Vanliga frågor


Hur gör jag för att få köpa en Hundstallshund?

När du hittat en hund på vår hemsida som du är intresserad av gör du en intresseanmälan. Mer information och intresseanmälan hittar du här.

Vad kostar en hund från Hundstallet?

Priset ligger mellan 2000 och 7000 kronor, beroende på ålder och egenskaper.

Vad önskar ni när det gäller en köpare?

Vi önskar att en köpare:

• Har eller skaffar sig kunskap om hundar.

• Frågar sig: Kan vi uppfylla hundens unika behov? Har vi ekonomi till foder och veterinärkostnader? Hur gör vi så att hunden får minimalt med ensamtid?

• Använder mjuka metoder. Vi tror på partnerskap där hund och människa hittar trygghet, glädje och kärlek tillsammans.

Vi kontrollerar att våra blivande hundköpare inte förekommer i Länsstyrelsens djurskyddsregister.

Hur går en omplacering till?

Den som bedöms kunna bli en optimal ny ägare för den specifika hunden, går vi vidare med. Vi ringer referenser och dig för mer info. Om du inte blir vald denna gång, får du ett mail. Ha tålamod, processen kan ta sin tid för att det ska bli så bra placering som möjligt.

Läs mer här: Hur fungerar en omplacering?

Hur lång tid tar omplaceringsprocessen?

Omplaceringsprocessen kan ta tid. Vissa hundar, som till exempel valpar, är lätta att omplacera då det finns många intressenter med de rätta förutsättningarna. När det gäller hundar med speciella behov, som kan vara svårare att tillgodose, till exempel krav på ingen ensamhetstid eller att den blivande ägaren måste ha erfarenhet av till exempel en stor vaktande ras, kan det ta lång tid. Ibland får vi många hundra anmälningar på en och samma hund, då tar det tid för oss att bedöma alla. De som omplacerar hundar på Hundstallet är också hundskötare. På grund av begränsade resurser prioriterar vi alltid omsorgen av hundarna.

Har jag returrätt?

Du får en provperiod på 14 dagar för en vuxen hund. Sedan följer 30 dagars öppet köp, enligt lag. Behöver du återlämna hunden inom dessa dagar får du pengarna tillbaka. Skulle något hända senare som gör att du inte kan behålla hunden, är den alltid välkommen tillbaka till oss.

Varför får jag inte svar/dröjer ert svar på min intresseanmälan?

Vi på Hundstallet får in väldigt många intresseanmälningar. Detta är vi är mycket glada för, men i dagsläget kan vi inte höra av oss till de som inte får köpa en hund utan endast till de som går vidare i urvalsprocessen. Men, vi jobbar på att så småningom kunna ge alla besked om de beslut vi tar.

Alla som har skickat in en intresseanmälan får ett autosvar, en bekräftelse på att den har kommit fram till oss. Om du inte har fått det, kolla i din skräpkorg.

Varför kan så få av Hundstallshundarna bo med barn, andra hundar eller katter?

Detta är den vanligaste frågan vi får. Det korta svaret är att vi aldrig chansar. En del av våra hundar vet vi mycket om, känner till hela dess historia, men om andra hundar vet vi kanske ingenting alls. Läs vårt långa svar på denna komplicerade fråga här.

Vi är alltid ärliga, det kan ni lita på. Och vi gör alltid en bedömning som är bäst för varje enskild hund. För oss på Hundstallet handlar allt om trygghet och säkerhet, för hunden och för den blivande ägaren, därför är vi så noga. Vi vill göra allt vi kan för att matchningen ska bli så lyckad som möjligt. Vi vill ge varje hund ett för-alltid-hem och massor av trygghet och kärlek.

Hur många hundar har ni?

Vi tar emot cirka 500 hundar om året. Det är hittehundar, djurskyddsärenden och privata omplaceringar som av olika anledningar hamnar hos oss. Med ett tredje stall i Västra Götaland kommer vi kunna hjälpa ännu fler hundar. Läs mer om våra hundstall här.

Vad har ni för sorts hundar?

Vi tar emot alla sorter; alla raser, blandningar, stora som små, gamla som unga. De hundar som väntar på sin andra chans hittar ni här.

Vad händer när ny hund kommer till Hundstallet?

Vi gör först en veterinärundersökning. Efter denna får hunden den vård och omsorg den behöver. Varje hund får en träningsplan som alla hundskötare ska följa angående träning, motionering och hantering.

Varför sitter vissa hundar länge på Hundstallet?

Ett skäl kan vara att vi söker ett väldigt speciellt hem, till en väldigt speciell hund. Den kan vara en hund som har vissa egenheter, som kräver speciell erfarenhet. Vi på Hundstallet chansar aldrig. Det är en del av vårt uppdrag att se till att en hund som haft det svårt, hamnar på ett optimalt ställe där den får stanna livet ut.

Många säger: Man vet ju aldrig vad en omplaceringshund har i bagaget? Vad säger ni om det?

Ibland vet vi mycket om en hund, ibland ingenting, men oftast kan vi komma till rätta med ”problem” och utveckla hundens positiva sidor. De allra flesta känner samma kärlek och trygghet till en vuxen omplaceringshund som till en hund man skaffar som valp.

Vad gör ni med svårplacerade hundar?

Vi har en policy som säger: om en hund har bott här i mer än ett år bedöms den ha sådana problembeteenden att den ej är omplaceringsbar. Då kan avlivning vara det mest humana. Men, om Hundstallets medarbetare tror att det finns en chans att hitta ett lämpligt hem, då kan de begära förlängning från styrelsen som hittills alltid sagt ja. Ingen hund har alltså avlivats av detta skäl.

När avlivar ni hundar?

Vi känner stort ansvar för de hundar vi omplacerar. Vi avlivar endast svårt sjuka hundar och de med mycket svår beteendeproblematik. Vi gör alltid det som är bäst för hunden. Ibland kan det innebära avlivning, för att hunden inte ska behöver lida.

Hur mår hundar som sitter länge på Hundstallet?

Det händer att de blir smått apatiska och sorgsna. Därför får att vissa bo i jourhem för att behålla livsglädje. Vi gör alltid allt vi kan, och har resurser till, för att hundarna ska ha det bra medan de är här och vi försöker alltid hitta det optimala hemmet så snabbt vi kan. 

Intresserad av att bli jourhem? Läs mer här.

Kastrerar ni hundar på Hundstallet?

Vi kastrerar när det bedöms vara nödvändigt. Osäkra och rädda hundar kastrerar vi aldrig, eftersom man riskerar att då ta bort det lilla mod som hunden har.

Varför får man inte gå in och välja en hund på Hundstallet i Stockholm eller i Skåne?

Vi vill skapa en lugn, trygg och kärleksfull miljö för våra hundar. Därför tar vi inte emot besökare i hundstallarna annat än vid speciella tillfällen. Det kan vara till exempel under våra öppna hus, som vi under normala omständigheter har tre gånger om året. Då får besökarna träffa de hundar som är redo för nya hem och som klarar av att möta människor utan att ta skada på något sätt. Håll utkik på vår evenemangsida för nästa Öppet Hus.

Hur finansierar ni er verksamhet?

Hundstallet är en ideell förening och en medlemsorganisation som är helt beroende av gåvor och stöd från allmänheten . Vi har inget statligt, kommunalt eller annat stöd från någon myndighet. Vi är tacksamma för det stöd vi får från bland annat insamlingskampanjer, medlemsavgifter och gåvor. Vi har 90-konto och kontrolleras av Svensk Insamlingskontroll. Ju mer stöd vi får, desto mer kan vi göra för hundarna.

Hur kan jag stötta och hjälpa er?

Vi och hundarna tar tacksamt emot all hjälp vi kan få. Du kan stötta oss ekonomiskt genom att bli medlem – då kan du också vara med och påverka verksamheten – eller bli månadsgivare eller skänka gåvor. Du kan också dela med dig av din tid som volontär eller genom att bli jour- och helghem. Hjälp oss gärna att synas genom att dela våra inlägg på sociala media.

Fler sätt att stödja oss »

Vad gör en volontär?

Som volontär hjälper du till med att rasta, promenera och umgås med våra hundar. Du måste ha fyllt 18 år, ha mycket god hundvana och kunna ta minst fyra pass à tre timmar per gång, varje månad. Vi är enormt tacksamma för våra volontärers engagemang!

 Läs mer om volontärarbete »

Vad behövs för att få jobba som hundskötare på Hundstallet?

Man behöver ha stor hunderfarenhet, kunna ”läsa” hund och vara utbildad hundinstruktör eller ha liknande utbildning samt vara över 18 år. Djurvårdarkunskap, annan jämförbar kunskap samt körkort, är meriterande.

Vad gör man om man misstänker att en hund far illa?

Ibland råder det ingen tvekan. Det kan gälla uppenbara lagbrott som misshandel och vanvård. Ibland kanske du ”bara” misstänker att något är fel. Oavsett vilket, kan du agera. Kanske kan du därigenom rädda ett liv och göra att en hund får en chans till en bättre framtid. Läs Hundstallets bästa råd här »

Stöd oss

Hundstallet är helt beroende av stöd från allmänheten. Alla gåvor till hundarna på Hundstallet gör skillnad - stora som små!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Genom att prenumerera på detta nyhetsbrev samtycker du till att vi använder information om dig enligt vår integritetspolicy.