Omplacera din hund
Behöver du omplacera din hund?
Hundstallet Hundskyddsföreningen främsta uppgift är att ta hand om hundar som omhändertas av polisen eller annan myndighet.
I mån av plats och kapacitet kan vi hjälpa till med privata omplaceringar, det vill säga hundar som av olika anledningar inte kan bo kvar i sitt nuvarande hem. Vi har tyvärr inte möjlighet att hjälpa alla hundar som behöver omplaceras från privata hem.
Tips till dig som behöver hjälp
Kontakta uppfödaren i första hand, seriösa uppfödare hjälper nästan alltid ”sina” hundar.
Har ni köpt hunden via en Rescue-organisation, kontakta alltid dem i första hand för hjälp.
Kontakta även andra organisationer som omplacerar hundar.
Ta hjälp av familj och vänner, kanske känner ni någon som kan hjälpa er med hunden.
Innan du fyller i ansökan om privat omplacering
Det är viktigt att du svarar så sanningsenligt och utförligt som möjligt på frågorna i frågeformuläret. Detta för att vi på bästa sätt ska kunna hjälpa dig och din hund.
När du lämnar hunden hos oss får du betala en avgift på 1 000 kr, det är för att täcka kostnaden för den veterinärbesiktning som vi gör efter hundens ankomst.
När du lämnar hunden skriver vi en överlåtelsehandling som innebär att du överlåter äganderätten på hunden till Hundstallet.
Hundens bästa och individuella behov är det som driver Hundstallet i allt vi gör. Samtliga hundar som kommer till oss får professionell vård och tillsyn utifrån våra högt ställda krav. Hundarna bedöms individuellt med hänsyn till fysisk och psykisk status och kontrolleras vid behov av veterinär.
På Hundstallet råder tystnadsplikt. Det innebär att dina och de nya ägarnas uppgifter inte lämnas ut såvida inte bägge parter godkänner detta. Om du vill finns det givetvis alltid möjlighet att få information om när din hund fick sitt nya hem, ungefär vart den flyttade samt till vilken typ av hem. Hundstallet följer löpande upp hur hundarna har det i sina nya hem.
Ansök om att omplacera din hund
-
Vi har högt tryck från myndigheter just nu och har inte möjlighet att ta emot privata omplaceringar.
-
Här hittar du ansökningsformuläret för privat omplacering via Hundstallet i Alingsås
-
Här hittar du ansökningsformuläret för privat omplacering via Hundstallet i Örkelljunga
-
Vi har just nu mycket begränsade möjligheter att ta emot privata omplaceringar till vårt stall i Staffanstorp.
Vanliga frågor
-
Vi önskar att en köpare:
• Är myndig.
• Har eller skaffar sig kunskap om hundar.
• Frågar sig: Kan vi uppfylla hundens unika behov? Har vi ekonomi till foder och veterinärkostnader? Hur gör vi så att hunden får minimalt med ensamtid?
• Använder mjuka metoder. Vi tror på partnerskap där hund och människa hittar trygghet, glädje och kärlek tillsammans.
Vi kontrollerar att våra blivande hundköpare inte förekommer i Länsstyrelsens djurskyddsregister.
-
Hundstallets ambition är att lyckas hitta rätt hem till varje enskild hund. Vi vill ge alla våra fyrbenta vänner de allra bästa förutsättningarna för ett långt och lyckligt liv tillsammans med sin nya familj – vi är därför väldigt noggranna med urvalsprocessen. I de flesta fall får vi inte någon information om hur hunden har levt eller vad hunden tidigare varit med om och vi gör därför en noggrann bedömning av det vi ser och upplever när hunden är på stallet. När vi sedan letar efter ett nytt hem till en hund så väljer vi inte första bästa hem utan det är vårt ansvar att hitta ett hem som kan tillgodose hundens behov så att hunden får det så bra som möjligt med sin nya familj.
Hundstallet är nästan alltid fullt av hundar, vi måste prioritera dem. De ska rastas, rehabiliteras, tränas och få den allra bästa omvårdnad, samtidigt vill vi att de ska hitta nya och kärleksfulla hem.
Vi får in otroligt många ansökningar på vissa hundar och det kan då finnas flera lämpliga hem bland de ansökande.
På grund av högt tryck har vi tyvärr inte möjlighet att svara på alla intresseanmälningar och frågor utan kontaktar de som går vidare i processen.Vi önskar att en köpare:
• Är myndig.
• Har eller skaffar sig kunskap om hundar.
• Frågar sig: Kan vi uppfylla hundens unika behov? Har vi ekonomi till foder och veterinärkostnader? Hur gör vi så att hunden får minimalt med ensamtid?
