Nu öppnar Hundstallet Skåne

Den 7 oktober slår Hundstallet Skåne upp dörrarna i Djurens Vänner Malmös lokaler utanför Staffanstorp. I september var den nya personalen på utbildning i Stockholm. Vi träffade dem och pratade förväntningar, förhoppningar och kärleken till hund.

text och foto: Karin Wallén

Det är en solig måndag på Hundstallet i Åkeshov. Lunchen har just avslutats och personalens hundar har fått sina promenader. Nu börjar eftermiddagens pass med hundstallshundarna.skane_1

Ida Persson, Carolin Lenart och Michélle Eriksson går igenom vilka hundar de ska ta hand om, och hämtar ut dem från boxarna. Det är deras sjätte dag av introduktion på Hundstallet. Om bara några veckor ska de själva utgöra personalen på en alldeles ny plats – Hundstallet Skåne.

I Djurens Vänner Malmös lokaler utanför Staffanstorp mellan Lund och Malmö, har Hundstallets nya filial nu blivit klar. Till en början blir det bara privata omplaceringar som tas emot i de tio hundboxarna som väntar på att fyllas, men så småningom ska också polisärenden kunna tas emot. Det är en ny era som börjar, och de är entusiastiska inför uppgiften.

– Jag kan knappt fatta att det händer nu, men det är väldigt kul att få en sådan här chans. Att få vara med från början och starta något nytt. Vi är alla här för att vi älskar hundar och tror på en sådan här verksamhet, säger Michélle Eriksson.

Hon har redan jobbat på Hundstallet i Åkeshov ett tag, som praktikant och timanställd. När hon såg chansen att söka ett fast tjänst på annan ort tog hon den. Det var trots allt drömjobbet som hägrade.

Ida Persson har följt Hundstallet på Facebook under en längre tid och hajade till direkt när hon såg att det skulle öppnas en filial i Skåne. Hon slängde sig genast på mailen och telefonen. Det här var vad hon hade väntat på.

– Jag kommer ju från Skåne men har bott i Stockholm i några år. Jag har utbildat mig till hundinstruktör och problemhundsutredare och har haft eget företag. Sedan jag var 17 år har jag vetat att jag vill jobba med problembeteende hos hundar, och nu kan jag göra det som anställd. Det är ju drömmen! säger Ida.

Det stora hundintresset har de tre nyanställda självklart gemensamt, och alla har de själva hund. Carolin Lenart har enskane_4 bakgrund med djurutbildning och har jobbat på hunddagis i två år. Hon har dessutom hjälpt till på Djurens Vänners Malmös djurhem i Skåne, och det var så hon fick nys om att Hundstallet skulle öppna en avdelning hos dem.

– Så fort jag fick veta det hörde jag av mig och sökte jobb. Det behövs ett hundstall även i Skåne, säger hon.

Intresset för att jobba på Hundstallet Skåne har varit enormt. Så fort nyheten var ute började verksamhetschefen Margite Nordenstam ta emot samtal och mail i en strid ström. De tre som nu är anställda kommer så småningom att få sällskap av en fjärde kollega, Alexandra Boijsen, som börjar den 24 oktober..

Men till en början är det denna trios uppgift att hålla verksamheten igång, självklart i kontakt med arbetsgivaren, som ju är Svenska Hundskyddsföreningen och den ledning som sitter på Hundstallet i Åkeshov. Det kommer att bli möten via Skype och telefon, och ibland någon resa åt ena eller andra hållet. En koordinator har utsetts i Åkeshov, Jesper Nyhlén som blir den som har som uppgift att se till att kommunikationen fungerar väl mellan de två orterna.

Under utbildnings- och introduktionsdagarna i Åkeshov har de gått igenom allt från foder och näringslära till poliskontakter och tankar kring omplaceringar. Hundstallets historia, hundträning, skötsel, vård och praktiska sätt att förvara saker – allt möjligt har stått på schemat. Men främst handlar det förstås om att få en fungerande vardag med hundarna som söker nya hem. Där kommer promenaderna in som en självklar del av det dagliga arbetet.

De tre samlas med sina tilldelade hundar utanför Hundstallet, och möter upp med hundskötarna Karin Lundberg och Johan Bergvall.

Det är dags för gemensam promenad.

– För många hundar tar det en stund innan de lugnar ner sig. Man måste ta sig en bit ifrån Hundstallet innan de är mottagliga för träning, säger Karin Lundberg när gruppen börjat vandra.

Hon påminner om att alltid hålla avstånd – från andra hundar, människor, hästar, cyklister. Det finns gott om störningar längs promenadstråket, men det är också en del av den vardagliga träningen.

Att då och då gå i grupp med andra hundar är viktigt, både i utvärderingen av hundarna och i träningen av dem.

– Syftet med att gå ihop är att de ska vänja sig vid det. Många hundar har problem med hundmöten, men att gå tillsammans med andra hundar funkar bättre. Men vi går också ut och bara sätter oss någonstans ibland, för att öva passivitet, säger Johan, som går med schäferblandningen Alice. Hon blir orolig när de stannar eller hamnar efter de andra. Då börjar hon gnälla – frustrerad över att inte röra sig längre. Just passivitet är något många glömmer att träna med sin hund.

Det blir några möten med människor på cyklar och till fots på stigarna i skogen, och varje gång stiger Hundstallsekipagen åt sidan och väntar så att de mötande kan passera. Promenaden fortsätter över en grönskande äng och sedan in i skogen igen. Gruppen har lugnat sig. De hundar som från början var lite studsiga och ivriga har fått en lugnare takt och känner sig tryggare med varandra. Stora vargliknande Temujin får nosa på snälla Alice en stund.

– Jag ser fram emot att få ge hundar en andra chans, och att se dem utvecklas och fungera bättre. Det är speciellt att få vara en del av den förändringen, säger Carolin Lenart, som promenerar med spanielblandningen Ronja.

Ida Persson håller med.

– Man ser att hundarna är olika när vi går tillsammans på det här viset. En del stänger liksom ner när det blir så många intryck, och andra kan inte slappna av alls. Det är så fascinerande. Jag har verkligen världens bästa jobb! konstaterar Ida, och säger att hon hoppas att Hundstallet Skåne ska bli lika känt som det i Åkeshov.

– Eller mer, tillägger Michélle Eriksson med ett stort leende.

skane_2 skane_3