Hundstallet Skånes spännande år

Hallå Alexandra, stallchef för Hundstallet Skåne!

Hur har 2017 varit?

Alexandra Boijsen

– Det har varit spännande. Vi öppnade ju officiellt hösten förra året, men det tog ett tag innan verksamheten kom igång på riktigt, så i princip alla omplaceringar har ju skett i år. Totalt har vi haft 45 hundar som passerat genom Hundstallet. 35 av dem har vi omplacerat här och av de tio övriga har majoriteten gått upp till Stockholm för att få nya hem där.

Hur fungerar samarbetet med Stockholm?

– För oss har det ju varit många första-gången-upplevelser under det här året, och vi kan alltid stödja oss på all erfarenhet som finns i Stockholm. Samtidigt måste vi utveckla vårt sätt att göra saker, eftersom vi är färre i personalen, har ett mindre hundstall, och har en helt annan miljö omkring oss. Vi har fått igång ett bra utbyte där vi tar en del hundar från Stockholm om de har fullt, eller när de har hundar som behöver lite mer lugn och ro. Samtidigt kan de kan ta hundar från oss som vi har svårt att hitta hem åt, eftersom de har tillgång till fler intressenter. Det har funkat toppen!

Hur har mottagandet från omgivningen varit?

– Det har varit väldigt bra. Många känner till oss nu och man märker ett stort flöde av hundar som är på väg in, det är ett evigt tryck på de tio boxplatser vi har. Det märks att vi behövs. Som mest har vi haft 14 hundar samtidigt, men då har det varit valpar också. Vi har haft två valpkullar under året. En kull föddes här och en som kom in när de var åtta veckor. Det känns häftigt att vi kunnat hjälpa dem till en bra start i livet.

Ni har haft Öppet hus också?

– Ja! Och det har vi fått jättebra gensvar på. Först hade vi ett öppet hus i september, och sedan hade vi ett öppet hus med jultema i december. Då hade vi 410 besökare som passerade genom stallet. Vi hade försäljning av profilprodukter, visade upp en del av stallet, informerade om verksamheten och bjöd på glögg och pepparkakor. Djurens vänner, som vi delar fastighet med, hade också öppet hus med loppis och fika.

Hur har verksamheten utvecklats under året?

– Organisatoriskt har vi hittat vårt arbetssätt. Vi lär oss varje dag nya saker om hur vi ska jobba och tänka. I dagsläget har vi 32 volontärer. Vi har även ett gäng helghem som gärna ställer upp och tar hundar på helgerna och jourhem som kan ta hundar på längre tid. Alla såna rutiner börjar sätta sig.

Vad önskar ni er inför 2018?

– Jag hoppas att vi ska kunna hjälpa så många hundar som möjligt och att vi kan ge dem de bästa möjligheterna att lyckas på vägen. Vi fortsätter att göra allt för att hundarna ska ha det så bra som möjligt. Vi aktiverar dem med utflykter, blodspår och andra saker som stimulerar dem. Vi har precis fått en kickbike som vi kommer att utnyttja för de hundar som vill dra. Målsättningen är alltid att förbättra förutsättningarna för hundarna vi har här.