Petter om SMÅ hundar

Det finns både okunskap och fördomar kring små hundar. ”Det är lika mycket hund i en liten hund som en stor”, säger Petter Fahlin, pedagogikansvarig på Hundstallet i Åkeshov.

text: Milena Bergquist foto: Hanneke Bonthuis

Stämmer det att små hundar skäller mer än större hundar?

– Generellt sett är det nog så. Men, det är ju väldigt olika med olika raser. Vi brukar säga att till exempel chiahuahorna larmar. De talar om när faror hotar, när någon okänd närmar sig. När aveln på små hundar satte igång på 1500-talet så var det huvudsakligen adeln och de förmögna som hade råd att skaffa en sådan hund. Kanske var då tanken att de skulle bli damernas knähundar och vakta dem. Detta larmande är inte heller något man valt att avla bort när det till exempel gäller chiahuahuor.

Kan man träna bort skällande?

– Det kan man till viss del med vissa raser, men det kan vara svårt när det till exempel gäller spetsar. De är ju jakthundar som ska skälla när de har ställt ett djur i skogen. De är avlade till det. Kan man inte leva med det, bör man nog fundera på en annan ras som passar bättre.

Är det svårare att få en liten hund rumsren?

– Enligt min erfarenhet kan det vara så. Kanske kan det bero på att man är mer benägen att tidigare släppa ut valpar av större raser i naturen, redan hos uppfödare. De får redan som valpar bekanta sig med att kissa ute. För valparna blir det ju då ett större och läskigare kliv att börja göra ifrån sig ute när de kommer till sitt nya hem. Små hundar mognar mycket fortare än stora hundar och det innebär ju också att man har kortare tid på sig. Tidigare hade jag en italiensk vinthund och det var inte lätt, jämfört med andra valpar jag haft. Men, en del uppfödare av mindre raser skulle kanske säga emot mig.

Kräver en liten hund, mindre aktivitet?

– Där är det ingen skillnad när det gäller storlek. Det beror mycket på vilka egenskaper man har velat avla fram. Alla behöver promenader och aktiviteter i olika former. Vissa är framavlade för att vara ettriga, som till exempel en jack russel. De är jakthundar och ska kunna ta sig ner i ett gryt och aldrig ge sig, medan en fransk bulldogg inte kräver lika mycket eftersom det är en ren sällskapshund. ”Platt-nosarna” kan ha lite svårt att gå allt för snabbt och långt, men det beror ju på att de kan ha svårt att andas. Min italienska vinthund vägde fem kilo och den kunde gå fler mil, betydligt längre än jag. Alla små hundar älskar skog och mark, precis som de stora. Alla små hundar älskar att få följa med på ”äventyr”, precis som stora. Man bör välja hund efter det liv man vill ha tillsammans med sin hund.

Behandlar vi små hundar annorlunda?

– Ofta gör vi nog det, och det sitter i våra huvuden, inte i hunden. Många gånger respekterar vi nog inte småhundars integritet på samma sätt som med stora hundar. Vi bär dem mer och håller fast dem när vi vill gulla med dem. Det är orättvist mot hunden. Till slut kanske den tvingas bita för att visa vad den inte vill. En av våra veterinärer, Ulla Björnehammar, brukar säga ungefär: ”Små hundar har också ben, och dem ska de använda.” Men, å andra sidan, är det ju en stor fördel med en liten hund. Att man just kan bära hunden till exempel på bussen eller ta med den på flyget. Det är roligt att kunna ta med den överallt och att ha den sovande på bröstet när man vilar. Men, man får inte tvinga sig på en liten hund, bara för att den är liten.

Kan man träna små hundar som stora?

– Absolut. Allt går. De små hundarna är minst lika smarta. Tänk på dvärg- och mellanpudlar som ofta syntes på cirkus förr i tiden. Begränsningarna sitter ofta hos ägaren. Sedan beror det ju på ras. En del är mer benägna att vilja vara till lags än andra, vissa vill arbeta, andra vill dra, jaga och så vidare.

Till sist – vad är viktigt att tänka på när man skaffar en liten hund?

– Med en liten hund bör man vara lite mer försiktig när det gäller möten och lek med större hundar. De kan vara snälla, men de kan också lätt skada en liten hund. En chihuahuas ben går lättare av, än en schäfers. Var försiktig med att släppa in en liten hund i en rastgård med stora hundar. Om en liten hund, leker med en stor hund är det viktigt att göra korta pauser. Då lugnar alla ner sig och så kan man leka vidare sedan på ett lugnare sätt.

Man ska dock inte tro att en liten hund är mer rädd för saker än en stor. Tänk på små terriers, de kan ju vara nog så ettriga.