Testamentera
Vill du ge en gåva som hjälper utsatta och hemlösa hundar i framtiden?
Låt ditt hjärta fortsätta slå för utsatta hundar
Det blir allt vanligare att inkludera gåvor till välgörenhet i sitt testamente. För Hundstallet är testamenterade gåvor mycket viktiga de gör det möjligt för oss att göra skillnad på lång sikt. Att ge en testamentsgåva är ett vackert och bestående sätt att hjälpa framtidens hemlösa och utsatta hundar.
Varför behöver man ett testamente?
Det finns många situationer när testamente är extra viktigt, till exempel när du äger en bostad ihop med din sambo eller när du har särkullbarn. Ett annat vanligt skäl till att skriva testamente är när du som förälder inte vill att det ditt barn ärver ska delas med deras partner vid en framtida skilsmässa. Det hjälper vi dig med.
I samarbete med Lawly kan du, som vill testementera en gåva till Hundstallet, med hjälp av deras tjänst enkelt och utan kostnad skriva ett personligt anpassat och juridiskt korrekt testamente. Samtidigt som du stödjer Hundstallets viktiga arbete.
Just nu som en del av vårt samarbete erbjuder vi dig som inkluderar en gåva till oss, kostnadsfri förvaring (värde 1 950 kr).
Skriv testamente online
-
Steg 1: Svara på frågor
Men hjälp av några frågor skapas ett personligt testamente anpassat efter din situation.
-
Steg 2: En jurist upprättar avtalet
En neutral jurist från Lawly ser till att ditt testamente blir juridiskt korrekt och precis som du vill ha det. Ge gärna en valfri gåva som hjälper hemlösa hundar.
-
Steg 3: Avtalet levereras
Ladda ner testamentet direkt eller välj att få det hemskickat.
-
Steg 4: Bevittna
Testamentet är inte helt färdigt förrän du skrivit under och fått det bevittnat.
-
Steg 5: Förvaring
Tänk på att förvara testamentet säkert. Det finns flertalet tjänster som kan lagra testamenten digitalt idag. Bland annat erbjuder vår samarbetspartner Lawly förvaring av testamenten.
-
Du som vill inkludera en gåva till Hundstallet i ditt testamente kan boka 15 minuters kostnadsfri rådgivning med en jurist hos Lawly.
-
Du kan skriva ditt testamente digitalt genom Lawlys tjänst. Har du frågor längs vägen finns deras jurister tillgängliga i chatten.
Vi vill gärna säga tack!
Du behöver inte berätta för oss att du testamenterat en gåva till oss, men vill du delge att du valt att testamentera en gåva till oss så blir vi väldigt glada då vi gärna vill tacka dig! Kontakta oss gärna då på givarservice@hundstallet.se så att vi får möjlighet att säga tack och berätta hur din gåva gör skillnad och bidrar till att ge fler hundar en andra chans!
Vanliga frågor
-
Ett testamente är en handling där du skriver vad som ska hända med din kvarlåtenskap den dag du går bort. Du kan till exempel skriva in att en person eller organisation ska få en särskild sak eller en viss andel av arvet. Du kan också skriva villkor som ska gälla för det som någon ärver.
-
Många funderar på att skriva ett testamente men känner sig obekväma och tänker att det där gör jag senare. Det är fullt förståeligt. Men ett testamente är bra att ha oavsett ålder. Det kan behövas för olika faser i livet och bör betraktas som ett levande dokument. När du väl upprättat ditt första testamente är det enkelt att sen göra ändringar om omständigheterna förändras för dig och din familj. Det viktigaste är du skriver det nu när du funderar på det, så det blir gjort.
-
Ja, men det är inget en jurist rekommenderar. Vissa saker är det helt enkelt säkrast att ta hjälp av en fackman för att vara säker på att det blir korrekt gjort. Hundstallet har ett samarbete med den juridiska tjänsten Lawly och erbjuder hjälp med att upprätta testamenten enkelt och smidigt. Via Lawlys tjänst kan du dessutom vara trygg med att du får ett testamente som är anpassat efter din personliga situation. Tjänsten hittar du här.
-
För att testamentet ska vara giltigt ska det vara korrekt formulerat, underskrivet och bevittnat. Du kan därför påbörja och avsluta ditt testamente i lugn och ro. Uppstår det frågor eller funderingar längst vägen kan du alltid pausa och återuppta senare. Testamentet är inte helt färdigt förrän du skrivit under och fått det bevittnat.
-
Det är enkelt, det enda man behöver göra är att ange Hundstallet – Svenska Hundskyddsföreningen samt vårt organisationsnummer (802001-4968) i testamentet. Detta anges tillsammans med den andel av arvet som önskar skänkas. Detta kan anges i ett specifikt belopp eller exempelvis en fjärdedel eller till och med hela kvarlåtenskapen.
-
Genom att skänka en testamentesgåva möjliggör du Hundstallets långsiktiga arbete för att ge fler hundar en andra chans i livet. Det är allt ifrån veterinärvård till utrustning och vårt arbete att etablera oss på fler platser runt om i Sverige. Till exempel har många testamentesgåvor har varit med och bidragit till att vi kunde bygga vårt tredje hundstall i Alingsås i Västra Götaland.
-
Att skriva testamente kan vara krångligt. Man kan skriva sitt testamente själv men det är både enklare och tryggare att använda färdiga mallar eller vända sig till en jurist för att undvika oklarheter och för att säkerställa att det blir korrekt juridiskt sett. Det finns många hemsidor idag som erbjuder färdiga mallar att använda. Man kan även vända sig till en jurist eller begravningsbyrå för hjälp.
Hundstallet har ett samarbete med den juridiska tjänsten Lawly och erbjuder hjälp med att upprätta testamenten enkelt och smidigt. Tjänsten hittar du här.
