Mila

Under sommaren 2023 såg vi, jag och mina två tonårsdöttrar, Mila på Hundstallets hemsida och vi tyckte hon såg så söt ut och fastnade mycket för beskrivningen att hon gillar att kramas med tassarna och att bli kliad på magen. Inte förrän i slutet av augusti hade vi landat i att faktiskt skaffa en hund och ville såklart hämta Mila så fort som möjligt, speciellt eftersom hon var stressad på Hundstallet på grund av miljön och alla ljud. Tyvärr gjorde verkligheten att vi var tvungna att vänta till mitten av september innan vi kunde åka de 42 milen från Falun till Alingsås där Mila fanns.

När vi kom fram blev vi välkomnade av en medarbetare på Hundstallet och blev visade till ett besöksrum. Vi var alla pirriga och hade hög puls i vår förväntan. Det vi hade sett framför oss – på grund av beskrivningen vi fått – var en något avvaktande hund som vi kanske inte ens skulle kunna klappa efter vår långa resa. Vi var laddade med förståelse och tålamod inför vårt första möte. Minuterna tills Mila släpptes in till oss kändes evighetslånga. När dörren äntligen öppnades kom världens finaste och gulligaste hund genom dörren – fotona vi sett gav henne verkligen inte rättvisa. Rent visuellt fångade hon våra hjärtan omedelbart. Mila gick rakt in mot oss, slickade mina barn i ansiktet i tur och ordning, sen la hon sig mellan oss tre på golvet, rullade över på rygg och ville bli kliad på magen. Hon var så fantastiskt närhetssökande, mjuk och vacker. Vi vågade knappt röra oss för att inte skrämma henne. Alla tre satt med glädjetårar i ögonen. Hon var så långt över våra förväntningar. Tillsammans med personal tog vi henne sen på en promenad och hon visade sig på sin absolut bästa sida. Vi var helsålda och helt säkra på att Mila skulle följa med oss hem.

Bilresan hem gick också över förväntan. Trots att det var så lång tid i bil höll hon humöret uppe – mitt emellan döttrarna som myste med henne och klappade oavbrutet. Det var verkligen tre lyckliga tjejer i baksätet. 

När vi kom hem på kvällen så kikade Mila runt lite nyfiket först sen sprang hon upp i soffan och la sig med ett stort leende på läpparna. Först var hon lite spänd och småstressad, hon ville gärna vara precis där vi var och hon kopplade inte av fast hon låg ner. Vi satt alla tre och kammade, borstade och myste med henne.

Sen satte vi oss och såg en film och hade förberett för henne med egen filt att ligga på i soffan. Efter ca en timme, kopplade hon av, la ner huvudet och somnade, det var så underbart att hon kände sig trygg.

I början var vi som nyblivna småbarnsföräldrar och lyssnade på varje ljud, reagerade på varje rörelse och satt och tittade på henne när hon sov. Efter bara någon dag var hon så trygg hemma att hon kunde gå och lägga sig i ett annat rum och sova fast vi alla satt i ett annat rum. Den bristande matlusten som Hundstallet beskrivit försvann också, Mila åt med god aptit och ville snart ha större portioner.

Men, säg den saga som bara är guldskimrande?! När hon kommit hem märktes de beteenden som Hundstallet beskrivit under promenader, t.ex. skall och utfall mot andra hundar, cyklar, barn och andra människor över lag samt ett väldigt dragande i kopplet (särskilt när hennes aktiva nos får upp vittring på rådjur, harar eller ekorrar). Vi ser till hennes svåra bakgrund och har förståelse för hennes osäkerhet och försöker överösa henne med trygghet och kärlek och visa att vi har kontroll över de situationer hon känner sig osäker inför. Det tar tid att jobba med dessa beteenden men vi övar, övar och övar. Vi arrangerar hundmöten, tar promenader med andra hundar, går förbi människor vi känner, övar med cyklar, tar hem folk att plinga på dörren och så vidare. Hon förtjänar att känna sig lugn och trygg.

Efter en vecka sa yngsta dottern ”Mamma, det känns inte som att vi har en hund, hon är en familjemedlem” och precis så känns det. Vi bor nära en stor skog och går ofta på dess stigar och utforskar och luktar, vi har skaffat henne en spårlina som vi använder bland annat uppe på ett kalhygge där hon får nosa mer fritt, vi kan också ha den och låta henne springa upp och ner för pulkabacken för att få ut energi ur kroppen.

På dagarna följer hon med mig på jobbet och hon har börjat lugna sig något när det är dags att gå ut på promenad. Nu kan hon sitta en längre stund och vänta, sen blir ofta glädjen för överväldigande och hon skuttar runt. Varje dag överöser vi henne med närhet och kärlek och hon får höra otaliga gånger varje dag ”Du är så vacker”, ”Du är världens finaste hund”, ”Hur kan man vara så gullig?” och ”Åh, vad jag älskar dig” – av oss alla tre. Hon är så tillgiven mot oss i familjen, nu hoppas vi att det kan sprida sig även till våra släktingar, vänner, bekanta och främlingar. Med tanke på att hon bara varit hos oss en dryg månad (hon var t.ex. på Hundstallet i ca 2,5 månader) så finns det gott hopp om bättring med svårigheterna och att öka hennes känsla av trygghet och lugn även på promenader.

 Vi försöker fokusera på de framsteg hon gör, även om de kanske är små och även om det ibland blir bakslag, för att fortsätta uppmuntra henne.  

Mila har haft minst fem olika boendeförhållanden under sitt 2,5 år korta liv och troligtvis har hon varit gatuhund en tid. Detta måste vi ha med oss, inte för att ursäkta hennes oönskade beteenden, men för att kunna förstå henne och visa tålamod och anpassa vårt sätt att bemöta och hantera henne. Med tanke på hennes bakgrund är hon imponerande lugn och ändå lätt att gå med på promenad (så länge man inte möter någon) och inne är hon väldigt lydig, nyfiken och villig att lära. Även om det kan vara påfrestande med en hund som låter ”skogstokig” när man möter någon så älskar vi henne högt och vi säger ofta till varandra att det känns helt overkligt och vi undrar hur vi kunde få hem en så fantastiskt fin och mysig hund. Att få se Mila le med hela ansiktet och titta in i hennes vackra bruna mandelformade ögon innan hon avslappnat lägger ner huvudet och snarkar är en liten bit av himmelriket för oss. Vi rekommenderar verkligen att skaffa en hund från Hundstallet om man är sugen på att skaffa hund, de här hundarna behöver en andra (eller som i Milas fall en sjätte) chans och vi har fått toppenbra stöd från personalen även efter köpet och hemkomsten.