• Använder mjuka metoder. Vi tror på partnerskap där hund och människa hittar trygghet, glädje och kärlek tillsammans.
Vi kontrollerar att våra blivande hundköpare inte förekommer i Länsstyrelsens djurskyddsregister.
-
Vi på Hundstallet får in väldigt många intresseanmälningar. Det är vi är mycket glada för, men i dagsläget kan vi inte höra av oss till de som inte får köpa en hund utan endast till de som går vidare i urvalsprocessen. Vi bearbetar och utvecklar denna process så att alla ska kunna få svar framöver. Inom kort kommer ni att se en förändring.
Alla som har skickat in en intresseanmälan får ett automatiskt svar – en bekräftelse på att den har kommit fram till oss. Om du inte har sett något automatiskt svar från oss, så kontrollera i din mailkorg för skräppost.
-
Det är den vanligaste frågan som vi får. Det korta svaret är att vi aldrig chansar. En del av våra hundar vet vi mycket om och känner till hela deras historia, medan vi kanske inte vet något alls om andra hundars bakgrund. Läs vårt långa svar på denna komplicerade fråga här.
Vi är alltid ärliga – det kan ni lita på. Och vi gör alltid en bedömning vad som är bäst för varje enskild hund. För oss på Hundstallet handlar allt om trygghet och säkerhet, för hunden och för den blivande ägaren. Det är därför som vi är så noggranna. Vi vill göra allt vad vi kan för att matchningen ska bli så lyckad som möjligt. Vi vill ge varje hund ett ”för-alltid-hem” med mängder av trygghet och kärlek. Inte sällan upptäcker även hundägare som adopterat från oss att aktuell hund kan trivas fint med barn, andra hundar och katter.
-
Vi kastrerar när det bedöms vara nödvändigt. Osäkra och rädda hundar kastrerar vi aldrig, eftersom man riskerar att då ta bort det lilla mod som hunden har.
Ni kan läsa mer om hur vi på Hundstallet ser på kastrering generellt i vår artikel här Kastrering av hund – en het potatis
-
Hundstallets uppgift är att hjälpa, vårda och omplacera utsatta hundar. Oavsett anledning till att en hund kommer till Hundstallet gör vi allt vi kan för att ge varje hund just det den behöver. Vi tar emot hundar 24 timmar om dygnet, sju dagar i veckan, året om. Hundstallet får inga statliga bidrag utan finansieras helt av gåvor från allmänheten. Majoriteten hundar som skrivs in på Hundstallet har omhändertagits av myndigheter, med det sagt sker även en del privata omplaceringar av olika skäl. Hundstallet har även ett nationellt uppdrag att förbättra hundvälfärden genom aktivt deltagande i olika projektsatsningar samt kommunikationsarbete med fokus på press, opinion och påverkan. Det innebär att de hundar som kommer till Hundstallet främst är av svensk nationalitet, med det sagt möter vi inte sällan hundar som flyttat hit från andra länder. Vi skulle rekommendera i detta fall att kontakta andra organisationer som arbetar med att omhänderta hundar från andra länder.
-
Vi vill skapa en lugn, trygg och kärleksfull miljö för våra hundar. Därför tar vi inte emot besökare i hundstallarna annat än vid speciella tillfällen. Det kan vara till exempel under våra öppna hus, som vi under normala omständigheter har en gång om året. Då får besökarna träffa de hundar som är redo för nya hem och som klarar av att möta människor utan att ta skada på något sätt. Håll utkik på vår evenemangsida för nästa Öppet Hus.
-
Är du intresserad av en hund som just nu finns hos oss? Första steget är att du skickar in en intresseanmälan till oss, antingen på den specifika hunden du tror kan passa bäst in i ditt och din familjs liv ( du hittar de hundar vi har aktuella för omplacering här) eller en allmän intresseanmälan. .
Tänk på att besvara frågorna så utförligt som möjligt. Det gör det lättare för oss att matcha rätt ägare med rätt hund. Vi vill ge varje utsatt hund och blivande ägare största möjliga chans att få ett lyckligt liv tillsammans. Vi kontrollerar att våra blivande hundköpare inte förekommer i Länsstyrelsens djurskyddsregister.
För att intresseanmälan ska vara komplett ska du ange minst två referenser, oberoende av varandra. För oss är det viktigt att veta vem du är och dina referenser ska känna dig som person. De behöver inte ha sett hur du är med en hund. De kan vara vänner, bekanta, arbetsgivare eller grannar. Familjemedlemmar godkänns inte som referenser.
