Pigall

En raggig, livlig, tokglad godbit.Han kastar sig in i alla utmaningar utan att tveka, och är en aktiv familjemedlem som vunnit allas hjärtan.

text och foto: Karin Wallén

Modig, tuff och outtröttlig

Han väcker en del uppmärksamhet när han travar fram på gatorna i Östersund, den tigrerade och lite raggiga hunden med den glada uppsynen och det ivriga sättet.

– Det har hänt att folk kommer fram och frågar om det är hunden Arthur från Ecuador. Han är ju mycket ljusare, och bor dessutom i Örnsköldsvik. Men de har kanske något gatuhundsutseende gemensamt, säger Therese Selander och skrattar lite.

Vilka raser som finns i honom har de endast kunnat gissa sig till tidigare. Kanske en smula riesenschnauzer? Likheten med en malinois finns där, men den raggiga pälsen måste komma från någon annan ras.

En av kullsyskonens nya ägare skickade in ett DNA-prov och fick svaret: malinois, schäfer, airedaleterrier och engelsk staffordshire bullterrier.

Det är många aktiva raser, och en blandning som kräver en del av sin ägare. Men för Therese Selander och Fredrik Paananen blev det en perfekt matchning. Även om det inte var kärlek vid första ögonkastet för Fredrik.

– Jag var inte lika övertygad som Therese från början. Hon hade bestämt sig redan när hon såg bilden, säger han och klappar om Pigall.

Valpar från vanvårdsfall

Att den raggiga hunden nu vunnit hans hjärta råder det ingen tvekan om. Hela familjen, inklusive tre barn – två trettonåringar och en elvaåring, har blivit hans bästa vänner.

Både Fredrik och Therese har haft stora och aktiva hundar förut: schäfer, flatcoated retriever, labradorblandning. Therese har dessutom växt upp med jakthundar som jagat både älg och björn. När de nu skulle skaffa en gemensam hund ville de hellre ta sig an en av alla de hundar som som är i behov av omplacering, än att vända sig till en uppfödare.

De hade hållit koll på Hundstallets hemsida och gjort en intresseanmälan om en hund som gick till ett annat hem. Men en dag ringde telefonen.

– Det var Anna på Hundstallet som sa att de hade fått in en kull valpar, och att det här skulle kunna vara något som passade oss. Pigall var den tuffaste i kullen, säger Therese.

Valpkullen, som alla fick namn från chokladbitar, kom in tillsammans med flera andra hundar i ett vanvårdsärende i juni 2016. Pigall och hans syskon hade varit instängda i ett badrum. Många av hundarna hade hudsjukdomar, och valparna hade frätskador av urin på kroppen. Ett par månader efter att Pigall hade flyttat upp till Östersund började han tappa päls. Det visade sig att han hade demodex – en form av hudkvalster.

Efter tre månaders behandling kom pälsen tillbaka och sedan dess har han inte haft några problem, åtminstone inte än. I övrigt har han varit frisk, förutom att han bröt en tå i vintras och var tvingad till stillsamhet. Något som inte är det lättaste för en aktiv hund.

Energisk och orädd

– Han är världens häftigaste, modigaste hund jag har haft, och då har jag ändå haft björnhundar. Han är som en pansarvagn, säger Therese.

Under ett och ett halvt år med Pigall har de sett honom ta sig an alla utmaningar med samma självklarhet. Han klättrar upp i jakttron och fågeltorn. Kastar sig i åar och forsar och simmar utan att tveka. Åker med på skotern och går över svajande hängbroar i fjällen som om det var den naturligaste sak i världen.

Efter några kurser i allmänlydnad har de också lärt sig nosework, vilket han klarar med bravur.

– Han är med på allt och vill verkligen lära sig. Det enda som är svårt med en sån här hund är att kunna tillfredsställa honom helt. Han älskar allt och alla och är svår att trötta ut. Det gäller att trötta ut honom mentalt för att det ska bita på honom, säger Therese.

Hon konstaterar att han inte är någon nybörjarhund, och att han behöver mycket träning.

– Det är mycket jobb, men vi tycker ju att det är kul. Och jag har fått en perfekt träningskompis.

Redan förra vintern fick Pigall prova på att hänga med lite i skidspåret, fast utan att dra eftersom kroppen inte var helt färdigväxt än. Men han visar stor talang på att dra, och med den enorma arbetslusten han har kan Therese räkna med framfart i spåren till vintern.

– Jag ska gå med i Östersunds Draghundsklubb och gå någon kurs. Det gäller ju att få lite ordning på höger och vänster och att inte trassla in sig. Men det kommer nog att gå bra. Det kommer att gå fort, säger hon och ler.

PIGALL

ålder: 1,5 år
raser: Malinois, schäfer, airedaleterrier, engelsk staffordshire bullterrier
favoritgodis: Husmanskost och Frolic. Han får kokt älgkött i maten och det älskar han.
favoritplats: Stugan vid Lofssjön.
favoritaktivitet: Att springa lös i skogen. Då är han som lyckligast. Han är väldigt bra på att vara lös, han vallar gärna familjen och ser till att ingen kommer undan.

 

NYHETSBREV
Prenumerera på vårt nyhetsbrev.