På Hundstallet arbetar vi bland annat med samhällsfrågor, politisk påverkan och att nå ut med kunskapshöjande insatser riktat mot allmänheten. I ett nytt spännande projekt för barn i lågstadiet har vi tagit fram lektionsmaterial som utbildar eleverna om hundens behov, språk och signaler. Materialet knyter an till läroplanen och ämnen såsom biologi, samhällskunskap och svenska. Det är en satsning där vi har möjlighet att påverka kommande generationer i positiv riktning.
Vad behöver hunden för att må bra?
Under två lektioner får elever både reflektera och diskutera kring olika frågeställningar kopplat till vad hundar behöver för att må bra, hur de kommunicerar och varför det är viktigt att ta hänsyn till hundens känslor. Syftet är att ge barnen värdefull kunskap inom hundlära som även främjar deras utveckling och egenskaper som empati och ansvar. Eleverna får titta på en film som visar hur man hälsar på en hund, hur en hund som inte vill hälsa ser ut och de får konkreta verktyg att använda om det kommer fram en lösspringande hund.
Under lektionerna lär sig barnen:
- Vad kan vi tänka på och göra för att hundar ska trivas och må bra?
- Vad säger hunden?
- Hur vi hälsar på en hund
- Vad kan vi göra om vi är osäkra på om en hund vill träffa oss?
- Hund och människa – mer lika än du tror
Det finns utrymme för lärare att anpassa innehållet efter barnens ålder. Interaktiva övningar, bildanalys och bildsortering varvas med dramaövningar och diskussioner. Eleverna får arbeta med frågor i par eller helklass. Äldre barn tränar på gemensamt och enskilt skrivande. Strukturerade samtal lär eleverna att lyssna, ställa frågor och ge kommentarer.
Materialet kopplar an till läroplanen inom flera områden, exempelvis får eleverna resonera kring moraliska frågor. Reflektera kring livsfrågor som är relevanta för barnen, vilket är centralt innehåll i samhällskunskap. Eleverna får även lära sig om kost, sömn, hygien, fysisk aktivitet och sociala relationer vilket är en del av biologi. Inom svenska får barnen träna på att använda olika ord och begrepp för att lära sig att uttrycka känslor, tankar och åsikter.
Ökad kunskap gynnar alla
Genom att sprida kunskap om hundar i skolan främjar vi sunda relationer och fina möten mellan hund och barn. Vi vill att alla ska en möjlighet att uppleva hundens positiva inverkan på vårt mående. Kunskap är en bidragande faktor till trevliga interaktioner mellan hund och barn. Det kan även påverka kommande generationers syn- och förhållningssätt kring våra hundar, vilket ger ökad hundvälfärd och bättre hundliv.
Text: Fanny Modig, sakkunnig på Hundstallet
Bild: Fanny Modig