Nytt och fräscht i Skåne

Hundstallet i Skåne har fått en make-over. Nu med fönster i boxarna och med en helt ny träningshall. Älskad av både hundar och hundskötare.

text: Milena Bergquist  foto:Hanneke Bonthuis

På den skånska slätten är regnet skoningslöst eftersom det kommer horisontellt med havsvindarna. Det hindrar inte volontären Anna Svensson att ta en långpromenad med Budda, ett drygt tvåårigt yrväder som inte alls bryr sig om att han blir genomblöt. Budda är en korsning av flatcoated retriever och rottweiler som kom till Hundstallet tillsammans med sin bror på grund av vanvård. Trots sin svåra bakgrund är han glad, full av liv, arbetsvillig och har en tydlig av- och på-knapp inomhus. Väl torkad faller han ihop som en liten hög i sin box, suckar djupt och somnar sött.

Hundstallet i Skåne ligger inte långt från Staffanstorp och strax utanför en liten by som heter Kyrkheddinge. Här låg en gång ett mejeri som sedermera blev ett känt glassbolag, men det är en annan historia. I ett före detta stall för grisar bor för dagen 13 hundar som väntar på nya hem. Stallet består av två delar och i ena änden väntar också ett 20-tal katter på nya hem. Det är Djurens vänner som tar hand om katterna och Hundstallet tar hand om vovvarna. Det går hur bra som helst att samsas och verksamheterna berikar varandra.

Hundstallet startade i Stockholm 1908 och öppnade sin första filial i Skåne 2016. Efter en inkörningsperiod har lokalerna renoverats, boxarna har fått fönster och dessutom har ett gammalt vindpinat vagnslider förvandlats till ett torrt och fint träningsrum.

– Det gör stor skillnad för oss och hundarna. Här kan vi aktivera dem varje dag och det är så skönt att slippa ta långpromenader när det är dåligt väder, säger Frida Andersson som är hundskötare tillsammans med Carolin Lenart, Michélle Eriksson och Elin Holgersson. Elin är dessutom pedagogikansvarig. Ansvarig stallchef är Ronny Sander, som började arbeta på Hundstallet i början av året.

Ett guldkorn för en väktare

Träningshallen kunde byggas tack vare en donation från Sophie Goldsons vänner och med hjälp av Inge Nyström. En snickare som blivit ovärderlig för verksamheten. I hallen är det just nu ettåriga schäferblandningen Ella som lycklig tar sig genom tunnlar och över hinder i 100 kilometer i timmen.

– Hon älskar agility och att arbeta. Vi är övertygade om att hon skulle passa utmärkt som väktarhund. Det är en härlig hund. Ung och glad med massor av energi. Tyvärr har vi inte fått så många som är intresserade av henne ännu vilket är jättekonstigt, säger Carolin.

Men någonstans väntar någon eller några som ännu inte fått upp ögonen för denna livsglada pärla med de långa öronen, varav det ena nästan alltid vikt sig. Hennes bästa kompis heter Lukas en två år gammal korsning mellan labrador, portugisisk vattenhund och den italienska rasen cirneco dell’etna. Han är en av de 29 hundarna vars tragiska öde vi skrev om i förra numret. Lukas har fått flytta ner från Stockholm tillsammans med sin moster och morbror, grånosarna Olivia och Oliver. När det blir för trångt uppe i Åkeshov kan vi flytta ner hundar till Skåne och vise versa.

Mozart och Pavarotti

När regnet lättar är det dags för några av småttingarna att få komma ut. Bara rasslet av selar och koppel är som ljuv musik för Mozart och Pavarotti, två små nakenhundar, en med päls och en med lite hår på huvudet. De kom in tillsammans med sju andra småhundar i ett vanvårdsärende. Båda är otroligt kärleksfulla och glada, men har inte lika högt självförtroende som namnen indikerar. Det är inte heller någon riktig ordning på rumsrenheten, men det går att träna, enligt Elin.

– Det ska nog inte bli så svårt att hitta hem till Mozart och Pavarotti. Det är betydligt svårare med de äldre hundarna, men förr eller senare brukar det gå. Det är det bästa med att arbeta här. Att kunna hitta det där optimala hemmet. I morgon kommer en kvinna som är intresserad av Budda. Hon har redan varit och hälsat på en gång och vi hyser stort hopp. Hon är yogalärare så bara namnet passar, säger Carolin och skrattar.

Efter regn kommer sol och de omgivande rapsåkrarna lyser. Lärkorna drillar i högan sky.  Ella och Lukas ska få åka på ett litet äventyr ner till havet i Lomma. I mån av tid och resurser kan hundskötarna ibland göra utflykter för att ge hundarna lite extra krydda på tillvaron. Det kan bli ett välbehövligt och stimulerande avbrott. Ibland åker de till bokskogen i Dalby eller till en hundstrand som idag. Båda hundarna blir lyckliga över att få sand under tassarna och över att få bada, leka och springa i salta vågor. En liten stunds frihet och doft av sommar i väntan på …

Till Hundstallet kommer ibland äldre hundar som inte är rumsrena. Men de går också att träna:

  •   Gå ut ofta i början, precis som med en valp. En bra regel är: Gå ut direkt efter att hunden ätit, sovit eller lekt. Beröm och belöna när hunden gör ifrån sig utomhus.
  •   Gå i närområdet i början så att hunden känner sig hemma även utomhus. Då hittar den sina ställen där den tryggt kan kissa och bajsa.
  •   Om du har mattor och annat som du är extra rädd om – plocka undan dem! Då kan du vara mer avslappnad och inte bli ledsen om det sker olyckor inomhus. Försök vara inställd på att hunden kommer att göra ifrån sig inomhus. Då känns det inte negativt. Och jättepositivt om det går bra utomhus. Om hunden inte känner oro kring rumsrenheten,  går det lättare.
  •   När hunden hittat favoritplatser utomhus kan man ta hunden dit flera gånger under dagen. Då vänjer sig hunden att det är där man gör sina behov.