Enzo

”Hej! Vad är du för rolig en?!”

”Hallå, kul att du är här!”

”Tjena kompis, ska vi leka?”

Ungefär så här upplever jag Enzo. En rolig prick. Alltid först fram. Mest taggad.

Enzo äntrade vårt liv med självklarhet. Jag bytte jobb och min cockertik Jaffa hade blivit av med sin hundflock hon umgåtts med sedan valptiden. Hon har alltid varit tveksam till andra hundar och jag började få dåligt samvete över att hon inte fick interagera med hundar på samma sätt som tidigare. Men sen plötsligt dök Enzo upp och på något sätt visste jag att han skulle bli den perfekta kompisen och flockmedlemmen.

Han är en otroligt snäll kille som tar det mesta med ro (läs: iver, hast och förtjusning). Flytta till nytt hem? Inga problem. Åka tunnelbana? Inga problem. Gå till veterinären? Inga problem. Åka färja, bil, fika på café, träffa nya människor, hänga på kontoret, vara på nya platser och så vidare och så vidare. Enzo kastar sig liksom in i det mesta med glatt humör och galopperande steg. Ibland får man hejda honom och hjälpa till med konsekvenstänket men jag är så imponerad över vilken nyfiken och modig hund han är på sina blott 3 kg.

Han älskar ALLA människor! Och då menar jag alla. Vi åker kollektivtrafik till jobbet och när vi står på perrongen och väntar tycker Enzo alltid att det är så trevligt med alla människor som kommer dit för hans skull. På tunnelbanan ska svansen viftas på åt varje person som kliver på och alla ska charmas. Och charmade blir de. Finns det en hund inom synhåll så ska man helst stirra och hoppas på att urtråkiga matte låter honom springa dit. Om inte så hör man tydligt att Enzo är missnöjd, han har talang för att låta som världens minsta knarrande dörr.

Vi lär fortfarande känna varandra och jag försöker lista ut vad Enzo tycker om att göra. Några favoriter hittills är att springa på inhägnat område så fort man bara kan, ligga och sova under täcket i ens armhåla, jaga radiostyrd mus, stå på fönsterbrädet för att spana på hundar och att viltspåra. Jag är övertygad om att vi kommer ha mycket kul i tillsammans framtiden. Det är sällan man går en dag utan att fnissa åt vår Enzo. Även kallad Lorenzo. Även kallad Apansson.

Och till det bästa av allt. Han är världens bästa, busiga lillebror till Jaffa.