Hundar i fokus

Vi har fått skäll varje dag i 116 år

Kring förra sekelskiftet levde många herrelösa hundar i stor misär på Stockholms gator. Många fångades in och avlivades. Detta upprörde Gerda Thyselius och Lotten Johansson som 1908 startade Svenska Hundskyddsföreningen. De ansåg att dessa gatuhundar förtjänade ett bättre öde än att avlivas och att hundarna istället skulle få en andra chans. Idag driver ideella föreningen Svenska Hundskyddsföreningen Hundstallet, som sedan starten har tagit hand om tiotusentals hemlösa hundar och hjälpt dem att hitta nya hem.

Hundstallets uppgift är att hjälpa, vårda och omplacera utsatta hundar. Oavsett anledning till att en hund kommer till Hundstallet gör vi allt vi kan för att ge varje hund just det den behöver. Vi tar emot hundar 24 timmar om dygnet, sju dagar i veckan, året om. Hundstallet får inga statliga bidrag utan finansieras helt av gåvor från allmänheten. Hundstallet är medlemmar i Giva Sverige och anslutna till Svensk insamlingskontroll. På så sätt kan du känna dig trygg med att din gåva används på ett korrekt sätt.

Hundvälfärd i fokus

Hundstallet har även ett nationellt uppdrag att förbättra hundvälfärden genom aktivt deltagande i olika projektsatsningar samt kommunikationsarbete med fokus på press, opinion och påverkan. Inom hundvälfärden bearbetar Hundstallet ett antal viktiga områden. Dessa är bland annat:

  • Hur ekonomiska svårigheter slår mot hundar med brist på mat och veterinärvård som följd.
  • Kunskapsfokus på veterinärers arbete med djurskyddsfrågor som bland annat rabies.
  • Den viktiga länken mellan våld i nära relationer och våld mot djur.
  • Beteenderehabilitering och berikning.
  • Smuggelhunds-problematiken.
  • Deltar i olika utredningar för Statskontoret och bidrar med hundkunskap i Sveriges riksdag.
  • Stöd till hundägare och hundar som flytt kriget i Ukraina (vaccination etc).
  • Hur man arbetar med djurvänlig marknadskommunikation.
Att köpa hund

Att köpa hund är ett stort beslut och det är viktigt att tänka igenom detta ordentligt innan man välkomnar sin nya familjemedlem hem. Vi på Hundstallet upplever ett högt tryck på hundar som behöver hjälp och vad vi kan se så beror det på flera olika faktorer. Vi lever i ett samhälle där det finns allt fler människor som väljer att spendera sitt liv med hund. Det finns många förstagångshundägare där vi kan se att det saknas grundläggande kunskap om hur man tar hand om en hund på bästa sätt. Lågkonjuktur gör att allt fler har det svårare ekonomiskt och därmed svårare att ta hand om sin hund. Flera hundar som kommer in till oss idag är dessutom oförsäkrade som vi kan se som en konsekvens av detta att veterinärvården är eftersatt. Hundstallet lanserar därför en kampanj med flera kända influencers som Therese Lindgren där vi vill lyfta hundarna från deras erfarenheter och informera om viktig hundkunskap.

3 tips för blivande hundägare

1. Läs på om hundtypen och gå inte utefter utseende.Viktigt att fundera på vad du kan ge hunden och vilket liv du lever. Vad har hunden för behov och kan du tillgodose dem?
2. Planera och se till att du har ekonomin för att ta hand om en hund. Våra hundar lever glädjande länge idag och det kostar att ha hund. Allt från foder, passning till veterinärvård. Se till att du har möjlighet för detta.
3. Läs på om vilka skyldigheter du har som hundägare. Besök Jordbruksverkets hemsida eller Länsstyrelsen för mer tips, råd och vilka skyldigheter du har som ägare till en hund.

Exempel från tidigare kampanjer

Omplaceringshund från Hundstallet

Vi jobbar för att våra hundar ska få sin andra chans och ett kärleksfullt hem. Till Hundstallet kommer alla typer av hundar, stora som små, gamla som unga och alla ges möjligheten till ett bättre hundliv.

Under 2023 passerade 831 hundar våra dörrar och vi hoppas att under 2024 kunna hjälpa ännu fler utsatta hundar.

Är du intresserad av en omplaceringshund från Hundstallet, klicka då på länken nedan och läs mer om de hundar som letar efter kärleken?

Stöd oss

Hundstallet är helt beroende av stöd från allmänheten. Alla gåvor till hundarna på Hundstallet gör skillnad - stora som små!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Genom att prenumerera på detta nyhetsbrev samtycker du till att vi använder information om dig enligt vår integritetspolicy.