När man skickat in sin intresseanmälan så får man ett svarsmail om att intresseanmälan har mottagits. Har du inte fått något mail kontrollera din skräppost först därefter kan du kontakta Hundstallet. På grund av högt tryck har vi tyvärr inte möjlighet att svara på alla intresseanmälningar utan kontaktar de som går vidare i processen.
-
Processen hos oss börjar på vår hemsida, Hundstallet.se
Alla hundar som finns tillgängliga och som söker nytt hem kan man läsa mer om här.
Vi vill att man läser igenom vår information om hundarna och hittar man en hund där som låter som att den skulle passa så skickar man sedan in en intresseanmälan på den specifika hunden. Intresseanmälan finns på hundens profil. Har man frågor gällande hunden så kan man maila till mailadressen som finns på hundens profil eller ställa sina frågor när man blir kontaktad.Ibland kan adoptionsprocessen gå snabbt men då våra omplacerare även behöver lära känna hundarna och hjälpa till med den dagliga hanteringen av våra hundar så kan man behöva ha lite tålamod. Vi har en generell svarstid på ca 4 veckor då det tar tid att läsa alla intresseanmälningar vi får in. Du kommer få ett besked
om du har blivit utvald eller inte inom dessa 4 veckor.Om det inte finns en hund inne i dagsläget som matchar vad du söker, så kan du fylla i en Generell intresseanmälan .
Om din intresseanmälan matchas ihop med en av våra hundar så kontaktar vi dig för att boka in ett första möte med oss och hunden.
-
Omplaceringsprocessen kan ta tid. Vissa hundar, som till exempel valpar, är lätta att omplacera då det finns många intressenter med de rätta förutsättningarna. När det gäller hundar med speciella behov som kan vara svårare att tillgodose, till exempel krav på ingen ensamhetstid eller att den blivande ägaren måste ha erfarenhet av till exempel en stor vaktande ras, kan det ta lång tid. Ibland får vi flera hundra intresseanmälningar för en och samma hund och då tar det tid för oss att bedöma alla. De som omplacerar hundar på Hundstallet är också hundskötare. Med tanke på våra begränsade resurser så prioriterar vi alltid omsorgen om hundarna.
Har man skickat in en intresseanmälan på en specifik hund så försöker vi återkomma inom 4 veckor, men oftast är det endast de som är aktuella för en eventuell matchning som får ett telefonsamtal från våra omplacerare, o övriga fall sker återkopplingen oftast via mail ( har man inte fått ett mail så kontrollera först gärna er skräppost-korg, annars skicka ett mail till kontaktmailen som återfinns på berörd hunds profil-sida eller till info@hundstallet.se)
-
Hundstallet är en ideell förening vars främsta uppgift är att ta hand om hundar som omhändertagits av polisen eller annan myndighet, främst Länsstyrelsen. Det rör sig exempelvis om bortsprungna hundar, vanvårdade hundar eller andra fall där hundar vars ägare brutit mot tex djurskyddslagen. Vi har under en lång period haft högt tryck från polis och Länsstyrelse och alla våra tre stall är ofta fullbelagda.
I mån av plats på stallen hjälper vi även privatpersoner med omplacering av hundar.
Läs mer om privat omplacering här -
Ibland råder det ingen tvekan. Det kan gälla uppenbara lagbrott som misshandel och vanvård. Ibland kanske du ”bara” misstänker att något är fel. Oavsett vilket, kan du agera. Kanske kan du därigenom rädda ett liv och göra att en hund får en chans till en bättre framtid.
Vet man med sig att en hund far illa så är det bästa att prata med vederbörande, om situationen tillåter det, annars kan man alltid rapportera händelsen till Länstyrelsen ( det går att vara anonym). Blir man vittne till att någon misshandlar sin hund kan man alltid också ringa till Polisen.
-
Det händer att de blir smått apatiska och sorgsna. Därför får att vissa bo i jourhem för att behålla livsglädje. Vi gör alltid allt vi kan, och har resurser till, för att hundarna ska ha det bra medan de är här och vi försöker alltid hitta det optimala hemmet så snabbt vi kan.
Vill du hjälpa till och bli ett av våra viktiga jourhem, Du kan läsa mer vad som krävs och ansöka här
-
Värd att vänta på är ett initiativ från Hundstallet med syfte att informera om den allvarliga problematiken med hundsmuggling, stärka hundköpares kunskap för tryggare hundköp, samt påverka politiker att verka för starkare EU-lagstiftning och ett ökat samarbete mellan berörda aktörer för att motverka hundsmuggling.
