Hur fungerar tikens löp?
En tik börjar löpa ungefär mellan sju och tolv månaders ålder, men det kan variera mycket beroende på hundens ras och storlek. Vissa små raser blir könsmogna så tidigt som vid fem månaders ålder medan större raser blir det när de är långt över ett år gamla.
Att tiken börjat löpa betyder att hon är könsmogen och kan bli dräktig, men det betyder inte att hon är vare sig fysiskt eller mental mogen att bli parad eller få valpar. I Sverige är det olagligt att para en hund som är yngre än arton månader. Tiken löper under hela sin livstid och kan därmed bli dräktig hela livet om hon inte kastreras.
Hur ofta och hur länge?
Normalt löper en tik två gånger om året, men det finns stora individuella variationer. Vissa tikar löper bara en gång om året och vissa upp till fyra gånger om året. Vanligen löper tiken under tre veckor men detta kan också variera. Det ska dock inte variera från löp till löp hos samma tik.
Löpets faser
Tikens löpcykel består av fyra faser: förlöp, höglöp, efterlöp och vilofas.
Under förlöpet ökar östrogennivåerna i bloden, tikens vulva svullnar och hon får blodiga flytningar. Ibland kan det vara svårt att veta om tiken börjat löpa. Om du är osäker kan du ta ett toalettpapper och trycka lätt mot tikens vulva några sekunder, blir pappret rosa eller blodfärgat betyder det att hon löper. Förlöpet pågår cirka nio dagar men det kan variera från tre dagar upp till tre veckor. Ofta blir tiken mer intresserad av hanar under förlöpet, trots att hon ännu inte är redo att låta sig paras.
Under höglöpet sker ägglossningen och tiken kan bli dräktig om hon paras. Strax före ägglossningen sjunker östrogenhalterna och progesteronnivåerna ökar. Det gör att blodflytningarna upphör och svullnaden av vulvan minskar. Höglöpet vara normalt cirka nio dagar men allt från två, tre dagar till tre veckor är normalt.
För att veta om tiken är i höglöp kan du försiktigt stryka henne över ryggen mot bakdelen. Om hon är i höglöp kommer hon att vika svansen åt sidan och höja bakdelen och på så sätt visa att hon är redo att paras.
Under efterlöpet ändras hormonnivåerna och tiken går successivt tillbaka i ett icke fertilt tillstånd. Efterlöpet vara cirka tre till fyra veckor.
Vilofasen är perioden mellan löpen då tiken inte visar tecken på löp eller fertilitet och den tiden då livmodern får chans att återhämta sig. Vilofasen pågår normalt under flera månader tills nästa löpcykel startar.
Skendräktighet
Ungefär sex till nio veckor efter höglöpet kan vissa tikar visa tecken på skendräktighet, som beror på hormonella förändringar. Det är under denna tid som tiken skulle varit dräktig och fått valpar om hon blivit parad under löpet. Hon kan därför uppvisa symtom på att vara dräktig utan att vara det, som till exempel att öka i vikt och bli svullen eller få mjölkfyllda juver. Vissa tikar blir inte påverkade av sin skendräktighet alls medan andra kan få ändrat beteende. Vissa får ökad aptit medan andra får minskad aptit och vissa bygger bon eller bäddar. Vissa tikar börjar samla leksaker eller andra saker att ha som surrogatvalpar. Öka gärna tikens motion under den här tiden för att hjälpa henne att må bättre.
Om tiken producerar mjölk under skendräktigheten kan hon behöva medicineras för att inte riskera att få mjölkstockning.
Tyst löp
Olika tikar blöder olika mycket under sina löp och vissa blöder så lite att det inte märks, ett så kallat tyst löp. Även om tiken inte blöder kan hon fortfarande bli dräktig så var uppmärksam på hennes beteende och hur hanhundar beter sig i hennes närhet.
Fysiska problem i samband med löp
Vanliga problem i samband med löp är urinvägsinfektion och livmoderinflammation. Vid urinvägsinfektion får tiken svårt att hålla sig eller småkissar ofta.
Livmoderinflammation drabbar ofta medelålders eller äldre tikar. Symtom kan vara att hunden blir trött, dricker mycket, får feber eller flytningar. En obehandlad livmoderinflammation kan vara livshotande så var extra uppmärksam på din hund i samband med löp och skendräktighet.
Beteendeförändringar i samband med löp
När tiken löper behöver du hålla henne kopplad, oavsett hur lydig hon är i vanliga fall. Hon blir lätt okoncentrerad och rastlös och behöver därför ofta aktiveras mer för att må bra under löpet. Om hon är mycket okoncentrerad behöver du som hundägare sänka kraven på henne, men fortsätta ge henne ordentlig motion och mental stimulans.
Många tikägare upplever att deras tik kissar oftare tiden innan löpet startar, då hon ofta går runt och småskvätter urin på promenaderna för att sprida sin doft. En del tikar kan börja kissa inne under sina löp. Kontakta alltid veterinär för att utesluta ett fysiskt problem om detta skulle inträffa.
Tips till tikägare under löptider
- Håll alltid tiken kopplad på promenader så hon inte får möjlighet att ge sig ut på jakt efter kavaljerer på egen hand
- Har du hanhundar i hemmet behöver du separera hundarna under tikens löp för att det inte ska ske en olycka
- Skriv gärna upp när din tik löper så du kan se mönster och eventuella avvikelser
- Om du inte vill få blodfläckar på möbler kan du gärna använda ett tikskydd på din hund. I tikskyddet lägger du trosskydd i som du byter flera gånger om dagen, förslagsvis efter varje promenad.
- Öka gärna din tiks motion och aktivering under löpet och skendräktigheten och håll noggrann uppsikt över hur hon mår
- Kontakta alltid veterinär om du upplever att tiken inte mår bra under sitt löp eller skendräktighet
Fler artiklar och nyheter
Dela till dina vänner
Var med och gör skillnad
Din gåva ger fler hundar en andra chans till ett lyckligt liv i ett kärleksfullt hem.