Popularitetens mörka baksida

Det går trender i hundraser och Hundstallet får ofta ta del av den mörka baksidan av populariteten.

TEXT: Milena Bergquist FOTO: Adobe Stock

I den omåttligt populära tv-serien Game of Thrones finner Eddard Stark och hans entourage sex moderlösa vargvalpar i skogen. De får leva tack vare en av seriens huvudpersoner Jon Snow. Barnen i familjen får var sin valp som växer upp till trogna och modiga jättevargar.

– Polarhundarnas popularitet har ökat enormt de senaste åren och visst kan man härleda detta till Game of Thrones. De är ju så vackra hundar med tjocka pälsar och klara ögon. Men, de är hundar som kräver betydligt mer än vanliga sällskapshundar. Kan man inte tillgodose deras behov av att springa och dra, då kan det gå så fel, säger Anna Beijer, hundpedagog, HR-ansvarig och ansvarig för speciella event på Hundstallet.

Vi talar om till exempel siberian huskys, grönlandshundar, akitor och korsningar däremellan. Förr såg man sällan dessa raser på Stockholms gator. Nu syns de ”överallt” vilket också märks på Hundstallet där det allt oftare kommer in polarhundar, både som vanvårdsärenden och privata omplaceringar. Ofta är de cirka ett år gamla, precis när den gulliga valpperioden är över och då alla hundar går in i puberteten. Men polarhundar är inte som andra hundar.

– Polarhundarna är framavlade för att dra och arbeta, ofta tillsammans med andra hundar. De är hundvärldens extremsportare. Det räcker inte att gå promenader eller ta joggingturer, de behöver få jobba, springa och då talar vi många mil. De behöver aktivitet flera gånger i veckan, annars blir de olyckliga, säger Anna.

Polarhundar som inte får sina behov tillgodosedda blir frustrerade och ser då till att på olika sätt få utlopp för frustrationen. De kan vara ”omöjliga” att ha ensamma hemma eftersom de lätt tuggar sönder både dörrlister, soffor och ylar så att grannarna blir tokiga. Frustrationen kan också visa sig genom olika ”hyss” på promenaderna. Hyss som till slut blir ohanterliga.

– Klart att det finns undantag. De gör det alltid i alla raser. Det finns polarhundar som är soffpotatisar, men det är ovanligt. Polarhundar är underbara hundar för ägare som också älskar att vara ute och aktivera sin hund många timmar varje dag, flera gånger i veckan. Men de passar inte som rena sällskapshundar. De har inte samma vilja att göra sin ägare till lags.

En annan hundras som fallit offer för trendhysteri är den franska bulldoggen. Förmodligen började det med olika bloggare och” influencers” som gjort sina hundar till huvudrollsinnehavare i olika sociala medier. En av de mest kända är Manny de Franchie, en fransk bulldogg i Chicago som har över fyra miljoner följare.

– Det är inte konstigt att den franska bulldoggen är en så populär ras. Det är underbara sällskaps- och familjehundar. Jag har själv tre stycken. Precis som alla raser behöver de promenader, men inga mil varje dag och de älskar att ligga i soffan och mysa tillsammans med sina människor. Men, den behöver vara med sin familj och vill inte vara ensam. Då blir den olycklig. Och den stora populariteten har en annan mörk baksida, säger Anna Beijer.

För tio år sedan fick man ställa sig i kö hos en uppfödare för att få köpa en fransk bulldoggsvalp. Idag kan man snabbt köpa en från en baklucka på en bil. Den som söker hittar direktannonser på Blocket och på andra sajter där man kan köpa en annars ganska dyr ras, för en betydligt billigare peng. För att tillgodose efterfrågan väller det in smuggelhundar från före detta öststatsländer som till exempel Ungern. De kommer från en grym och hänsynslös avel. Många av dessa valpar har förfalskade veterinärintyg och är betydligt yngre än vad de uppges vara. Ju yngre valparna är, desto lättare är det att ta in dem över gränsen.

– Många köpare är okunniga och godtrogna. Förutom att de stödjer en ”sjuk” verksamhet, ökar risken att de får en sjuk hund, med till exempel ryggproblem och andningssvårigheter. Dessutom bidrar dessa hundar till att sjukdomar som vi inte längre har i Sverige ånyo kan etableras här. De otäckaste av alla sjukdomar är ju rabies och med tanke på hur många hundar det smugglas in, lär vi nog inte vara rabiesfria så länge till. Just nu pågår ett viktigt avelsarbete för att förbättra den franska bulldoggens hälsa och därför är det viktigare än tidigare att man väljer en valp från en seriös uppfödare med ett sunt avelsmål. Alltså inte från en baklucka på en bil på en parkeringsplats, säger Anna Beijer.

I början av 2000-talet gick det en chihuahuatrend över hela västvärlden. ”Alla” ville ha en blingblingprydd ”Tinkerbell” i handväskan precis som den amerikanska tv-personligheten Paris Hilton. Den trenden har lyckligtvis ebbat ut och det kommer inte längre in lika många chihuahuor till Hundstallet. Alla hundar har rätt att vara just hund och att få sina unika behov tillgodosedda.

Ingen hund vill vara en statuspryl!

[box size=”large”]Ska du skaffa en hund:

• Var noga med ditt val. Välj en hund som passar din livsstil.

• Skaffa kunskap! Vad behöver en hund, en ras, för att kunna leva ett bra liv?

• Ha inte bråttom, det är bättre att hitta en kunnig uppfödare. Träffa föräldrarna till valpen.

• Har du inte råd att köpa en hund från en duktig uppfödare –spara! Köpekostnaden är den lilla kostnaden med att ha hund.

• Se till att få all dokumentation som ska ingå vid ett hundköp:
– Registreringsbevis i Svenska Kennelklubben.
– Registreringsbevis från Jordbruksverket.
– Veterinärintyg med vaccinationsintyg.

• Köp inte en smuggelhund!  Då stödjer du en plågsam och grym hundhantering.

• Köp en hund som behöver ett nytt hem från till exempel Hundstallet.[/box][/box]