December 2017 – Chippen

”I somras rullade jag och min sambo in på Hundstallets parkering i Stockholm. Det var en fin sommardag med strålande sol och blå himmel.

Vi tog en promenad i den vackra naturen runt Hundstallet och diskuterade vad vi ville se hos Chippen, som vi snart skulle få träffa.

Jag sa, -Jag vill se att han har god leklust.

Min sambo sa, -Jag vill att han ska ha ett bra driv! 

Klockan var slagen. En studsig 8 månader ung Chippen med oproportionerligt stora tassar och öron kom ut. Jag satte mig på huk och lät honom komma fram och nosa, svansen började gå och han uppskattade att bli kliad på bröstkorgen. Vi fick ta med Chippen på en promenad. Under den kvarten bestämde vi oss att vi verkligen vill att Chippen ska få flytta hem till oss.

Chippen var framåt, lyhörd och hade mycket god leklust. En unghund med mycket vilja kring att lära sig och göra rätt. Vi testade lite hantering med att lyfta tassar, busa och bara mysa. Allt gick hur bra som helst. Vi såg att Chippen hade en del att jobba på när det gällde att möta andra hundar, samt att kunna gå i koppel. Små problem som inte bekom oss, sådant går att träna på. Prioriteten var att vi fick fin kontakt och att han accepterade oss.

Vi fick förtroendet att ta hem Chippen, sedan den dagen står han konstant i Centrum i vårt liv.

I början gick vi försiktigt fram med fysisk träning, han byggde muskler i fin takt och fick bättre uthållighet. Chippen kunde kommandot ”sitt” när han kom till oss, efter några dagar kunde han samtliga vardagskommandon som jag brukar ha på hundarna. Han visade hur smart och klok han är och vi tränade fram den där frågande blicken. Efter det har vi lagt på diverse trix, Chippen älskar att lära sig nya saker, fundera på vad han ska göra och försöka tills det blir rätt. När klicker och boll åker fram skärper han till sig och visar stolt upp vad han kan med ett lyckligt kroppsspråk. 

Både jag och min sambo har mycket hunderfarenhet sedan tidigare, både av Schäfer och andra raser som Pointer och Flatcoated retriever. Vi är vana med aktiva hundar som kräver mycket mental stimulering och fysisk aktivering. Chippen passar då perfekt in här hos oss.

Chippen tycker om att spåra, simma, leta saker, träna lydnad, skydd, åka båt, leka med andra hundar eller barn. Han gillar att åka bil och vill hänga med på allt. Ute har han ett bra driv och nyfikenhet, inne är han en mysig soffpotatis som sover nätterna igenom i sängen med nosen mot matte eller husses hals.

Nu har Chippen växt i sina tassar och öron, han är en trygg hund som kan det mesta som vi behöver för att vardagen ska fungera. Det viktigaste av allt är att Chippen har klickat med oss, att vi har ett starkt band och en fin relation. Vi bor i hus ute på landet, med skogen precis utanför dörren.

Frostig skogspromenad

Bad i Torneälven under sommarens semester.

 

I början tyckte han att all hantering, kloklippning, dusch och borstning var lite jobbigt. Han svarar otroligt bra på klicker, all inlärning går fortare. Så kring allt han tyckt är obehagligt har vi tränat med godsaker eller hans favorit boll. Nu studsar han in i duschen efter sina lerbad ute, lägger sig fint på mattan och slumrar vid kloklippning. Han vill mer än gärna bli dammsugen och borstad.

Chippen har flera hundkompisar, och han har förmånen att få träna med riktigt erfarna hundförare och deras hundar. Vi har stor hjälp med tips och råd samt fina lokaler för miljöträning.

I framtiden har vi en förhoppning om att Chippen blir tjänstehund. Skulle det inte lyckas så kommer vi såklart fortfarande vara lika stolta över honom och helt enkelt leva på som vi gör nu.

För en tid sedan upptäcktes en senskada i tassen, han har behandlats med laser två gånger i veckan under fem veckor. Han har begränsats i fysisk aktivering och haft en tråkig rehabiliteringstid. Under de veckorna har fokus legat på mental aktivering och lydnadsträning, snart så ser vi ljuset och kan förhoppningsvis börja leva riktigt Schäferliv med studs och bus igen.

Han blir väldigt glad när vi kommer till veterinären, han tycker om varenda människa som förstår honom. De accepterar att Chippen i bland skäller på andra hundar. När vi är där så lägger han sig så fint och väntar med tålamod och lugn genom alla undersökningar. Vi är så stolta över honom.

Hundstallet skrev, ”en oslipad diamant”, precis så var det. Nu har diamanten börjat skina, och vi ska vägleda honom genom livet samtidigt som vi har roligt under resans gång.

Just nu ser vi fram emot snö och en härlig vinter.

Stort tack till Hundstallet, ni gör ett fantastiskt jobb och vi är glada att ni gav oss förtroendet med Chippen. / Linnéa”

 

 

NYHETSBREV
Prenumerera på vårt nyhetsbrev.