Rabies – kort info om en fruktad sjukdom
Rabies är en dödlig virussjukdom som påverkar hjärnan. Sjukdomen har inte funnits i Sverige sedan 1886 men förekommer på andra platser i världen och sprids främst via smittade hundar men kan även spridas via andra djur till exempel katter, apor, fladdermöss, rävar eller tvättbjörnar.
Hur blir man smittad?
Rabiessjuka djur utsöndrar virus i saliven och smittan kan överföras genom att infekterad saliv överförs till djur eller människor.
Det kan ske om du:
- Får ett bett
- Blir riven
- Djurets saliv kommer i kontakt med dina slemhinnor som till exempel ögonen, munnen eller näsan, alternativt om du blir slickad på huden där du har ett sår.
Vart finns rabies?
Rabies finns i hela Afrika, Mellanöstern, Nord-, Central- och Sydamerika samt i stora delar av Asien och även i Östeuropa.
Om olyckan är framme
Ett generellt tips är att undvika kontakt med djur man inte känner när man vistas i länder med rabiesrisk. Om människor omedelbart behandlas efter bett eller slickningar av ett rabiessmittat djur kan sjukdom nästan alltid förhindras. Omedelbar omfattande sårtvätt är en viktig åtgärd liksom förebyggande injektionsbehandling.
Om du blir biten av en hund eller katt utomlands
- Tvätta alltid området med tvål och vatten i minst 15 minuter och skölj sedan med ett alkoholbaserat desinfektionsmedel
- Sök läkarvård så snart som möjligt (inom två dygn men helst tidigare) även om såret är litet. Sök läkarvård även om du har rabiesvaccinationer sedan tidigare.
- Har du hunnit hem till Sverige igen kontaktar du infektionsavdelningen eller akutmottagningen på närmaste sjukhus för bedömning. Undersökning, vård och behandling är kostnadsfri då rabies enligt smittskyddslagen tillhör de allmänfarliga sjukdomarna. Behandling ges inte på vårdcentral eller närakut.
- Rabiesvaccinet används även som behandling om man utsatts för smitta. Eftersom rabies ofta har en lång inkubationstid kan man förhindra sjukdom genom att omedelbart efter smittillfället vaccinera och ge specifikt immunglobulin. Tidigare vaccinerade personer behöver ytterligare vaccination, ovaccinerade behöver både immunglobulin och vaccination.
Hunden med på semester
Om du ska ha din hund med dig på resan genom Europa behöver den bland annat vara rabiesvaccinerad för att få följa med. Kontakta din veterinär för att få hjälp med detta.
Källa: Jordbruksverket, Vårdgivarguiden, 1177, Folkhälsomyndigheten och SVA
Värd att vänta på
Läs mer om vårt initiativ – Värd att vänta på. En kampanj för att öka medvetenheten om riskerna med hundsmuggling och för att förbättra spårbarheten och djurskyddet för hundar i Europa.