Med hunden som vägvisare

”Ta vara på den här unika tiden för att lära känna din hund.  Njut av naturen  – där pågår allt precis som vanligt. Där kan vi göra roliga saker och vila tillsammans.”, säger Hundstallets Karin Lundberg.

text: Milena Bergquist foto: Hanneke Bonthuis

Vistas mer ute i naturen

Så mycket oro i samhället idag, så mycket kaos och mycket är upp och ner. Och på många sätt har världen liksom stannat upp. Men, ute i naturen pågår allt precis som vanligt. Det är fint att bli påmind om det.

Låt hunden välja väg

Följ efter i den takten hunden tar. Låt det ta tid.Låt hunden nosa allt den kan. Under tiden kan du bara andas och njuta. Läs din hund, se vad den gör, hur den beter sig i olika situationer, till olika ljud och dofter. Vad tycker den är intressant? Ju mer du lär känna och lär dig förstå din hund, desto finare relation får ni och desto lyckligare blir både du och din hund. Det finns så mycket stress i vår kultur och det drabbar både människor och hundar. Nu har vi möjlighet att göra annorlunda.

Upptäck nya ställen

Nya skogar, nya vägar och nya kvarter. Om du inte kan ta bil eller åka kommunalt så kan du gå. Följ inte samma gamla stigar. Låt hunden läsa nya ”tidningar”.

Öva passivitet på promenaden

Det är lika viktigt som aktivitet. Stanna upp och bygg på din relation med hunden. Sitt vid en sjö, på en bänk i en park och bara upplev. Känn dofter, se småkryp. Hör hur fåglarna sjunger.

Ta med hundens mat ut

Sprid ut den så att hunden får använda sin nos. Torrfoder eller färskfoder går lika bra. Göm eller smeta ut på stock och sten. Och ta med picknic till dig. Ät tillsammans.

Berika hundens mat

Det gör vi ofta här på Hundstallet för att stimulera hunden.  Blanda i något riktigt gott, något neutralt och något äckligt (i hundens smak) som kanske en bit citron.  Målet är att hunden ska undersöka maten, sortera, spara och njuta.

Vila tillsammans

Det är då vi knyter de riktigt starka banden. Tittar man på en vild flock så gör hundarna allt tillsammans. De jagar tillsammans och de vilar tillsammans. Det är fint att se och det ser vi ofta här på stallet. När vi vilar nära varandra går pulsen ner och välmående hormoner utsöndras hos både människa och hund.

Upptäck din hunds intelligens

Vi vet idag att hunden är så mycket smartare och mer empatisk än vi någonsin trott. Genom att öva dig att läsa just din hund kan du upptäcka så mycket mer. Låt din hund visa dig vad den vill, lyssna mer. När den kommer och lägger tassen i ditt knä – vad vill den? Vad vill den säga dig? Kanske: ”Jag ser att du är stressad matte, låt oss gå ut och göra av med lite energi!” Säg inte bara tyst om hunden gnäller utan forska i vad den vill istället.

Gå på upplevelsepromenad

Låt skogen vara en agilitybana. Hoppa upp på stenar, balansera på stockar, klättra i berg, känn på vatten. Bara fantasin sätter gränser här. Är barn eller vänner med? Be dem gömma sig och låt hunden leta upp dem.

Nosarbete är alltid bra

Tappa en vante eller en nyckelknippa! Stanna upp och säg: ”Hjälp, jag har tappat min …” Och låt hunden söka. Gör det enkelt så att hunden hittar. Fast det gör inget om den inte hittar, bara den har kul. Ingen prestation! Inga krav. Ha bara roligt. Hjälp hunden i början, om den inte förstår. Ni samarbetar och firar när ni hittat det förlorade.

Ge hunden en uppgift

Gör det enkelt. Ta en pinne eller en kotte som du håller i en stund. Det räcker med fyra sekunder. Göm den i en ris- eller stenhög. Anpassa svårigheten beroende på hundens förmåga. Vilken glädje och stolthet när pinnen hittas. Hjälp till om så behövs. Att hitta pinnen ger hunden ökat självförtroende. Och den får massor av mental stimulering.

Lek efter hundens förutsättningar

Vad älskar den? Vill den kampa? Springa efter bollar? Leka kurragömma? Vilka egenskaper ligger inbyggda i hundens ras? Vad har den för behov? Vad har den i ”ryggsäcken? Låt den få använda sina förutsättningar och göra det den tycker om.

Karins egen Puck är med till 100 procent.

Var närvarande ute med hunden

Den känner direkt när du är någon annanstans, som i mobilen. Att vara närvarande är bra för både hundar och människor.