Läs mer om vår namninsamling och initativet här
-
Priset ligger mellan 2500 och 10000 kronor, beroende på främst åldern på hunden. En valp ( 8 veckor – 16 veckor) kostar 10 000, medan en hund över 10 år kostar 2500kr. En handpenning för en ”bokad” hund tas ut ( 2 000 kr).
- 8 -16 veckor 10 000kr
- 16 veckor – 18 månader 8 000kr
- 18 månader – 3 år 7 000kr
- 3 – 6 år 6 000kr
- 6 – 10 år 4 000kr
- över 10 år 2 500kr
-
Hundstallet Hundskyddsföreningens främsta uppgift är att ta hand om hundar som omhändertas av polisen eller annan myndighet. I mån av plats och kapacitet på Hundstallet har vi möjlighet att hjälpa till med privata omplaceringar, det vill säga med hundar som av olika anledningar inte kan bo kvar i sitt nuvarande hem. Vi har tyvärr inte möjlighet att hjälpa alla hundar som behöver omplaceras från privata hem.
Vi har just nu begränsade möjligheter att ta emot privata omplaceringar på grund av ökat tryck på myndighetsärenden.
Därav kan vi ibland ha lite längre svarstid, upp till 2-3 veckor, men alla kommer att få svar.
Tips till er som behöver hjälp
- Kontakta uppfödaren i första hand, seriösa uppfödare hjälper nästan alltid ”sina” hundar.
- Har ni köpt hunden via en Rescue-organisation, kontakta alltid dem i första hand för hjälp.
- Kontakta även andra organisationer som omplacerar hundar.
- Ta hjälp av familj och vänner, kanske känner ni någon som kan hjälpa er med hunden.
Behöver du omplacera din hund?
Följ länk nedan och fyll i de uppgifter som efterfrågas i formuläret så återkommer vi till er så snart möjlighet finns.
Ansökning till Åkeshov här.
Ansökning till Staffanstorp här.
Ansökning till Örkelljunga här
Ansökning till Alingsås här.
-
När en hund kommer till Hundstallet bedöms den fysiskt och psykiskt av våra hundpedagoger, veterinärer och hundskötare. Varje hund får sedan den vård, omsorg och träning den behöver för att kunna omplaceras till ett optimalt hem, det vill säga ett hem som passar hunden och dess förutsättningar.
Till oss kommer alla sorters hundar; alla storlekar, rastyper och blandraser. En hund utan stamtavla räknas som blandras per automatik.
Cirka en tredjedel kommer in som djurskyddsärenden där hunden behöver omsorg. Det kan till exempel vara på grund av att ägaren är sjuk, avliden, frihetsberövad eller att hunden är vanskött och/eller misshandlad. Hunden kan också ha kommit till oss via myndighet, på grund av att tillsynslagen tillämpats. Då har hunden kanske sprungit lös på allmän plats där hundar ska hållas kopplade, skrämt eller skadat djur eller människor och där ägaren sedan brutit mot de föreläggande hunden fått.
En del av hundarna som kommer till oss är så kallade hittehundar som lämnas in av polisen. Det kan vara hundar som sprungit iväg på egna äventyr och snabbt hämtas av sin ägare. Men det finns också hundar vars ägare inte går att spåra, eller de som inte hör av sig, och då klassas hunden som övergiven.
Cirka en tredjedel av hundarna är överlåtna till oss av privatpersoner, det vill säga då ägaren själv lämnar in hunden på grund av till exempel tidsbrist, förändrad familjesituation, sjukdom eller dödsfall. Det kan också vara så att ägaren inte känner att de kan tillgodose hundens behov.
Behöver du omplacera din hund? Maila oss på info@hundstallet.se så berättar vi mer.
Vad kostar en hund från Hundstallet?
Hundarna kostar mellan 2 500 och 10 000 kronor främst beroende på hundens ålder, en handpenning á 2000 kr läggs för sin ”bokade” hund. Vid försäljningen är våra hundar veterinärbesiktade, vaccinerade, märkta och vid behov avmaskade.
Vilka krav ställer vi på en potentiell köpare?
Varje hund är unik med unika behov och behöver ett hem som kan uppfylla dessa behov och ge den ett rikt liv. Här är några generella tankar kring en blivande hundköpare:
Vi önskar att en köpare har eller tänker skaffa sig grundläggande kunskap om hundar och deras behov. Den blivande ägare bör ställa sig frågor som:
- Passar den här hunden det liv vi lever?
- Kan vi uppfylla hundens behov?
- Har vi ekonomi till foder, veterinärkostnader med mera?
- Hur gör vi så hunden får minimalt med ensamtid?
