Vi på Hundstallet Skåne – Mathias

Mathias med sin egen hund Akira

Hur hamnade du på Hundstallet?

– När verksamheten öppnade i Skåne ville jag bli volontär, så jag gick på en träff och började på det viset. Ganska snabbt blev jag
timanställd, och nu har jag en anställning.

Vad är din bakgrund med hundar?

– Jag är uppvuxen med hund och har hållit på mycket med hundar. Jag har hjälpt kompisar med hundar och har en blandning mellan amstaff och border collie hemma. Det är två krävande raser, så hon har mycket energi och behov av aktivering. Men jag har verkligen fallit för amstaff. Det är en fantastisk ras. De är speciella. De vill att ska hända grejer och de är lite tramsiga ibland, men det är mycket hund. Händer det för lite så måste man göra något och det passar min personlighet. De kräver en fast hand men de är helt underbara.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Hundarna. Det är ju för dem vi är här. För att ge dem en andra chans. Vi lär känna dem rätt bra här och ser vad varje individ behöver och vill ha. Att hitta det perfekta hemmet åt en hund är fantastiskt. Men det är klart man blir fäst vid dem också. Om inte Emil hittar ett eget hem snart så börjar det bli riktigt svårt att stå emot. Han är helt underbar.

Var det något som överraskade dig när du började på Hundstallet?

– Jag hade nog ingen helt förutfattad bild av hur det skulle vara, men jag trodde inte att så många hundar i Sverige behövde hjälp. Och jag insåg inte att långt ifrån alla som kommer hit är problemhundar. Det är oftast helt vanliga hundar som är missuppfattade eller har hamnat fel.

Vad är svårt med ditt jobb?

– Det är väl att jag kan sakna hundarna som försvinner. Det är ett Moment 22. Jag vill ju att de ska få nya hem, det är det som är syftet och det är det absolut bästa för dem. Men samtidigt saknar man dem när de försvinner. Min teddybjörn Caesar flyttade ju härifrån nyligen, en 65 kilos Grand Danois-blandning.

 

Artikeln publicerades i Hundstallsnytt nr 1 2017
Text: Karin Wallén

NYHETSBREV
Prenumerera på vårt nyhetsbrev.