Gå direkt till innehåll Gå direkt till meny

Så här arbetar vi

Över 100 års gedigen kunskap och erfarenhet.

På Hundstallet står hundarnas välmående i fokus. Varje hund har en egen inomhus- och utomhusbox som inreds efter dess behov med mjuka bäddar, liggplatser och leksaker. För att minska stress används lugnande feromoner och ljudberikning, som radio och sagor.

Alla hundar får en individanpassad hanteringsplan med veterinärvård, rätt kost, motion och eventuell träning. Dagliga promenader varvas med lek, utflykter och berikning, där hundarna får utlopp för sina naturliga beteenden som att nosa, gräva och undersöka.

Hundstallet är mer än en tillfällig bostad – här får hundarna trygghet, omvårdnad och en andra chans i livet.

En brun hund som springer över en gräsmatta

Hur bor hundarna på stallet och hur säkerställer ni att de mår så bra som möjligt i stallmiljön?

Hundarna på Hundstallet har alla varsin inomhusbox med en lucka till en utomhusbox. Boxarna inreds efter individens behov men alla har både en upphöjd liggplats och en mjuk bädd att välja på i sin inomhusbox. Alla hundar har även mjuka filtar och fällar i sina boxar så de kan bädda. Vissa boxar har trasmattor på golvet och många hundar har kojor att krypa in i eller skärmar att gå in bakom, allt utifrån vad vi ser att de behöver för att må så bra som möjligt. Många hundar har även leksaker i sina boxar.

Även uteboxarna inreds utifrån vad vi upplever att hunden behöver bäst men alla boxar har ett liggbord eller någon form av upphöjd liggplats att spana från. Vissa boxar har extra berikning i form av löv eller en stubbe att urinmarkera på och andra har kanske en tross eller en boll hängandes från taket för att ha något att dra och slita i om andan faller på. Mellan uteboxarna finns siktbarriärer så att hundarna både kan se andra hundar men även välja att slippa se andra om de har behov av det. Luckorna till uterastgårdarna hålls öppna dagtid men stängs vid nattning.

Att vara hund på Hundstallet kan vara stressigt. De tillbringar många timmar ensamma och hundar kommer och går på stallet dagligen. Vi använder därför konstgjorda lugnande feromoner i vägguttagen men även i sprayform och sprayar filtar och fällar hos hundar som är oroliga eller stressade. Vi har radio på i stallarna under dagtid som ljudberikning och vi har även provat att spela upp Astrid Lindgrens röst där hon berättar sina sagor.

Alla hundar får en hanteringsplan när de kommer in till Hundstallet. Där utgår man från hundens bakgrund och gör upp en första plan för hur hunden ska hanteras under sin tid hos oss. Alla hundar besiktigas hos veterinär de första dagarna och därefter utformas en plan om hunden till exempel behöver undersökas eller behandlas för något eller få rehabilitering. Hunden får en individuell foderstat, päls och klor sköts om kontinuerlig och en plan läggs upp för hur hunden ska motioneras och aktiveras utifrån sin hälsostatus. Vissa hundar behöver även hjälp med träning. Det kan till exempel handla om att kunna gå promenader utan att reagera på andra hundar, att slappna av tillsammans med människor eller att lära sig att få sina klor klippta. Alla arbetsgrupper på Hundstallet arbetar tätt tillsammans och det sker täta avstämningar så att alla hundars utveckling går framåt. Om en hund inte mår bra behöver det fångas upp tidigt så vi kan se över vad som kan ändras för att den ska må bättre.

Berikning

Berikning handlar om att skapa möjligheter för djur att bete sig naturligt utifrån den art de är och få utlopp för sina medfödda beteendebehov. Kort sagt betyder det att hunden får bete sig som en hund. Vad det innebär kan vara olika för olika hundar och är kopplat till både ras och individ. Vissa hundar har ett stort behov av att gräva, andra att springa fort, några att få slita och riva sönder saker och andra att få bevaka sin omgivning.

En dag på hundstallet

Dagarna för hundarna ser ganska lika ut och våra rutiner ger trygghet åt hundarna. Morgonen börjar med en kort rastning, frukost och eventuell medicinering. Under dagen får de en långpromenad eller annan aktivitet som utflykt, träning, lek i rastgård eller spårning. De som inte går promenad får berikning enligt ett rullande schema. Många hundar har också inplanerade besök hos veterinär, fysioterapeut eller potentiella adoptörer. Kvällen avslutas med rastning, middag och nattning.