Q&A Hundstallet – Samlade mot djursamlande
– Om kampanjen
Q: Vad är Samlade mot djursamlande?
A: Kampanjen lyfter problemet med djursamlande, där människor samlar på sig fler djur än de kan ta hand om. Detta leder ofta till misär för både djuren och människorna själva. Hundstallet vill genom denna kampanj väcka opinion, sprida kunskap och driva en förändring för att hantera djursamlarärenden på ett bättre sätt, för både hundarna och människornas skull.
Q: Varför är djursamlande ett problem?
A: Djursamlande är en dold djurskyddsproblematik där djur hålls under oacceptabla förhållanden, många gånger utan tillgång till mat, vatten och vård. Samtidigt är det en psykisk ohälsoproblematik, då samlarna ofta lider av psykiska besvär och har svårt att släppa djuren, trots att de inte kan ta hand om dem.
Q: Hur vanligt är djursamlande i Sverige?
A: Det finns inga exakta siffror, men uppskattningar från djurskyddsorganisationer och myndigheter visar att flera hundra fall upptäcks varje år i Sverige – och mörkertalet är stort. Hundstallet ser en ökning av fall där hundar kommer in från sådana miljöer.
Q: Vad vill Hundstallet uppnå med kampanjen?
A: Det finns flera olika aspekter som vi vill uppnå med kampanjen Samlade mot djursamlade.
- Väcka debatt om att djursamlande är ett djurvälfärds- och folkhälsoproblem.
- Skapa medvetenhet och ge allmänheten kunskap om djursamlande.
- Påverka politiker och myndigheter att skapa en nationell strategi för att hantera problemet.
Q: Vad säger lagen om djursamlande?
A: Det finns en tydlig djurskyddslag men tyvärr finns det inte tillräckligt med resurser från myndigheter vilket gör att man inte hinner hantera dessa fall innan det har gått för långt. Ofta hinner djuren utsättas för allvarligt lidande innan ingripanden kan göras. Vi menar att det behövs en nationell strategi för att identifiera och hantera djursamlande. som inkluderar tydligare riktlinjer för myndigheter att agera i tid samt effektivare kontaktvägar/samarbete mellan olika instanser.
Q: Vad gör Hundstallet i praktiken för att hjälpa djur från djursamlande?
A: Hundstallet tar regelbundet emot hundar som omhändertagits från djursamlare. Vi ser till att de får veterinärvård, rehabilitering och omplacering i trygga hem. Vi samarbetar även med polis, länsstyrelser och andra djurskyddsorganisationer i dessa ärenden.
Q: Hur kan man som privatperson stödja kampanjen?
A: Dela information i sociala medier för att sprida kunskap och engagera sig i debatten, samt skänka bidrag till Hundstallets arbete, så vi kan fortsätta vårt arbete och hjälpa fler hundar från djursamlande.