Nova

Tio-åriga Nova kom in till Hundstallet tillsammans med sina valpar som en privat omplacering. Förra ägaren hade på tok för många hundar för att kunna ha bra djurhållning, vilket han insåg själv och kontaktade Hundstallet.
När vi träffade Stig på Öppet Hus förstod vi direkt att Nova och Stig skulle bli perfekta för varandra, och som vi trodde blev det en fin matchning mellan två pigga och glada seniorer. Nedan är deras historia:
”Nu är det drygt två månader sedan Nova, en pensionerad jämthund, kom till mig. Jag och Nova fick jättefin kontakt från första stund och vi trivdes ihop direkt, och redan första natten här hoppade hon (till min stora glädje) upp i sängen och la sig bredvid mig. Hon är lugn och trygg, och den lilla oro jag ändå kände inför julen – den skulle firas hos mig och Nova med 15 gäster i åldrarna 15-75 år, varav hälften dessutom sover kvar över natten – den visade sig vara helt obefogad. Nova var helt lugn och okej med alla människor, och blev snabbt allas kelgris och favorit, och min mellandotter som varit väldigt hundrädd och fortfarande kan vara lite ”avvaktande”, inför (speciellt större) hundar, fick jättefin kontakt med Nova och låg gärna och vilade med Nova intill sig och kände sig trygg och lugn i hennes sällskap – tryggare och lugnare MED Nova än utan, alltså..!

Nyårsafton tillbringade jag och Nova norr om stan, med min äldsta dotters familj och vänner, och det gick jättebra det också. Nova brydde sig inte det minsta om smällarna från nyårsraketerna, hon har ju ett förflutet som jakthund så det bekom henne inte alls! Annars tillbringar vi våra dagar ihop med, när vi är inomhus, en hel del ”soffhäng” (framför tv:n t.ex…) om det inte blir för varmt – då väljer Nova att lägga sig på golvet istället.
Eftersom Nova är en äldre hund med trötta ben, och jag en äldre (nåja) man med minst lika trötta ben, så blir det inte alltid så jättelånga promenader, utan hellre flera och litet kortare. Minst fyra gånger om dagen går vi ut i alla fall, och så fort vi kommit ut blir Nova full av energi, det blir tydligt att jakthunden i henne vaknar till och hon kör nosen i backen för att spåra och skrämma (nåja, skrämma och skrämma…) upp alla harar. En gång spårade hon till och med upp ett rådjur, som tur är hade jag lång lina på kopplet så det var inga problem alls att få hejd på henne. Hon svarar dessutom alltid otroligt bra när man kallar på henne och det är aldrig några problem eller ens i närheten av tveksamhet gällande det, utan hon kommer direkt.
Att det redan gått drygt två månader sedan Nova kom in i mitt liv känns märkligt, tiden har gått väldigt fort, och samtidigt är det svårt att tänka sig tiden innan hon kom hit. Jag tycker det känns som om vi alltid känt varandra, och jag hoppas – och tror – att Nova känner likadant.”