De flesta av oss har säkert hört talas om hoarders, eller samlare, som tvångsmässigt samlar på sig olika prylar eller sopor utan att klara av att skiljas från sina saker. När samlandet i stället handlar om djur kallas dessa samlare för Djursamlare och problemet har fått helt nya dimensioner och ett helt annat lidande eftersom det handlar om levande varelser som man samlar på sig.  

2013 blev saksamlande en erkänd psykiatrisk diagnos, men eftersom djur juridiskt sett räknas som saker i vår lagstiftning hamnar djursamlande under samma diagnos. Till skillnad mot saksamlande så är djursamlande ett brott som går under djurskyddslagen som Grovt djurplågeri.   

Korta fakta om djursamlande  

  • Varje år upptäcks nästan 200 fall av samlade djur men mörkertalet är troligen stort 
  • Det djur som oftast blir samlat är katt och därefter följer hund, smådjur, häst, exotiska djur, fåglar och lantbruksdjur  
  • Djursamlare är lika ofta män som kvinnor och ofta handlar det om en ensamstående person som är 40-70 år eller äldre som lider av psykisk ohälsa 

Olika typer av djursamlare 

Man delar in djursamlare i tre kategorier: räddaren, den överbelastade omvårdaren och exploatören 

Räddaren: lider ofta av psykisk ohälsa och har sällan sjukdomsinsikt. Kognitiva svårigheter och problem med struktur och planering leder till bristande omvårdnad om djuren. Trots grov vanvård som brist på mat och vatten, sjukdomar, inavel och ett liv i smuts och misär har inte dessa samlare förmågan att se djurens lidande. Räddaren upplever sig ha en speciell kontakt med sina djur och att ingen annan kan ta hand om dem och har även ofta svårt att skilja på sig själva och djuret. Återfallet efter att man omhändertagit djur från en räddare är ofta hundraprocentigt.  

Den överbelastade omvårdaren: är ofta en person som en gång har haft en fungerande djurverksamhet som exempelvis en uppfödning. Av exempelvis ekonomiska skäl går verksamheten över styr och samlaren klarar inte av att ta tag i problemen. Den här gruppen har ofta större självinsikt än räddaren och är därför lättare att hjälpa.  

Den utnyttjande samlaren: har inte djur för att den tycker om djur utan drivs av ett vinstintresse av något slag. De har inte en relation till djuren utan det handlar till exempel om ett ekonomiskt intresse som valpfabriker eller som en statussymbol, som en samling av exotiska djur.  

Svårt lidande för både djur och djursamlare 

Djursamlande är ett stort samhällsproblem. Djursamlare lever i en miljö som kan skapa zoonoser (det vill säga sjukdomar som kan spridas mellan människor och djur).  

Det finns idag ingen övergripande myndighet som ansvarar för frågan om djursamlare eller samlade djur vilket leder till en närmast olösbar situation. När man upptäcker en djursamlare omhändertas djuren och samlaren får djurförbud, men då det inte finns någon hjälp för dessa människor att få leder det till ett nästan hundraprocentigt återfall och samlaren fortsätta skaffa nya djur. Att separeras från sina djur kan vara mycket traumatiserande för samlaren och leder till ett stort lidande hos den drabbade människan.  

Källa: Se Sambandets hemsida,föreläsning med Carin Holmberg från Se Sambandet 2024 och boken Djursamlare och samlade djur – Inte enbart ett djurskyddsproblem av Carin Holmberg & Therese Lilliesköld. 

Stöd oss

Hundstallet är helt beroende av stöd från allmänheten. Alla gåvor till hundarna på Hundstallet gör skillnad - stora som små!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Genom att prenumerera på detta nyhetsbrev samtycker du till att vi använder information om dig enligt vår integritetspolicy.