När vi får in hundar från en djursamlare genomgår de en gedigen process innan de är redo för att hitta nya hem. De här individerna är ofta i dåligt skick, både fysiskt och mentalt. Det gör att de är i stort behov av vård och omsorg. Innan hundarna skrivs över till oss är de ett ärende hos länsstyrelsen och då behöver hanteringen av dem följa en viss ordning. Dokumentation kring deras hälsostatus är viktig och utgör grunden i de beslut som fattas rörande deras framtid.

Hundens roll

Vi är ofta närvarande vid hämtningar av hundar som kommer från djursamlare, vårt uppdrag är att så lugnt och respektfullt vi kan, samla in och transportera dem till våra anläggningar. De är vana att leva tätt tillsammans och många gånger tar hundarna stöd av varandra och då kan vi beroende på hundtyp, storlek och kön placera vissa individer i samma box. Det är inte heller ovanligt att en del hundar föredrar att bo själva. När de får mat, fri tillgång till vatten och en hundbädd ser vi att vissa individer kan börja vakta sina saker. När de har landat i stallmiljön kan vi börja lära känna dem.

Besiktning och dokumentation

När hundarna kommer till stallet får de först landa i sin box. Sedan går vi igenom varje hund individuellt. Vi läser av deras mikrochip som ska sitta i nacken. Där kan vi få mer information om varje hund om ägaren har registrerat information på Jordbruksverket vilket det är lag på i Sverige. Det är dock långt ifrån alla hundar som kommer från ett djursamlarärende som har ett chip, då djursamlare sällan tar sina hundar till en veterinär. Eftersom många individer är i stort behov av veterinärvård prioriteras en veterinärbesiktning, ofta sker det samma dag. Under besiktningen dokumenterar veterinären hur hunden mår och ger en uppskattning av hur länge den har haft åkommor eller sjukdomar. Det kontrolleras även om någon tik är dräktig.

Dokumentation av hundarna är en viktig del i processen då det ger länsstyrelsen uppgifter om hur de ska gå vidare i ärendet. Vi återge det vi ser i form av bristande pälsvårdsrutiner, utebliven kloklippning, tandvård, vaccination med mera. Vi meddelar även hur varje hund reagerar vid hantering, om det går bra eller om de är rädda eller osäkra. Vårt uppdrag är att ha en tät dialog med länsstyrelsen kring hur hunden mår när den kommer till oss och under hela tiden fram till att beslut fattas.

  • Hundarna tilldelas en box
  • Vi kontrollerar om det finns ett mikrochip
  • Veterinärbesiktning
  • Dräktighetskontroll
  • Vaccination
  • Chip sätts in på de hundar som saknar
  • Dokumentation av hundens fysiska- och mentala status
  • Tid att landa i den nya miljön på stallet

Överlåtande

De hundar från djursamlarärenden som bedöms som omplaceringsbara överlåtes vanligtvis till oss på Hundstallet eller säljs av länsstyrelsen. Valpar och unghundar har ofta lite bättre förutsättningar jämfört med äldre hundar som hunnit påverkas mer av den bristfälliga miljön. Däremot finns en ökad risk för inavel vid djursamlande, vilket är en konsekvens av okontrollerad avel. Många individer har förutsättningar att hitta nya kärleksfulla hem, men det är tyvärr även vanligt att hundar får somna in av veterinärmedicinska skäl.

Hitta ett nytt hem

När den första fasen med veterinärbesiktning, behandling och dokumentation är klar kan vi börja lära känna hundarna bättre. De badas, rakas ner vid behov och deras klor blir klippta. Första tiden ser vi att många har ett stort sömnbehov, de dricker även mycket vatten vilket förmodligen beror på att de har haft liten tillgång till vatten och vattenkvalitén har varit dålig.

Det är vanligt att hundar som levt med en djursamlare är väldigt rädda och osäkra inledningsvis. Vilket ofta är en konsekvens av utebliven miljö- och socialiseringsträning. De har inga livserfarenheter utöver att ha levt i en isolerad miljö utan att ha fått sina behov tillgodosedda. De flesta har aldrig tagit en promenad i koppel förut. Det gör att vi behöver gå väldigt varsamt fram när vi introducerar dem för nya situationer. Vi lägger stort fokus på att skapa relationer och trygghet, där de får tid att knyta an till oss i sin egen takt.

När vi söker efter nya hem letar vi ofta efter en familj där det redan finns en hund. Hundar från djursamlarärenden saknar grundfärdigheter och vi ser att en stabil hundkompis kan hjälpa till att främja ett sunt hundspråk, skapa trygghet och underlätta i många olika situationer.

Lyckliga slut

För ett tag sedan fick vi in 39 hundar av spetstyp som hade levt hos en djursamlare. Vi döpte dem passande nog till Spetsgänget. De hade bott tillsammans i ett stort hus ute på landet, de hade inte möjlighet att komma ut och göra sina behov vilket ledde till att golvet var täckt av avföring. Den enda kontakten de hade med en människa var då hundägaren som kastade in mat till dem en gång om dagen. Vilket resulterade i att samtliga hundar hade resursförsvar då de var tvungna att slåss om maten. Alla spetsar var extremt smutsiga och toviga i pälsen och i stort behov av pälsvård och grundläggande omsorg. De hade även förvuxna klor och dålig munstatus.

Då de hade haft liten kontakt med sin ägare som levde i ett annat hus på gården och de flesta hundar aldrig hade satt sin tass utanför huset var de väldigt rädda inledningsvis. Efter överlåtande, flera ordentliga bad, kloklipp och munsanering påbörjades resan mot att hitta nya hem. Det skedde i små steg där en del av arbetet gick ut på att lära hundarna att lita på oss och vänja sig vid vardagliga situationer som hantering och promenader. Spetsgänget hade tur, efter ett omsorgsfullt arbete kunde vi hitta hem till dem där de får möjlighet till ett fint hundliv.

– Det är känslomässigt påfrestande att möta hundar som har levt i extrem utsatthet, men känslan när de flyttar till nya kärleksfulla hem är fantastisk. Hundens anpassningsförmåga till nya situationer är otrolig. Vi slås ofta av hur individer som trots dåliga förutsättningar blommar ut och får möjlighet till ett fint och lyckligt liv, säger Frida Larsson, verksamhetschef Alingsås.

Stöd oss

Hundstallet är helt beroende av stöd från allmänheten. Alla gåvor till hundarna på Hundstallet gör skillnad - stora som små!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Genom att prenumerera på detta nyhetsbrev samtycker du till att vi använder information om dig enligt vår integritetspolicy.