Thea

I skrivande stund har det gått ett år sedan vi för första gången träffade Thea. Vi hade då varit sugna på att skaffa hund ett tag men inte riktigt haft rätt förutsättningar. När vi sedan flyttade till en ny lägenhet precis vid skogen och matte fick ha med sig hund på jobbet så började vi kolla efter hund på riktigt.

Att vi skulle adoptera en hund var en självklarhet och det tog inte lång tid efter att vi börjat leta innan vi hittade Thea på hundstallets hemsida. Hon fanns i Alingsås och vi bor i Göteborg så vi skickade direkt in en intresseanmälan.

Hundstallet meddelade oss att Thea var osäker på människor och inte ville flytta till någon utan att lära känna dem först. Inga problem! I över en månad åkte vi och hälsade på regelbundet, tog ut henne på promenader och lånade hem henne över dagen. Sakta men säkert närmade vi oss henne och kunde börja gosa. Hon fattade tyckte för oss rätt så fort men vi ville ta det i hennes takt, trots att vi föll för henne direkt.

Kort efter att vi bestämt oss för att adoptera Thea började vi ta kontakt med hundskolor och hundcoacher. Vi kunde inte alltid förstå henne i hennes osäkerhet vilket gjorde att vi kände att vi behövde få hjälp. Efter bara en månad hemma ihop tog matte med Thea till jobbet. Nu i efterhand förstår vi att det var alldeles för tidigt. Thea blev så stressad och trivdes inte alls. Hon mådde mycket bättre av att få vara hemma, men jobbet finns kvar och vi kan prova igen vid ett senare tillfälle.

Vi har jobbat mycket på Theas självförtroende och att hon ska känna att det är okej med nya platser och nya människor. Hon hänger med på middagar med vänner och familj, även på restauranger ibland, och vi ser stora framsteg! I början när hon fick hänga med på äventyr var det panik, stress och ännu mera panik. Idag finner hon sig i nya miljöer och tycker det är helt okej. Hon kan till och med lägga sig ner och blunda. Nya människor får fortfarande inte klappa henne vilket vi givetvis respekterar, men vi är ändå nöjda med framstegen. Någonstans måste man alltid börja.

Thea har många aktiviteter som hon gillar att göra men bland topp tre hamnar nog att bada (oavsett väder och årstid), gosa och att jaga fåglar. Så fort hon ser vatten ska hon i. Första gången vi träffade henne i november hittade hon till alla vattenpölar, trots att det låg en hinna av is. I somras hoppade hon gärna från båtbryggan och det är underbart att se en hund som älskar att bada så som Thea gör.

Thea har oftast inget intresse för andra djur ute, varken katter eller harar intresserar henne, men fåglar däremot… de är till för att jagas! Änder, höns eller gäss spelar ingen roll – har de fjädrar ska de jagas enligt Thea. Efter bara ett kort tag hos oss började vi gå med Thea lös ute. Vi märkte som sagt snabbt att hon varken brydde sig om andra hundar eller katter. På promenader hemma i skogen eller på våra vanliga promenadsträckor går hon därför alltid lös. Ska vi däremot ta med henne till ett nytt ställe där hon har svårare att kontrollera sin nyfikenhet så har vi henne kopplad. Annars SKA hon bara fram till saker och gärna först av alla.

Att sova utan att ha en Thea över sig är svårt. På nätterna vaknar vi med Thea på våra kuddar och på kvällarna när vi tittar på tv ligger hon i famnen. I början fick hon sova i hennes bädd på golvet men då vaknade vi ständigt av en gnällande tjej som så gärna ville få komma upp i sängen och mysa.

Vi har och fortsätter jobba mycket på Theas självförtroende. Många gånger har det känts som att vi tagit oss vatten över huvudet, det har gått mycket upp och ner i vår relation men det känns som vi är på rätt väg och Thea har gjort stora framsteg. Vi fortsätter att utmana henne mycket genom att göra roliga saker. Hon är verkligen smart och duktig på många saker men matte är väldigt sugen på viltspår så det blir nästa grej att satsa på.

Vi är så glada över vårt beslut att ta hem vår fina tjej!