Vanliga frågor

Hur många hundar har ni?

Det passerar lite drygt 400 hundar per år genom Hundstallets dörrar. 300 av dessa är bortsprungna och hämtas av sin ägare medan 100 blir kvar och omplaceras till nya hem. I genomsnitt har vi ca 25 – 30 hundar inneboende.

Vad har ni för hundar?

De flesta hundar är hittehundar men vi tar också hand om hundar som vanvårdats eller bitit någon. Genomsnittshunden är en blandras av större storlek.

Hur går det till att köpa en omplaceringshund från Hundstallet?

Första steget mot att bli ägare till en Hundstallshund är att lämna in en intresseanmälan. Via den skaffar vi oss en bild av vem du är och vad för hund du söker. Vår intresseanmälan kan antingen fyllas i online eller laddas hem (word-dokument, pdf) och endera e-postas till ansvarig hundskötare eller skickas in till oss. Du kan också ringa oss på 08-20 38 48 (Stockholm) eller 040-623 65 00 (Skåne) så skickar vi hem ett intresseformulär till dig.

På intresseanmälan beskriver du vad för typ av hund du söker samt vad för krav och önskemål du har på hunden. Vi efterfrågar även vad du har för tidigare kunskaper och erfarenheter av hundar samt vilken typ av hem och livsstil du kan erbjuda. Det finns hundar för det flesta livsstilar men för oss och för våra hundar är det avgörande att rätt hund hamnar på rätt plats.

Det är värt att notera att vi har som krav att du/ni kan lämna minst två referenser om er som person/ hundägare innan en omplacering kan bli aktuell. Dessa lämnas också på intresseanmälan.

Vad kostar en hund?

En omplaceringshund från Hundstallet kostar mellan 3000 och 4500 kronor. Priset sätts främst beroende på hundens ålder men också efter hundens egenskaper.

Vad gör ni med hundar som ni inte hittar hem till, avlivas de?

Det finns ett bra hem till alla hundar! När en hund avlivas av Hundstallet är det enbart av veterinärmedicinska skäl eller om hunden är mentalt instabil. Hundstallet avlivar 10-talet hundar per år av dessa skäl.

Hur finansieras verksamheten?

Hundstallet drivs av Svenska Hundskyddsföreningen och är en ideell medlemsbaserad verksamhet. Verksamheten finansieras av medlemsavgifter, donationer och arv.

Hur många är ni som arbetar på Hundstallet?

På Hundstallet Stockholm finns det idag 9 hundskötare med olika ansvarsområden, 5 administratörer med olika ansvarsområden och 8 timanställda som täcker upp dagar, kvällar och helger. På Hundstallet Skåne arbetar 4 hundskötare, även dem med olika ansvarsområden. Praktikanter förekommer regelmässigt och vi har även omfattande volontärverksamhet.

Vad krävs för en anställning som hundskötare?

För att få arbete på Hundstallet krävs stor hundvana. Med stor hundvana menar vi att man ska kunna ”läsa” hund. Det lär man sig bäst genom att umgås med många olika hundar under handledning av en erfaren person. Grundläggande är att man är utbildad instruktör eller liknande. Har man dessutom djurvårdarkunskap, körkort plus lite annat i bagaget är det meriterande. Egen hund och brinnande intresse räcker inte långt erfarenhetsmässigt hos oss.

Vad gör en volontär?

Som volontär hjälper du till med att rasta våra hundar som väntar på att bli omplacerade. För att bli volontär måste du bland annat ha fyllt 18 år, ha mycket god hundvana och kunna hjälpa oss minst fyra tretimmarspass i månad. Läs mer om volontärarbete »

Hur kan jag hjälpa till?

Stöd rent ekonomiskt välkomnas varmt, t.ex. genom att bli medlem eller genom gåvor. Sponsring av diverse förbrukningsmaterial eller hundsaker behövs alltid. Låt dina förutsättningar och din fantasi sätta gränsen. Du kan även delta i Hundstallets volontärverksamhet, se stycket ovan. Fler sätt att stödja oss »

Varför får man inte gå in och välja hund på Hundstallet?

Många av våra hundar har kommit till oss på grund av att de omhändertagits av myndigheter av olika skäl och dessa hundar behöver lugn och ro för att kunna anpassa sig till en ny och främmande situation och miljö. Dessutom finns hundar hos oss när det är oklart vem ägaren är eller av någon annan anledning som gör att de inte är redo för omplacering.

Vi vill så långt det är möjligt skapa en lugn, trygg och bra miljö för våra hundar och därför har vi beslutat att inte släppa in besökare i stallet annat än vid speciella tillfällen som t ex våra öppna hus som vi har tre gånger per år. Under dessa event får besökare träffa de hundar som är redo för nya hem.

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn