Vanliga frågor

Hur många hundar har ni?

Det passerar lite drygt 500 hundar per år genom Hundstallets dörrar. Cirka 100 av dessa är bortsprungna och hämtas av sin ägare, cirka 100 får återvända hem med föreläggande medan cirka 300 blir kvar och omplaceras till nya hem. Vi har tillstånd från Länsstyrelsen att stalla 60 hundar men i genomsnitt har vi cirka 30-40 hundar inneboende samtidigt.

Vad har ni för hundar?

De flesta hundar får vi genom samhällets försorg, dessa är vanvårdade eller farliga för allmänheten. Många är hittehundar men vi tar också hand om privata omplaceringar i mån av plats. Genomsnittshunden är en blandras av större storlek.

Hur går det till att köpa en omplaceringshund från Hundstallet?

Första steget mot att bli ägare till en Hundstallshund är att lämna in en intresseanmälan. Via den skaffar vi oss en bild av vem du är och vilken hund du söker. Vår intresseanmälan fyller du i här » eller laddas hem (word-dokument, pdf) och endera e-postas till ansvarig hundskötare eller skickas in till oss. Du kan också ringa oss på 08-20 38 48 (Stockholm) eller 040-623 65 00 (Skåne) så skickar vi hem ett intresseformulär till dig.

På intresseanmälan anger du vilken hund du är intresserad av. Vi efterfrågar även vad du har för tidigare kunskaper och erfarenheter av hundar samt vilket typ av hem och livsstil du kan erbjuda. Det finns hundar för det flesta livsstilar men för oss och för våra hundar är det avgörande att rätt hund hamnar på rätt plats.

Referenser

För att intresseanmälan ska vara komplett så ska minst två referenser (oberoende av varandra) anges samt deras telefonnummer. Innan du fyller i deras namn och nummer på intresseanmälan så måste dessa personer ha gett sitt samtycke till att vi får kontakta dem. Saknas referenser behandlas inte din intresseanmälan och vi nödgas att lägga den åt sidan utan åtgärd.

Vad vi menar med en referens?

En referens är en person som känner dig som person men behöver inte nödvändigtvis ha sett dig med hund. Vi vill veta vem vi säljer hund till helt enkelt. Familj och nära vänner godkänns inte som referenser utan det är en arbetsgivare, granne eller bekant vi söker.

Bekräftelse på mottagen intresseanmälan

När du skickat in din intresseanmälan via hemsidan kommer du att få ett bekräftelsemail på att denna kommit fram till oss. Om du inte har fått mailet, var vänlig att kolla i din skräpkorg. Hör du däremot inte av oss mer efter denna bekräftelse är du tyvärr inte vidare i urvalsprocessen.

Varför får jag inget svar på min intresseanmälan?

Vi får in väldigt många intresseanmälningar, vilket vi självklart är mycket glada för. Vi är dock bara en liten arbetsgrupp i en ideell förening som ska hantera alla dessa mejl och då vi alltid prioriterar hundarnas välbefinnande och träning på stallet har vi inte möjlighet att kontakta alla våra intressenter personligen.

Vi kommer dessvärre enbart kunna svara på intresseanmälningar som har gått vidare i urvalsprocessen. Den vanligaste anledningen till att ni inte hört av oss under denna tidsperiod är att hunden inte var lämplig hund för just er. Intresseanmälningar som inte tar hänsyn till de specifika kriterier för omplacerings (exempelvis: kan ej bo med barn, katt, hund) som framgår av informationen om varje hund nödgas vi lägga åt sidan utan åtgärd.

Alla som skickat in en intresseanmälan ska dock få ett autosvar/ bekräftelse på att din intresseanmälan kommit fram till oss. Om du inte har fått det, var vänlig kolla i din skräpkorg.

Att en hund är kvar på hemsidan betyder inte att det står stilla i ärendet

Hundar placerade i jourhem, eller som provbor förblir på hemsidan tills vi anser ärendet vara avslutat.

Vad kostar en hund?

En omplaceringshund från Hundstallet kostar mellan 2 000 och 4 700 kronor. Priset sätts främst beroende på hundens ålder men också efter hundens egenskaper.

Vad gör ni med hundar som ni inte hittar hem till, avlivas de?