Vi vill även att man ska hantera sin hund med mjuka metoder då vi på Hundstallet enbart jobbar med vänlig hantering och uppmuntrar och stöttar där det finns utmaningar. Vi tror på partnerskap mellan människa och hund och att vi tillsammans hittar trygghet, tillit och kärlek.
Vi kontrollerar att våra blivande hundköpare inte förekommer i Länsstyrelsens djurskyddsregister.
Vill du bli ägare till en av våra hundar?
Hundar som just nu söker nya hem hittar du här: Hundar som söker nytt hem. Vi omplacerar våra hundar över hela landet! Hittar du en hund som efterfrågar det du och din familj kan erbjuda är nästa steg att skicka in er intresseanmälan. Den som bedöms kunna bli en optimal ny ägare för den specifika hunden, går vi vidare med. Vi ringer referenser och kontaktar dig för mer info. Om du inte blir vald denna gång, får du ett mail. Ha tålamod – processen kan ta sin tid för att det ska bli så bra placering som möjligt.
Du kan även läsa mer om hur du gör en intresseanmälan här.
-
Hundarna på Hundstallet har alla varsin inomhusbox med en lucka till en utomhusbox. Boxarna inreds efter individens behov men alla har både en upphöjd liggplats och en mjuk bädd att välja på i sin inomhusbox. Alla hundar har även mjuka filtar och fällar i sina boxar så de kan bädda. Vissa boxar har trasmattor på golvet och många hundar har kojor att krypa in i eller skärmar att gå in bakom, allt utifrån vad vi ser att de behöver för att må så bra som möjligt. Många hundar har även leksaker i sina boxar.
Även uteboxarna inreds utifrån vad vi upplever att hunden behöver bäst men alla boxar har ett liggbord eller någon form av upphöjd liggplats att spana från. Vissa boxar har extra berikning i form av löv eller en stubbe att urinmarkera på och andra har kanske en tross eller en boll hängandes från taket för att ha något att dra och slita i om andan faller på. Mellan uteboxarna finns siktbarriärer så att hundarna både kan se andra hundar men även välja att slippa se andra om de har behov av det. Luckorna till uterastgårdarna hålls öppna dagtid men stängs vid nattning.
Att vara hund på Hundstallet kan vara stressigt. De tillbringar många timmar ensamma och hundar kommer och går på stallet dagligen. Vi använder därför konstgjorda lugnande feromoner i vägguttagen men även i sprayform och sprayar filtar och fällar hos hundar som är oroliga eller stressade. Vi har radio på i stallarna under dagtid som ljudberikning och vi har även provat att spela upp Astrid Lindgrens röst där hon berättar sina sagor.
Alla hundar får en hanteringsplan när de kommer in till Hundstallet. Där utgår man från hundens bakgrund och gör upp en första plan för hur hunden ska hanteras under sin tid hos oss. Alla hundar besiktigas hos veterinär de första dagarna och därefter utformas en plan om hunden till exempel behöver undersökas eller behandlas för något eller få rehabilitering. Hunden får en individuell foderstat, päls och klor sköts om kontinuerlig och en plan läggs upp för hur hunden ska motioneras och aktiveras utifrån sin hälsostatus. Vissa hundar behöver även hjälp med träning. Det kan till exempel handla om att kunna gå promenader utan att reagera på andra hundar, att slappna av tillsammans med människor eller att lära sig att få sina klor klippta. Alla arbetsgrupper på Hundstallet arbetar tätt tillsammans och det sker täta avstämningar så att alla hundars utveckling går framåt. Om en hund inte mår bra behöver det fångas upp tidigt så vi kan se över vad som kan ändras för att den ska må bättre.
-
För en hund på Hundstallet är rutinerna ungefär desamma varje dag. På morgonen går de ut på en kort rastning där hundskötarna även får chans att se att allt ser okej ut efter natten. Därefter får de frukost och eventuell medicinering.
Under dagen får alla hundar varsin långpromenad på ca en timme men ibland kan det i stället bli en utflykt, ett träningspass, att få leka i rastgården eller att gå ett spår.
Hälften av hundarna får sin långpromenad på förmiddagen och hälften av hundarna får på eftermiddagen. De som inte får långpromenad får i stället ett berikningspass. Alla stall har ett rullande berikningsschema där dagarna är vikta för olika former av berikning som till exempel tugg, undersökande, riva och slita eller dofter.
Många hundar har olika besök inplanerade under dagen. Det kan vara att besöka veterinären eller fysioterapeuten, att få ett bad eller träffa en intressent eller ett potentiellt jourhem.
Under kvällen får alla hundar en kvällsrastning, middag och eventuell medicinering innan nattningen.
