När det gör ont i munnen

Alla de 29 hundarna från Västra Götaland hade stora problem med sina tänder, utom valparna. Hundstallets veterinär John-Filip Lundin fick jobba hårt med att få alla rena, hela och smärtfria i munnen. Som mest fick han dra ut 17 tänder. Under tandbehandlingarna sövs hundarna av en narkosutbildad djursjukskötare och i vissa fall tog det upp till tre timmar per hund.
Läs artikeln om de 29 här »

Text: Milena Bergquist Foto: Hanneke Bonthius

Även om man drar ut 17 tänder, finns det 25 kvar och hundar är fenomenala på att anpassa sig. De får äta mjuk mat och oftast är munnen läkt på 14 dagar. Så fort man tar bort en skadad tand, försvinner problemet och därmed smärtan, säger John Filip Lundin.

Över 80 procent av alla hundar får förr eller senare problem med tänderna, om man inte arbetar förebyggande. Detta gäller framförallt små hundar.

 Om du tittar en schäfer i munnen så är det mellanrum mellan tänderna. En chihuahua har lika många tänder, 42 stycken, men på en liten yta. Ibland kan tänderna till och med sitta omlott, säger John-Filip.

Lite tandsten orsakar ingen stor skada och gör inte ont, men när tandköttet börjar bli inflammerat, då kan det orsaka stor skada som tandlossning och stor smärta för hunden.

 Titta i hundens mun var 14:e dag! Tandköttet ska vara rosa, inte rött. Är det rött? Gå till en veterinär. Det ingår i hundägaransvaret att se till att ingen hund har ont i munnen i onödan. Jag slutar aldrig att tjata om detta, säger John -Filip.