Hundstallet har en policy gällande avlivning, beslutad av styrelsen. Denna säger att om en hund suttit hos oss i mer än ett år, så anses inte denna vara omplaceringsbar. Det är inte försvarbart att låta en hund bo på Hundstallet så länge. En sådan hund har då rimligtvis sådana stora problembeteenden som gör den svårplacerad och en avlivning är då oundviklig. Dock har detta aldrig hänt än så länge!

Vi är duktiga på att tidigt bedöma huruvida en hund är omplaceringsbar eller inte. Det människor ofta inte tänker på i sin välvilja att rädda alla djur är att om vi släpper ut en hund som vi vet kommer bita människa eller annan hund, så känner vi ett ansvar för denna hund resten av dess liv. Det är Hundstallet som då har omplacerat och därmed släppt ut en livsfarlig hund! Vi vill således inte placera hundar som kan åstadkomma fara i samhället, om vi inte till fullo litar på den människa som köper hunden. Och hur ska vi kunna lita på människor som vi egentligen inte känner? Vi har inga problem att placera hundar med sjukdomar eller problembeteenden, men när det kommer till svårt sjuka hundar eller ”farliga” hundar så tar vi ett avlivningsbeslut.

Det vi ser hända med hundar som bott på Hundstallet en längre tid är att de tappar gnistan, att de blir smått apatiska och sorgsna, de har blivit institutionaliserade. Därför anser inte vi att ett liv så länge som ett år på Hundstallet är försvarbart! Hundarna vill bo i en kärleksfull familj, inte på en institutionsliknande förvaring såsom ett Hundstall (hur mycket kärlek vi än försöker ge dom här på plats).

Hur finansieras verksamheten?

Hundstallet – Svenska Hundskyddsföreningen är en ideell verksamhet. Verksamheten finansieras av insamlingskampanjer över hela landet, medlemsavgifter, månadsgivare, sms- samt swishgåvor, donationer och arv. Vi har 90-konto och kontrolleras i och med det av Svensk Insamlingskontroll.

Hur många är ni som arbetar på Hundstallet?

På Hundstallet Stockholm finns det idag nio hundskötare med olika ansvarsområden, sex administratörer med olika ansvarsområden och åtta timanställda som täcker upp på dagar, kvällar och helger. På Hundstallet Skåne arbetar fyra hundskötare, även de med olika ansvarsområden. Praktikanter förekommer regelmässigt och vi har även omfattande volontärverksamhet.

Vad krävs för en anställning som hundskötare?

För att få arbete på Hundstallet krävs mycket stor hundvana. Med stor hundvana menar vi att man ska kunna ”läsa” hund. Det lär man sig bäst genom att umgås med många olika hundar under handledning av en erfaren person. Grundläggande är att man är utbildad instruktör eller liknande. Har man dessutom djurvårdarkunskap, körkort plus lite annat i bagaget är det meriterande. Egen hund och brinnande intresse räcker inte långt erfarenhetsmässigt hos oss.

Vad gör en volontär?

Som volontär hjälper du till med att rasta våra hundar som väntar på att bli omplacerade. För att bli volontär måste du bland annat ha fyllt 18 år, ha mycket god hundvana och kunna hjälpa oss minst fyra tretimmarspass i månad. Läs mer om volontärarbete »

Hur kan jag hjälpa till?

Stöd rent ekonomiskt välkomnas varmt, t.ex. genom att bli medlem, månadsgivare eller genom gåvor. Du som vill starta en egen insamling till förmån för Hundstallet, läs här ». Sponsring av diverse förbrukningsmaterial eller hundsaker behövs alltid. Låt dina förutsättningar och din fantasi sätta gränsen. Du kan även delta i Hundstallets volontärverksamhet, se stycket ovan. Fler sätt att stödja oss »

Varför får man inte gå in och välja hund på Hundstallet?

Många av våra hundar har kommit till oss på grund av att de omhändertagits av myndigheter av olika skäl och dessa hundar behöver lugn och ro för att kunna anpassa sig till en ny och främmande situation och miljö. Dessutom finns hundar hos oss när det är oklart vem ägaren är eller av någon annan anledning som gör att de inte är redo för omplacering.

Vi vill så långt det är möjligt skapa en lugn, trygg och bra miljö för våra hundar och därför  släpper vi inte in besökare i stallet annat än vid speciella tillfällen som t ex våra öppna hus som vi har tre gånger per år. Under dessa event får besökare träffa de hundar som är redo för nya hem och som klarar att möta alla människor som kommer och tittar på dem.

Kastrerar ni hundar på Hundstallet?