-
Berikning handlar om att skapa möjligheter för djur att bete sig naturligt utifrån den art de är och få utlopp för sina medfödda beteendebehov. Kort sagt betyder det att hunden får bete sig som en hund. Vad det innebär kan vara olika för olika hundar och är kopplat till både ras och individ. Vissa hundar har ett stort behov av att gräva, andra att springa fort, några att få slita och riva sönder saker och andra att få bevaka sin omgivning.
En hund som bor i en vanlig familj får ett visst mått av berikning bara utifrån att den lever med sin familj och deltar i vardagliga aktiviteter, medan en hund på ett hundstall inte alls får samma möjligheter. Därför har vi lagt till berikning som en del i hundarnas vardag på stallen för att ge dem utlopp för beteendebehov och som ett sätt att få ur sig stress och frustration. Berikningen är en stor del av den pedagogiska planen för hundarna på stallen och kan hjälpa dem att må bättre under sin tid hos oss.
Alla arter har specifika beteendebehov som de behöver få tillgodosedda. Beteendebehoven är så viktiga för arten att dålig välfärd och beteendestörningar kan uppstå om inte behoven tillgodoses. Många av oss har sett hur djur på djurparker vankar av och an, går i cirklar så länge att det blir spår i marken eller blir apatiska och bara stirrar ut i luften. Allt detta är tecken på att djuren inte mår bra i sin miljö.
En hund som kan välja helt själv födosöker, jagar, är sociala med andra hundar, förflyttar sig, springer, går, vilar, rastar sig, gräver och så vidare. Att leva ihop med människor ger många fördelar för hunden i form av ett hem, mat och veterinärvård men baksidan av detta är att vi i många situationer tagit ifrån hunden möjligheten att fatta egna beslut och att ägna sig åt det som intresserar den. Genom berikning kan vi ge tillbaka en del av det självbestämmande vi tagit ifrån den.
Man pratar om två former av berikning – miljöberikning och beteendeberikning. Vid miljöberikning anpassar vi utformningen av hundens miljö och vid beteendeberikning skapar vi olika situationer för hunden där den kan bete sig artspecifikt.
Exempel på miljöberikning på Hundstallet kan vara att vi ger hunden en koja att gå undan i, en skärm att gå bakom, en upphöjd liggplats att spana från, en plats att gräva på eller en balja med vatten att bada i.
Exempel på beteendeberikning på Hundstallet kan vara att ge hunden kartonger att undersöka, öppna och slita sönder, olika former av tugg att pyssla med, äta på eller gräva ner, smakbrickor med olika saker att välja mellan, dofter att lukta på eller tåliga leksaker att bita på.
En viktig del av berikningen är att den ska vara frivillig. Vi serverar till exempel alltid hundens mat på ett tryggt sätt så det inte blir en kamp eller stressande att bli mätt. En annan viktig del av berikningen är att den ska vara säker så hunden inte kan skada sig på den och att den ska vara lättillgänglig även om hunden till exempel är äldre och stel, är trubbnosig eller är mycket stor eller liten.
Fundera gärna över din egen hunds miljö, kanske finns det detaljer du kan ändra i din hunds vardag för att ge den ett större privatliv? Det kanske kan vara så enkelt som att ge den en egen plats att vara på där den alltid får vara ifred, att låta den få välja väg på promenaden ibland, att få gå i långlina eller flexikoppel på vissa promenader för att få mer frihet, att få gå ett spår eller att få en ny leksak ibland. Det är bara fantasin som sätter gränser så länge det du presenterar är säkert för hunden, valfritt och tillgängligt.
-
Jourhemmet bidrar med information om hur hunden beter sig i hemmiljö, något som är svårt att utvärdera på stallet. Detta gör i sin tur att Hundstallet kan presentera en bredare bild av vem hunden är och vad den behöver av sitt nya hem, vilket gör att det går fortare att hitta rätt ägare till hunden.
Hundstallet önskar ofta jourhem som kan hjälpa till en längre tid, det vill säga flera veckors sammanhängande tid. Som jourhem tar du hand om hunden som om den vore din egen, men Hundstallet står för försäkring, mat, godis, leksaker, utrustning och eventuell veterinärvård.
Om man är hundvan och tycker om att leva ihop med en hund men inte har möjlighet att ha egen hund på heltid är det ett mycket bra alternativ att vara jourhem. Du får närheten och sällskapet en hund kan erbjuda utan att behöva ta det yttersta ansvaret eller kostnaderna för hunden. Att få möjlighet att hjälpa en hund som har en jobbig situation i livet är en väldigt fin upplevelse och din insats som jourhem åt en hund från Hundstallet är ovärderlig.
