Hundars rättigheter
För att din hund ska må bra behöver du känna till vilka behov en hund har och vilka regler som gäller för dig som hundägare.
På Hundstallet arbetar vi för hundarnas bästa och för att skapa en bättre framtid för Sveriges hundar. Under över ett sekel har vi hjälpt tusentals hundar till nya hem och fortsatt vårt arbete för att sprida kunskap om hundars behov och rättigheter.
Hundar har rätt till en trygg och stimulerande miljö där de kan bete sig naturligt. De ska ha möjlighet att röra sig fritt, umgås med både människor och andra hundar och få utlopp för sina naturliga beteenden som att springa, hoppa, gräva och nosa. I Sverige är vi många som ser hunden som en familjemedlem, men trots det brister många i att ge sina hundar den vård och omsorg de har rätt till enligt lag. Djurskyddslagen finns för att säkerställa att hundar behandlas värdigt, men allt fler hundar kommer till Hundstallet för att lagen inte efterlevs.
För att din hund ska må bra behöver du känna till vilka behov en hund har och vilka regler som gäller för dig som hundägare. Som djurägare har du skyldigheter inte bara mot din hund utan även mot samhället. Hunden i sin tur rättigheter enligt djurskyddslagen.
Hundägarens skyldigheter
- Alla hundar behöver daglig motion och ska vara utomhus varje dag
- Hundar ska rastas minst var sjätte timme. Valpar och äldre hundar rastas oftare.
- En hund som bor i hundgård ska rastas utanför rastgården minst en gång varje dag
- Hundar ska erbjudas fysisk och social kontakt med människor varje dag
- Du ska sköta hundens päls så den är ren och inte får tovor
- Hundens klor ska klippas regelbundet så de inte blir för långa
- Du har ansvar för att din hund inte får tandsten eller ont i munnen
- Hunden ska alltid ha fri tillgång till dricksvatten
- Hunden ska dagligen få foder som garanterar att den får i sig tillräcklig, allsidig och välbalanserad näring
- Alla hundar ska ha tillgång till en ren, torr och mjuk liggplats där de kan ligga i naturlig ställning och även ges möjlighet att bädda
- Inomhus ska det finnas dagsljusinsläpp där hundar vistas. Detta gäller inte bara hunddagis och -pensionat utan även om du har hunden med dig på kontoret.
- Om din hund blir skadad, sjuk eller visar tecken på ohälsa ska du snarast se till att den får nödvändig vård
- Om din hund blir skadad eller sjuk på ett sådant sätt att den inte längre kan leva ett bra liv ska den avlivas. Avlivningen ska inte utsätta hunden för lidande och det är mycket viktigt att det går rätt till. Kontakta alltid en veterinär vid avlivning.
- Din hund ska id-märkas och du behöver registrera dig som ägare till din hund hos Jordbruksverket
Vilka är hundens rättigheter?
Hundar ska behandlas väl och skyddas från onödigt lidande och sjukdomar. De ska leva och bo i en miljö där de kan bete sig naturligt och den ska ges möjlighet att umgås med människor och andra hundar. De ska få sitt behov av rörelse tillfredsställt och även ges möjlighet till artspecifika beteenden som att springa, hoppa, gräva, undersöka, nosa, bädda mm.
Vad är inte tillåtet?
Det är enligt svensk djurskyddslag inte tillåtet att använda elhalsband eller stackel på hundar. Du får inte heller använda osynliga elstängsel.
Munkorg får endast användas tillfälligt och när hunden är under uppsikt. Hunden ska kunna hässja (andas med öppen mun) när munkorgen är på.
Du får inte förvara din hund i bur annat än tillfälligt som vid bilåkning, tävlingar eller jakt.
Du får inte träna eller tävla med din hund på ett sådant sätt att den utsätts för lidande. Du som tränar eller tävlar med hunden är ansvarig för att prestationskraven är anpassade till hundens fysiska och psykiska förmåga.
Du får inte använda utrustning eller hjälpmedel som kan skada hunden eller orsaka annat lidande.
Du får inte binda upp din hund annat än tillfälligt.
Mellan den 1 mars och den 20 augusti får hundar inte springa lösa där det kan finnas vilda djur. Under övrig tid av året ska du se till att hundar inte driver eller förföljer vilt när de inte deltar i jakt.
Det är inte tillåtet att operera hundar om det inte är nödvändigt av veterinärmedicinska skäl. Det innebär till exempel att det inte är tillåtet att operera bort stämbanden på en hund för att få den att sluta skälla. Du får inte heller göra ingrepp som förändrar utseendet på din hund. Svans- och öronkupering är inte tillåtet om det inte är nödvändigt av veterinärmedicinska skäl.
En hund får aldrig agas.
Du är ansvarig för vad din hund gör
Det är du som ansvarar för vad din hund gör när den är på allmän plats. Du måste se till att den inte stör eller skrämmer människor eller andra djur. Om hunden skadar någon eller förstör något kan du bli ersättningsskyldig.
Vid avel, transport av hundar eller verksamhet med hundar finns särskilda regler att förhålla sig till. Läs på och håll dig uppdaterad så du vet vad som gäller för just dig.
Källor: Jordbruksverket och Länsstyrelsens hemsidor
-
Hundstallet har över 100 års erfarenhet och hos oss står hundarnas välmående i fokus. Här kan du läsa mer om hur vi arbetar och tar hand om våra hundar.