Vi kastrerar ganska många av våra hundar här på Hundstallet. Men, oftast väljer vi att göra det när hunden är ute i sitt nya hem. Just för att hunden ska slippa bo på ett hundstall under tiden för eftervård. Med tikar till exempel så är ju de kommande dagarna efter ingreppet ganska kritiska och hunden behöver då tillsyn dygnet runt. Detta ställer våra hundköpare med glädje upp på och förstår också vikten av att hunden ska få återhämta sig i den lugna hemmiljön. Hanhundar kan vi ibland kastrera medan de fortfarande bor hos oss på Hundstallet eftersom det kan vara nödvändigt ur den psykologiska aspekten, att hunden ska slippa hormonerna så att vi kan jobba med hunden på ett bättre sätt.

Dock måste vi poängtera att det inte är aktuellt för oss att kastrera ALLA individer eftersom en kastrering också kan skada psyket på en hund. Vi säger inte att det gör det ofta men det kan hända. Osäkra och rädda hundar kastrerar vi aldrig. Detta får ett nytt hem ta ställning till istället om de i framtiden känner att de vill ha hunden kastrerad. När du kastrerar tar du ofta bort det lilla mod en osäker och rädd hund har och resultatet kan bli katastrofalt.

Varför kan så få av Hundstallshundarna bo med barn, andra hundar eller katter?

Många skriver till oss och frågar varför våra hundar inte kan bo med vare sig barn, andra djur eller annan hund. Svaret på denna fråga är komplext men vi ska försöka förklara så tydligt som möjligt i denna text.

En del av våra hundar har vi historik på, vi vet till exempel att hunden bott i barnfamilj och att denne älskar samvaron med barn. I dessa fall har vi inga problem att vidareplacera hunden i barnfamilj. Föds det valpar på Hundstallet eller kommer in valpar på annat sätt så kan man som barnfamilj med fördel söka på dessa. Vi tycker ju precis som många andra att hundar och barn mår bra av att växa upp tillsammans. Men, då är vi väldigt noga med att tiden för valpen och dess utveckling måste finns.

Om vi INTE har någon historia på hunden så chansar vi aldrig. Detta för att vi inte vill se att olyckor sker. En hund med mycket bagage och där vi är osäkra på hur den skulle fungera med barn kommer aldrig flytta från oss in i barnfamilj. En sådan hund behöver mycket tid på sig att anpassa sig till sin nya tillvaro, tid som kanske inte alltid finns i familj med barn i olika åldrar. Den hunden behöver säkerligen också lugn och ro runt omkring sig och kan vi välja så väljer vi alltid det hem som är kunnigt men också kan erbjuda hunden ett lugnt liv. Man kanske har ”världens lugnaste barn” men frågan är om dessa barn även har ”världens lugnaste kompisar”?

I en del fall så VET vi att hunden inte trivs med barn, hund eller andra djur. Dessa hundar är svårplacerade men hemmen för dem finns därute trots det. Vi skriver kanske gång på gång ut detta på hundens profil på Facebook men vi får ändå frågan. Vi kommer ALDRIG placera en sådan hund med annan hund, barn eller andra djur! Så enkelt är det. Hunden kanske bitit barn eller djur i sitt tidigare hem. Kanske är det just därför hunden är omhändertagen och har hamnat på Hundstallet? Det vore dumt av oss att chansa och placera ut den ändå i ett sådant hem.

Så det vi vill säga med denna text är att allt handlar om säkerhet för oss, det nya hemmet men självklart framförallt för hunden. Ingen hund ska behöva hamna i en situation där den kommer välja att bita och vi låter därför vissa omplaceringar ta längre tid. Hellre det än att vi kastar ut den i ett hem där vi inte är helt säkra på att den kommer fungera. Ha med er detta när ni ser våra profiler för hundarna och tänk på att vi inte har dessa krav för att vara jobbiga eller dumma. Det är för att vi värnar så mycket om våra hundar!

För oss är det hunden som är viktigast!

Vad gör man om man misstänker att en hund far illa?

Ibland råder ingen tvekan. Det kan vara uppenbara lagbrott som misshandel och vanvård. Ibland kan du kanske misstänka, få den gnagande känslan av att något är fel. Oavsett vad, så kan du agera. Och kanske kan du rädda ett liv och göra att en hund får en chans till en bättre framtid. Läs Hundstallets bästa råd här »

NYHETSBREV
Prenumerera på vårt nyhetsbrev.