-
• Att du är minst 18 år
• Att du har tidigare hundvana
• Att du kan ta emot en hund under en längre period
• Att du aldrig eller sällan behöver lämna hunden ensam. Observera att det ibland finns hundar som inte kan lämnas ensamma alls.
• Att du kan lämna referenser. Vi vill veta mer om dig eftersom det är ett stort ansvar att ta emot en hundstallshund.
• Att du kan ta dig till Hundstallet om hunden ska besöka veterinär, ha träning eller träffa en ny potentiell ägare
Bor du i lantlig miljö är det en extra bonus då vi ibland har hundar som inte klarar av bullriga miljöer.
Som jourhem behöver du skriva regelbundna jourhemsrapporter för att vi ska kunna följa hundens utveckling på ett bra sätt och det är viktigt att ni följer de regler och instruktioner som följer hunden.
Vi begär ut handlingar från Brottsregistret och Länsstyrelsen för alla som önskar bli jourhem.
-
När du tar hem en hund från Hundstallet på jour behöver du se till att den aldrig lämnas ensam. Det gör att du kanske behöver styra lite med dina rutiner om du till exempel har ett läkarbesök eller behöver gå och handla. Kanske finns det andra familjemedlemmar eller en god vän som kan passa hunden när du behöver göra ärenden? Har du en hund på jour under en längre tid och den är trygg hos dig kan du i samråd med Hundstallet få tillstånd att börja ensamhetsträna hunden.
Ingen hund kan per automatik lämnas ensam på en ny plats, oavsett om den klarat av att vara ensam på andra ställen tidigare. Att bli lämnad på en ny plats kan vara mycket skrämmande och ångestladdat för en hund och det finns även risk att den förstör saker i hemmet eller skadar sig om den får panik. Därför behöver alla hundar, valpar som vuxna, successivt tränas i att lämnas ensamma för att det inte ska orsaka problem i framtiden.
Hundarna på Hundstallet har olika mycket bagage med sig och många kommer från otrygga situationer. Ett av syftena med jourhem är att ge hundarna en chans att återhämta sig och landa och av den anledningen söker vi bara jourhem där hunden initialt aldrig lämnas ensam.
-
På många av våra hundars profiler står det att hunden inte ska bo ihop med katt, annan hund eller barn och vi får ofta frågan om varför det är så. Svaret är att vi aldrig chansar när det kommer till säkerhet kring våra hundar. Läs gärna mer om hur vi resonerar nedan.
Hundens bakgrund
I vissa fall finns det bakgrundsinformation kring en hund som kommer till Hundstallet, andra gånger inte. Om vi känner till att hunden har bott med andra hundar, med katt eller med barn tidigare och trivts bra med det blir det enkelt. I andra fall är det just det faktum att den inte trivts med barn eller katt i hemmet som gör att hunden hamnat på Hundstallet. En hund som till exempel bitit ett barn kommer vi aldrig att placera i en barnfamilj, hur hundvana föräldrarna eller barnen än är. Många hundar klarar av att bo ihop med tonåringar eller äldre barn men blir osäkra runt mindre barn och även det tar vi hänsyn till vid omplaceringen.
Andra hundar har vi ingen eller väldigt lite bakgrundsinformation kring när de kommer till oss och där det finns luckor i historien behöver vi vara extra försiktiga.
Många gånger omplacerar vi hundar som längre fram i tiden visar sig fungera fint ihop med katt eller barn, men ofta vet vi inte det i förväg och det är inte heller något som går att öva på eller testa under hundens tid på Hundstallet. Märker vi till exempel att en hund har mycket stor jaktlust finns det även en risk att den kommer ha svårt att bo ihop med en katt eller andra smådjur i familjen. Därför behöver vi placera hundarna i ett hem där vi tror de har allra bäst förutsättningar att bli trygga och kunna utvecklas i sin egen takt.
Andra hundar
Om hunden tycker om andra hundar eller inte är något vi successivt märker när hunden bor på Hundstallet. Många hundar har ett stort behov av att umgås med andra hundar men har däremot inte förmågan att göra det på ett balanserat sätt. Dessa hundar mår kanske bäst av att ha promenadkompisar men klarar inte av att leka ihop med andra hundar eller att bo ihop med en annan hund. Andra hundar kanske tycker om att lattja med hundkompisar men behöver bo som ensamhund av andra skäl, som till exempel resursvakt kring mat eller leksaker.
Hundstallets ansvar
Vi på Hundstallet har ett stort ansvar inte bara mot våra hundar utan även mot den nya ägaren men också mot samhället i stort. Det är därför vi är så noggranna med att lära känna våra hundar innan vi omplacerar dem för att i så stor utsträckning det bara går hitta rätt hem vid första försöket så hunden inte behöver åka ut på prov till nya hem upprepade gånger.
