Mjukt men inte mjukis

Det finns mycket att lära om själva lärandet av hundar. Petter Fahlin är hundpedagog på Hundstallet i Åkeshov och ansvarar för hundarnas träning och mentala status. Under snart tjugo år har han jobbat med att skapa förutsättningar för att hundar och deras ägare ska utvecklas och trivas tillsammans.

Det pratas ofta om mjuka metoder inom hundvärlden. Men skulle motsatsen då vara hårda? Riktigt så enkelt är det inte, menar Petter Fahlin.

–Utgångspunkten är ett intresse för etologi, att tolka djurs beteenden. Vi behöver sätta oss in i hundens sätt att känna och försöka förstå. Varför gör eller reagerar den som den gör? Följdfrågan blir, om jag vore den här hunden, hur skulle jag vilja att min ägare hanterade den här situationen? Det handlar mycket om empati. Vissa tycker att det är skillnad mellan inlärning och uppfostran. Men metoderna för oss på Hundstallet är samma. Vi använder aldrig våld eller hårda nypor. Vi utgår från positiv hantering, belöningsbaserade metoder och bekräftelse istället för dominans. Att belöna betyder däremot inte att enbart mata på med köttbullar och godis för att få hunden att göra som vi vill. Belöning bygger på hundens motivation och är olika för olika hundar. Det kan vara godis för det är enkelt och ofta effektivt, men det kan också vara lek med favoritbollen eller en stunds extra kelande.

Använd din etiska kompass

–Du kan alltid skrämma en hund till lydnad, det gäller ju för de flesta levande varelser. Och det finns fortfarande de som menar att vissa beteenden och hundraser kräver hårdare tag för att nå resultat. Men det finns faktiskt ingen vetenskaplig evidens som stöder dominans mellan raser. Jag tror inte alls på det förhållningsättet. I värsta fall kuvar du hunden till passivitet. Då vågar den till slut inte ens göra de saker som den är kapabel till och människan kan förvänta sig. På Hundstallet möter vi alltid våra hundar på en nivå där hunden slipper känna rädsla eller obehag.

Det är viktigt att göra det hemma också. Använd din egen etiska kompass för rätt eller fel. Vilken relation vill du ha till din hund? Tänk också över hur du vill ha det och vilka beteende du kan leva med. Är det okej för dig att hunden sover i sängen, låt den göra det. Man behöver inte göra som andra säger eller tycker. Själv är jag exempelvis ingen stor lydnadsmänniska. Har du inte som målsättning att tävla och jaga eller liknande finns det egentligen bara två saker jag tycker du ska träna på så att de verkligen sitter. Det första är en bra inkallning och det andra är att det kan vara bra att kunna gå i koppel utan att dra. Tänk hellre föräldraskap än ledarskap. Vi ska ge kärlek, trygghet och vara bra förebilder.

En hund jävlas aldrig

–Moderna och mer empatiska metoder innebär inte att vi inte sätter gränser. Ett oönskat beteende kan självklart få konsekvenser. Belöningsbaserad träning och uppfostran kräver tid och tålamod. Här handlar det mer om att avleda, backa ett steg, avbryta lek eller lära om. Varje hund och situation är unik och när vi inte får de resultat vi önskar har vi ofta gått för fort fram. Det måste få ta tid,man kan inte ha bråttom. Det handlar också om din egen självkännedom. Konflikter uppstår ofta när vi tappar humöret. Känner du att du börjar bli förbannad, avbryt träningen. En hund jävlas aldrig. Den gör bara det den vill och känner för. Stämmer det inte med din bild är det alltid upp till dig att planera eller förbereda situationen bättre. 

Lek är också lärande

–Leken är underskattad som träningsmetod, säger Petter. När du leker med din hund kommer det ofta naturligt in kommandon som vänta, sitt och annat du har nytta av. Gör sånt som hunden och du tycker är kul. Då utvecklas ni tillsammans. Det finns många åsikter om hur en hund ska uppföra sig. Precis som med barnuppfostran. Men tiden när barn skulle vara tysta och sitta still är förbi. Detsamma gäller lyckligtvis också för många hundar. De får vara med och ta plats i familjen. Det ska vara roligt och lustfyllt, både att ha och vara hund.

Viktigt förstå hundens känsla

–På Hundstallet vet vi sällan allt om hundarna som kommer in. De flesta har ett bagage vi måste ta hänsyn till, många har farit illa. Vissa beteenden är lätta att upptäcka, andra dyker upp senare och kan sitta djupt. Ibland får vi acceptera att ett oönskat beteende hos hunden inte går att träna bort. En av mina egna hundar från Hundstallet tycker exempelvis inte om barn. Jag vet från hans bakgrund att han hetsades och jagades som liten. Vi har tränat mycket och tillsammans har vi gjort framsteg. Han kan gå förbi en barngrupp utan att göra någonting. Men bara så länge jag kan kontrollera situationen. Kommer ett barn rusande emot honom blir han jätterädd och reagerar genom att bli jättearg. Han ska helst inte träffa barn och det får jag acceptera. En omplaceringshund är sällan ett oskrivet blad. Den som köper en hund av oss måste ha viss hundkunskap och vara intresserad av att förstå hundens känsla. Goda relationer bygger på respekt för varandra. Tillit från dig till hunden och tvärtom. Hundar är ras och kön, men framförallt personligheter. Med kärlek och träning kommer den att utvecklas. Och förhoppningsvis du som människa också. Man får helt enkelt mötas på halva vägen.

Mjuka metoder

Parallellt med att barnaga förbjöds i Sverige i slutet på 1970-talet började man prata om ett mer empatiskt förhållningssätt till djur. Begreppet ”Den mjuka linjen” i hundvärlden kommer ursprungligen från Anders Hallgren, human och hundpsykolog, som förespråkat och kämpat för en mjuk linje vad gäller hunduppfostran och hundträning.

Etologi (av grekiska ēʹthos ’sed’, ’vana’ och -logiʹa ’-lära’, ’-beskrivning’, av loʹgos ’ord’), är läran om djurs beteenden och orsaker till dessa.

Text: Lotta Ekberg