Hundarna på Hundstallet har under hösten fått utmana sina sinnen mer än vanligt. Med nya dofter i rastgården och annorlunda inslag i matskålen blir vardagen mer spännande.
Maten är serverad, sängplatsen ordnad, och vi gör allt vi kan för att våra hundar ska ha det så bekvämt som möjligt. Men när vi tar ifrån hundarna deras djupt rotade instinkter berövar vi dem också på mental och fysisk stimulans. Att jaga, undersöka, gräva och tugga är naturliga behov för en hund, och genom att tillgodose en del av dessa kan vi faktiskt göra våra fyrfota vänner lite lyckligare.
Begreppet ”berikning” har kommit för att stanna, och på Hundstallet är det extra viktigt att försöka förgylla en enformig vardag.
Hundarna får sina promenader och träningsstunder, men de blir ju ändå sittande ganska mycket i samma miljö varje dag. Därför har vi börjat satsa ännu mer på att göra vardagen mer spännande, säger Petter Fahlin, som är pedagogikansvarig på Hundstallet.
Det började med en föreläsning av hundkonsulten Linda Atmer på företaget Hundtänk, som särskilt tittat på hur man kan göra hundstallsmiljön mer intressant för hundarna. Sedan dess har mycket hänt. Det har byggts upphöjda liggplatser i varje rastgård, och med jämna mellanrum presenteras nya spännande inslag i deras boendemiljö.
Nya dofter presenteras
Varje måndag brukar vi presentera en ny doft precis utanför rastgårdarna, så de kan gå fram och undersöka den flera gånger. Det kan vara att vi hänger upp en trasa med lite oxblod på eller kanske en rådjursklöv, säger Karin Lundberg, som också jobbar med berikningen.
Hundarna reagerar ofta olika på dofterna. Någon springer genast fram för att undersöka, en annan blir lite misstänksam och försiktig medan en tredje inte visar tecken på att reagera alls. Huvudsaken är att de får stimulans av att det händer något nytt ibland, menar Petter och Karin. Något som får dem att koppla på näsa, hjärna och lusten att undersöka.
Egentligen är det bara fantasin som sätter gränser för vilka dofter som kan presenteras. Tack vare andra medarbetare på Hundstallet har de fått tillgång till både färsk lavendel, som paketerats i tygstycken, och hö från ett fårstall – vilket blivit särskilt populärt bland många hundar.
En annan del av satsningen är födoberikning. Istället för att ställa fram en portion med hundmat helt utan krusiduller, finns många roliga saker man kan testa. En sak är förstås att göra maten lite mer svårtillgänglig – genom att låta hunden själv leta efter den, eller stoppa den i en aktiveringsboll eller labyrintformad matskål. Men höstens stora förändring i rutinerna på Hundstallet är att berika maten med oväntade ingredienser.
– Förutom den vanliga maten brukar vi lägga i något extra gott, något neutralt och något äckligt eller lite konstigt. På det viset får hunden möjlighet att undersöka och välja ut vad den vill äta. Ofta går de tillbaka till matskålen efter att de är klara, för att fortsätta undersöka det de lämnat, säger Petter.
Äckligt är också spännande
Några exempel på ”äckliga” inslag som lagts i matskålarna är bladpersilja, isbergssallad och citrusskal. Extra goda inslag är ofta någon form av kött, och neutrala inslag kan vara till exempel grönkål. Ett rått ägg med skalet på kan ingå i kategorin ”lite konstigt”, och skapa många olika reaktioner.
En del hundar av huskytyp äter upp dem direkt, medan andra lämnar dem. Men sedan går de dit och undersöker vidare, och nästa dag kan det vara krossat. Eller utburet i rastgården. De får något att aktivera sig med, säger Karin. Hon och Petter säger att berikningen kan göra att hundarna blir mer lätthanterliga, eftersom de får utlopp för en del behov. Men framförallt handlar det om att hundarna ska få upplevelser. Det är för deras skull de gör det, inte för någon annans.
Väcker intresse för maten
Efter att ha testat födoberikning ett tag kan de konstatera att det gynnar både petiga och hetsätande hundar. De som inte brukar vilja äta har blivit mer intresserade av matskålen, och de som äter snabbt blir lite bromsade av att oväntade inslag dyker upp mitt i maten.
En annan del av berikningen handlar om hundens mer fysiska behov av att riva, slita, gräva och röra sig. Men även att ”boa in sig” är ett behov.
Vi hänger upp en del föremål som vissa hundar tycker det är kul att riva och slita i. Men jag har också sagt att det är jätteviktigt att ha många filtar i bädden. Inte för att det ska vara bekvämt, men för att de gillar att bädda och böka runt, säger Petter, och stoppar ett ägg i Teddys matskål.
Idag står bland annat grönkål och köttkross på berikningsmenyn. Spänningen är serverad.
Berikning handlar om att ge hunden viss möjlighet till utlopp för medfödda beteenden som har med ursprunget att göra. Det kan handla om behovet att riva, slita, tugga och gräva, eller utforska och undersöka nya inslag i vardagen.
HÄR ÄR NÅGRA TIPS PÅ VAD DU SJÄLV KAN GÖRA MED MATEN
- Servera några spännande inslag i maten. Kanske en bit biologisk banan med skalet kvar eller lite sallad.
- Göm matskålen och låt hunden söka efter den eller låt hunden leta spridda matbitar i naturen.
- Frys in ett märgben eller hundmat med vatten i en liten hink, och låt hunden jobba med att få ut innehållet (lämpar sig förstås bäst utomhus).
- Göm matbitar i en aktiveringsboll eller en hopvikt toarulle eller kanske leverpastej eller blod-
pudding i en ”kong” eller liknande leksak. Så får hunden kämpa lite med att få fram det goda.
Text och foto: Karin Wallén