Ingen hund ska behöva försättas i en situation där den upplever att den måste bita för att freda sig och inget barn ska behöva riskera att skadas – det är Hundstallets ansvar.
-
Hundstallet har fyra fina anläggningar i Sverige där vi kan ta emot hundar som av olika anledningar behöver hitta nya hem. Men alla hundar klarar inte av miljön på ett hundstall utan att bli stressade, rädda eller ledsna. Hundskötarna berättar att hundar som suttit länge på stallet till slut börjar tappa gnistan i ögonen och stänga ner. Trots goda rutiner, regelbundna promenader och en box med liggplats, leksaker och utebox går det inte att jämföra livet på ett hundstall med att ha en alldeles egen människa att bo hos. Ensamtiden i boxen är något många hundar tycker är mycket jobbigt och att inte alltid ha sällskap när man behöver det kan bli stressande. En hund som är rädd för andra hundar kan må mycket dåligt av att vistas på hundstall och miljön kan bli orolig av att hundar i angränsande boxar byts ut med ojämna mellanrum.
De hundar som är i extra stort behov av jourhem är unga hundar och valpar, hundar som behöver eftervård och medicinering eller hundar som mår psykiskt dåligt av att bo i stallmiljön.
I ett jourhem får hunden möjlighet att vila upp sig och landa. En introvert hund får chans att visa vem den egentligen är och det underlättar Hundstallets arbete när vi letar efter ett permanent hem.
-
Vid köp av hund från oss får du 30 dagars öppet köp. Behöver du återlämna hunden inom dessa dagar får du pengarna tillbaka. Skulle något hända senare som gör att du inte kan behålla hunden, är den alltid välkommen tillbaka till oss.
-
Till oss kommer alla sorters hundar; alla storlekar, rastyper och blandraser. En hund utan stamtavla räknas som blandras per automatik.
Om vi vet vilka rastyper en blandras består av brukar vi skriva ut detta i hundarnas profiler, ex blandras av bullytyp, blandras med malteser et c
-
Tyvärr har vi på grund av begränsade resurser svårt att besvara alla intresseanmälningar med personlig återkoppling. När man skickat in sin intresseanmälan på en hund så får man först ett automatiskt svarsmeddelande som en bekräftelse på att ens anmälan inkommit. Omplaceringsprocessen kan ibland gå väldigt snabbt och ibland ta längre tid, i regel har våra omplacerare även som uppgift att ta hand om våra hundar varför det kan dröja dagar innan de går igenom sina administrativa sysslor som just läsa intresseamälningar, ringa och försöka få fatt på referenser och potentiella nya familjer, intervjua intressenter och utreda hundarnas behov.
I första urvalet sållas somliga bort, där man kan konstatera att hundens behov inte matchar familjens möjligheter och egna behov. De får då ett automatiskt meddelande med information att man inte är aktuell för berörd hund. De som går vidare till andra urvalet får istället ett mail med informationen att man kan vara potentiellt ett steg närmare att kunna hämta en ny familjemedlem från oss. Under fortsatt process påbörjas intervjuer, kontroll med lämnade referenser et c och när slutligen rätt matchning för berörd hund har hittats bokas ett första möte.
Beroende på hur kontakten och första mötet faller ut, hur familj eller potentiella nya ägaren, våra hundskötare och hunden i fråga interagerar med varandra så kan det beslutas att man tar med hunden hem på prov. Då vi vet att mycket kan hända under dessa perioder så är det först efter att provperioden är över som övriga i urvalsprocessen ges besked att berörd hund har hittat sitt nya hem. Återigen är det oftast svårt för alla i detta skede att få besked varför just man själv inte matchades med hunden. Det är dock inte synonymt med att man skulle vara en dålig hundägare – oftast är det snarare så att någon annan har haft ännu bättre förutsättningar att bidra till att den specifika hunden skulle få uppleva sitt bästa hundliv när de lämnat Hundstallets omsorg.
-
För att adoptera en hund från oss behöver man vara myndig
Utifrån fler aspekter matchar vi ihop våra hundar med rätt familj som vi känner har bäst förutsättningar att bidra till att hunden kommer kunna fortsätta leva det bästa hundlivet som den förtjänar framöver. Vilka behov har hunden då det kommer till aktivitetsnivå, träning, ensamhetstid, utrymme, fortsatt rehabilitering, vad hunden har för personlighet, hur många år man hoppas hunden har framför sig, hur stark hunden är et c