nellie gör honom sällskap. Efter att ha vältrat runt i leran och vilat en stund tar leken ny fart. De här två har fint utbyte av varandra, även om Rocky måste bli lite snabbare för att Nellie ska bli helt nöjd.

Som ler och långhalm i vått och torrt

 

Nellie och Rocky blir ett under leken

 

– En del hundar har ju inte lärt sig att leka. I de fallen det går att förändra är det väldigt kul att se framstegen de gör när det lossnar. När de får lite bättre självförtroende och blir öppnare för andra hundar, säger Petter, och kopplar den lerige men lycklige Rocky.

Det var inte sista gången han blir inplanerad på leklistan.