-
Vem man vill inkludera i sitt testamente beror på familjesituation. Har man familj är det viktigt att i första hand tänka på den. Bröstarvingar, det vill säga den avlidnes barn, barnbarn osv, har dock alltid rätt till sin laglott enligt arvsrätten. Har man inte några arvingar är det fullt möjligt att testamentera all sin egendom till exempelvis en vän eller en välgörenhetsorganisation.
-
Tyvärr kan Hundstallet inte förvara testamenten. Det är dessutom oetiskt att Hundstallet förvarar testamenten om vi dessutom står som arvtagare. Det finns flertalet tjänster som kan lagra testamenten digitalt idag annars kan man förvara testamentet på ett säkert ställe hemma eller i ett bankfack. Bland annat erbjuder vår samarbetspartner Lawly förvaring av testamenten.
-
Vi blir kontaktade av den advokat, jurist eller begravningsbyrå som ansvarar för bouppteckningen. Vi mottar då en kallelse till bouppteckningen och meddelas då att vi står att ta emot ett arv samt hur mycket det rör sig om. Som testator kan man informera Hundstallet när testamentet upprättas att vi är inkluderade i dennes testamente, men det är inget måste. Ändrar man sitt testamente och stryker Hundstallet från sitt arv har man inte någon skyldig att informera Hundstallet att detta gjorts.
-
Att välja att skriva in Hundstallet i sitt testamente är en fin möjlighet att kunna bidra till hundars välfärd även efter ens bortgång. För att skriva in Hundstallet i sitt testamente behöver man i dokumentet ange vårt organisationsnummer 802001-4968.
Hundstallet har i dag ett samarbete med Lawly som dels kan hjälpa våra gåvogivare att sätta upp sitt testamente men vi kan även erbjuda 15 minuters fri rådgivning via videomöte med Lawlys juridiska avdelning, detta kan man enkelt boka via vår hemsida Testamententesgåva
Som icke-vinstdrivande organisation är vi skattebefriade. Ditt dödsbo måste däremot skatta för vinst på värdepapper och fast egendom. Undvik därför formuleringar som att ”värdepapper/egendom ska säljas och vinsten ska tillfalla Hundstallet”. Skänk aktierna eller fastigheten direkt till oss istället. När vi själva ombesörjer försäljningen blir det ingen reavinstskatt. På så sätt blir din gåva mera värd.
-
Om du inte har några barn kan du i princip testamentera bort hela arvet efter dig. Om du har barn har de alltid rätt till att få sin laglott. Laglotten är i regel hälften av allt du äger. I ditt testamente kan du fördela dina tillgångar hur du vill. Det kan vara fastigheter, värdepapper, pengar och möbler eller föremål. Kom ihåg att du kan ändra i ditt testamente när du vill, eller skriva ett nytt.
Ideella organisationer är skattebefriade
Som icke-vinstdrivande organisation är vi skattebefriade. Ditt dödsbo måste däremot skatta för vinst på värdepapper och fast egendom. Undvik därför formuleringar som att ”värdepapper/egendom ska säljas och vinsten ska tillfalla Hundstallet”. Skänk aktierna eller fastigheten direkt till oss istället. När vi själva ombesörjer försäljningen blir det ingen reavinstskatt. På så sätt blir din gåva mera värd.
-
Du beslutar själv vad du vill testamentera till Hundstallet och alla gåvor gör skillnad. Du kan testamentera ett fast belopp, en del eller hela din kvarlåtenskap. Vid försäljning av exempelvis lösöre eller en fastighet använder vi extern hjälp för värdering och försäljning på en öppen marknad.
Ideella organisationer är skattebefriade
Som icke-vinstdrivande organisation är vi skattebefriade. Ditt dödsbo måste däremot skatta för vinst på värdepapper och fast egendom. Undvik därför formuleringar som att ”värdepapper/egendom ska säljas och vinsten ska tillfalla Hundstallet”. Skänk aktierna eller fastigheten direkt till oss istället. När vi själva ombesörjer försäljningen blir det ingen reavinstskatt. På så sätt blir din gåva mera värd.
-
Man kan i sitt testamente skriva in en önskan om att exempelvis ens kvarlåtenskap ska gå till ett specifikt ändamål eller till en specifik anläggning, exemplvis Hundstallet Västra Götaland, och i största möjliga mån kommer Hundstallet försöka hantera gåvan enligt ens sista vilja och önskan.
-
Testamentet ska vara skriftligt, daterat och undertecknat av dig samt bevittnas av två personer. Dessa ska intyga att man är vid sina sinnes fulla bruk vid underskrift samt att dessa skall även skriva under testamentet själva. Vittnen får inte vara närmsta familjen eller vara arvtagare enligt ditt testamente eller arvsrätten. Vittnena behöver inte känna till vad som står i ditt testamente.
Om du vill skriva in vår organisation i ditt testamente är det också viktigt att du skriver med vårt organisationsnummer ( 802001-4968).
Har du fler funderingar gällande testamente kan du beställa Hundstallets testamentesfolder ” En liten skrift om testamenten” här eller kontakta oss på givarservice@hundstallet.se eller ringa 010 – 175 32 80
-
En hund räknas juridiskt som lös egendom och kan som sådan testamenteras vidare till en anhörig eller bekant om man så önskar. Det som är viktigt är att det framgår vem man önskar ska överta hunden. Finns önskan att vi på Hundstallet som förstahandsval ska överta ägandeskapet och ombesörja att hunden förhoppningsvis kan få en andra chans hos en ny familj behöver man i sitt testamente skriva att man önskar det och ange vårt organisationsnummer (802001-4968). Hundstallet kommer då i den mån vi har möjlighet ombesörja att hunden får en andra chans i ett nytt hem.