Att köpa en äldre hund – det finaste du kan göra

Generellt sätt är det svårare för oss på Hundstallet att hitta ett nytt hem till en äldre hund. Det är förståeligt då man inte vet hur lång tid som finns kvar, men att ge en äldre hund en fin sista tid är verkligen det finaste man kan göra. Med åldern kommer det olika typer av krämpor och med det i åtanke är det extra viktigt att en äldre hund ska ha ett tryggt hem. Varje hund förtjänar det.

2018 köpte jag Molly från Hundstallet. Hon var då en 10-årig gammal dam som var mycket osäker. Vi tror att hon under en stor del av sitt liv aldrig haft en trygg punkt och fått flytta runt i olika hem. På något sätt såg jag det även i hennes ögon.

Att jag fick ge henne trygghet gav mig lika mycket som det gav henne. Att få se henne springa och njuta av livet, var oslagbart. Det spelade då ingen roll att hon var en gammal hund, för Molly tänkte bara på nuet och att hon i just det ögonblicket var lycklig. Hon oroade sig inte för hur lång tid vi hade kvar och på något sätt smittades detta av sig på mig.

Lyckan att kunna ge en äldre hund fina guldår väger tyngre än rädslan av att snart förlora dem. Varje dag blir speciell då du inte kan ta tiden tillsammans förgivet. Det är otroligt modigt men även lärorikt. Molly har lärt mig mycket, inte bara om olika hundbeteenden utan om livet. Vikten av att ta njuta av varje dag oavsett hur gårdagen var.

Trots att Molly gång på gång visade att ålder bara är en siffra, blev hon tillslut för sjuk och den 25 juli 2020 fick hon somna in bredvid mig och min syster. Vi fick 2,5 år tillsammans vilket jag är väldigt tacksam och glad över. Jag tror även Molly var det. Likaväl som jag tror mig kunnat se hennes förflutna i hennes ögon, kunde jag efter en tid se glädjen.

Du blir sårbar när du köper en gammal hund men på ett sätt måste du göra dig sårbar för att få uppleva glädje i livet. Och glädje, det gav Molly mig verkligen.