Hundstallshundarna behöver hjälp!

Är du månadens Hundstallshjälte?

Många nyinkomna hundar är i akut behov av veterinärmedicinska åtgärder, exempelvis munsaneringar. Som ideell förening behöver Hundstallet er hjälp med att bekosta dessa åtgärder. Skänk en gåva nu!

SMS:a HUND till 72980 – så skänker du 100 kr! Eller swisha valfritt belopp till 123 90 05 570, märk gåvan med ”mun”.

Hundstallshundarna tackar på förhand!

Ev. överskott från insamlingen förbehåller sig Hundstallet att använda där gåvan gör störst nytta för hundarna.


Ett ökande hälsoproblem hos hundar är dålig munstatus då munhygienen inte ombesörjts som den borde, antingen av okunskap, vanvård, eller av andra oförutsedda händelseförlopp. Egentligen är det en liten sak men med tiden, utan åtgärd, orsakar det inte bara smärta utan kan i slutänden leda till större skador på olika organ som lever och njurar. Gingivit eller tandköttsinflammationer är en av de vanligaste åkommorna hos hundar. Matrester och bakterier som normalt finns i munhålan bildar plack på tändernas ytan som sedan förkalkas och bildar tandsten. När placken och tandstenen ansamlas längs tandköttsraden uppkommer gingivit och tandköttsfickor uppstår. Infektionen sprider sig sedan till tandrötterna och orsakar tandlossning. Infektionerna kan sedan ta sig ner till käkbenet, och om det vill sig väldigt illa kan käkbenet bli så angripet att underkäken går av.  Tandköttsfickorna är också en ingång för bakterier att ta sig in i hundens blodomlopp och vidare till övriga organ som därmed kan påverkas. Tandborstning, helst dagligen, är enda sättet att förebygga bildandet av tandsten. Tyvärr har vi på Hundstallet märkt en ökning av hundar som kommer till oss via myndigheter eller privatpersoner, med just dålig munstatus. I de lägena är inte tandborstning tillräcklig utan först måste hundarna sövas och munnen måste saneras för att undkomma framtida problem.

Bilderna nedan är tagna på tidigare Hundstallshundar vars tänder nu har blivit munsanerade.

 

En annan åkomma som allt oftare dyker upp på de hundar som kommer till Hundstallets försorg, är olika hudtumörer och knölar. Dessa behöver inte vara elakartade mastocytom utan ibland är det endast godartade fettknölar, talgkörtlar eller utväxter som dykt upp.  Även sår och andra infektioner kan leda till olika ytliga knölar. Hos påverkade tikar Hundstallet har haft är det i första hand juvertumörer som upptäckts och i vissa fall har det gått så långt att det bildats metastaser i andra delar av kroppen. Vanligaste metastasering sker till lymfknutor och lungorna men de kan även spridas till övriga organ och skelettdelar. Man tror att stor del av juvertumörer uppkommer på grund av hormonella störningar och orsaker (främst könshormon). De sitter som en hård knöl i eller svullnad i, och kring, spenarna på tikarna, och enklaste sättet att påträffa dem i ett tidigt skede är att känna igenom sin hunds kropp. Det är på förhand omöjligt att avgöra vilka utav juvertumörerna är godartade och vilka som är maligna, som med nästan alla knölar. Därför behövs biopsier tas under narkos, vilket gör att man med juvertumörer nästan alltid opererar bort knölen med god marginal i första läget och sedan skickar den på analys. Även om den visar sig vara godartad har man då undkommit risken att den i framtiden kunde utvecklas till något malignt.

Många av våra hundar har ju redan varit med om så mycket svårigheter i sina liv, och för att vi på Hundstallet vill ge dem och deras nya familjer en så bra start på sitt nya gemensamma liv, försöker vi åtgärda dessa problem så snart som möjligt. Tyvärr krävs det större åtgärder än vad Hundstallets egna veterinärer i nuläget kan utföra på plats. Vi är därför tvungna att låta operationerna utföras på olika djursjukhus med större resurser. Som en ideell förening utan statliga bidrag kan dessa åtgärder ofta vara kostsamma varför vi behöver just Din hjälp!

Ni har ju kunnat följa lilla Vickes historia i första avsnittet av Bagges Hemlösa hundar på Sjuan från den 20/4, där vi var tvugna att ta bort 14 ruttna tänder innan han kunde få en dräglig tillvaro och slutligen ett nytt hem hos en förälskad matte. Detta är bara en av de hundar som fått genomgå veterinärmedicinska åtgärder men nu har Hundstallet fler som väntar och behöver Ditt stöd!

Se Bagges Hemlösa hundar här >

 


Våra senaste Hundstallet kampanjer

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Genom att prenumerera på detta nyhetsbrev samtycker du till att vi använder information om dig enligt vår integritetspolicy.