Vanliga frågor och svar kring testamenten


Vad är ett testamente?

Ett testamente är en handling där du skriver vad som ska hända med din kvarlåtenskap den dag du går bort. Du kan till exempel skriva in att en person eller organisation ska få en särskild sak eller en viss andel av arvet. Du kan också skriva villkor som ska gälla för det som någon ärver.

När bör jag skriva ett testamentet?

Många funderar på att skriva ett testamente men känner sig obekväma och tänker att det där gör jag senare. Det är fullt förståeligt. Men ett testamente är bra att ha oavsett ålder. Det kan behövas för olika faser i livet och bör betraktas som ett levande dokument. När du väl upprättat ditt första testamente är det enkelt att sen göra ändringar om omständigheterna förändras för dig och din familj. Det viktigaste är du skriver det nu när du funderar på det, så det blir gjort.

Kan jag skriva ett testamente själv?

Ja, men det är inget en jurist rekommenderar. Vissa saker är det helt enkelt säkrast att ta hjälp av en fackman för att vara säker på att det blir korrekt gjort. Hundstallet har ett samarbete med den juridiska tjänsten Lawly och erbjuder hjälp med att upprätta testamenten enkelt och smidigt. Via Lawlys tjänst kan du dessutom vara trygg med att du får ett testamente som är anpassat efter din personliga situation. Tjänsten hittar du här.

Vad kan jag testamentera?

Om du inte har några barn kan du i princip testamentera bort hela arvet efter dig. Om du har barn har de alltid rätt till att få sin laglott. Laglotten är i regel hälften av allt du äger. I ditt testamente kan du fördela dina tillgångar hur du vill. Det kan vara fastigheter, värdepapper, pengar och möbler eller föremål. Kom ihåg att du kan ändra i ditt testamente när du vill, eller skriva ett nytt.

Hur vet jag om testamentet är giltigt?

För att testamentet ska vara giltigt ska det vara korrekt formulerat, underskrivet och bevittnat. Du kan därför påbörja och avsluta ditt testamente i lugn och ro. Uppstår det frågor eller funderingar längst vägen kan du alltid pausa och återuppta senare. Testamentet är inte helt färdigt förrän du skrivit under och fått det bevittnat.

Hur gör jag för att testamentera till Hundstallet?

Det är enkelt, det enda man behöver göra är att ange Hundstallet – Svenska Hundskyddsföreningen samt vårt organisationsnummer (802001-4968) i testamentet. Detta anges tillsammans med den andel av arvet som önskar skänkas. Detta kan anges i ett specifikt belopp eller exempelvis en fjärdedel eller till och med hela kvarlåtenskapen. 

Varför ska jag testamentera till Hundstallet?

Genom att skänka en testamentesgåva möjliggör du Hundstallets långsiktiga arbete för att ge fler hundar en andra chans i livet. Det är allt ifrån veterinärvård till utrustning och vårt arbete att etablera oss på fler platser runt om i Sverige. Till exempel har många testamentesgåvor har varit med och bidragit till att vi kunde bygga vårt tredje hundstall i Alingsås i Västra Götaland.

Vad kan jag testamentera till Hundstallet?

Du beslutar själv vad du vill testamentera till Hundstallet och alla gåvor gör skillnad. Du kan testamentera ett fast belopp, en del eller hela din kvarlåtenskap. Vid försäljning av exempelvis lösöre eller en fastighet använder vi extern hjälp för värdering och försäljning på en öppen marknad.

Kan jag upprätta testamentet själv? 

Att skriva testamente kan vara krångligt. Man kan skriva sitt testamente själv men det är både enklare och tryggare att använda färdiga mallar eller vända sig till en jurist för att undvika oklarheter och för att säkerställa att det blir korrekt juridiskt sett. Det finns många hemsidor idag som erbjuder färdiga mallar att använda. Man kan även vända sig till en jurist eller begravningsbyrå för hjälp.

Hundstallet har ett samarbete med den juridiska tjänsten Lawly och erbjuder hjälp med att upprätta testamenten enkelt och smidigt. Tjänsten hittar du här.

Kan jag utesluta mina släktingar ur testamentet?

Vem man vill inkludera i sitt testamente beror på familjesituation. Har man familj är det viktigt att i första hand tänka på den. Bröstarvingar, det vill säga den avlidnes barn, barnbarn osv, har dock alltid rätt till sin laglott enligt arvsrätten. Har man inte några arvingar är det fullt möjligt att testamentera all sin egendom till exempelvis en vän eller en välgörenhetsorganisation.

Kan jag skicka mitt testamente till Hundstallet för förvaring?

Tyvärr kan Hundstallet inte förvara testamenten. Det är dessutom oetiskt att Hundstallet förvarar testamenten om vi dessutom står som arvtagare. Det finns flertalet tjänster som kan lagra testamenten digitalt idag annars kan man förvara testamentet på ett säkert ställe hemma eller i ett bankfack. Bland annat erbjuder vår samarbetspartner Lawly förvaring av testamenten.

Hur får Hundstallet reda på att vi står som arvtagare?

Vi blir kontaktade av den advokat, jurist eller begravningsbyrå som ansvarar för bouppteckningen. Vi mottar då en kallelse till bouppteckningen och meddelas då att vi står att ta emot ett arv samt hur mycket det rör sig om. Som testator kan man informera Hundstallet när testamentet upprättas att vi är inkluderade i dennes testamente, men det är inget måste. Ändrar man sitt testamente och stryker Hundstallet från sitt arv har man inte någon skyldig att informera Hundstallet att detta gjorts.

Annat viktigt att tänka på?

Testamentet ska vara skriftligt, daterat och undertecknat av dig samt bevittnas av två personer. Dessa ska intyga att man är vid sina sinnes fulla bruk vid underskrift samt att dessa skall även skriva under testamentet själva. Vittnen får inte vara närmsta familjen eller vara arvtagare enligt ditt testamente eller arvsrätten. Vittnena behöver inte känna till vad som står i ditt testamente.

Har du fler frågor?

Då kan du beställa vår testamentesfolder ”En liten skrift om testamenten” här eller kontakta oss på givarservice@hundstallet.se eller via telefon 010-175 32 80

Stöd oss

Hundstallet är helt beroende av stöd från allmänheten. Alla gåvor till hundarna på Hundstallet gör skillnad - stora som små!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Genom att prenumerera på detta nyhetsbrev samtycker du till att vi använder information om dig enligt vår integritetspolicy.