Ulla Björnehammar har varit smådjursveterinär i 40 år och arbetat på Hundstallet sedan 2013. Under dessa år har hon sett det mesta när det gäller hundar och hundars sjukdomar. Hon är mycket kritisk till att vi idag tar in gatuhundar från andra länder till Sverige.
text: Milena Bergquist foto: Hanneke Bonthuis
– Vi måste se till helheten. För mig är smuggling en del av en mycket allvarlig hantering av hundar, det är den yttersta avarten av fenomenet att ”rädda” hundar från andra länder i världen. När vi för in gatuhundar till Sverige utsätter vi hela den svenska hundpopulationen för mycket stora risker. Det är ansvarslöst och mycket farligt. När det gäller rabies så är risken mycket hög att vi nu får in sjukdomen igen eftersom den finns både i till exempel Ryssland och Rumänien. Ta exemplet från de nyligen omskrivna 31 gatuhundarna från Ryssland där flertalet visade sig inte ha tillräckligt med antikroppar efter vaccinationen, en hund var inte vaccinerad alls. Fyra av dem är avlivade. Rabies är en obotlig och dödlig sjukdom som varje år skördar 30 000-70 000 människors liv.
Vad mer än rabies kan hundarna föra med sig?
– Olika otäcka infektionssjukdomar och parasiter som vi tidigare inte har haft här i Sverige, till exempel den mycket smittsamma dvärgbandmasken som också får allvarliga konsekvenser för människor och leishmanios, en parasit som sprids via myggor. Infektionen leder till svår sjukdom hos hunden som kräver livslång och upprepad behandling. Många av dessa sjukdomar är förrädiska eftersom de inte syns på utsidan och det kan ta lång tid innan vi ser symptomen.
Men även mera ”vanliga” infektionssjukdomar som valpsjuka och parvo som vi i Sverige hållit borta tack vare att majoriteten av våra hundar är vaccinerade. Nu riskerar vi att få nya utbrott genom import av hundar från länder där dessa sjukdomar fortfarande florerar.Detta är oerhört allvarligt och en enorm risk för hundars, katters och människors hälsa. Vi tror att vi ”räddar” hundar, men vi måste få folk att förstå att detta är ett val som kan få mycket svåra konsekvenser. Vi veterinärer i Sverige är inte heller bekanta med dessa nya parasiter, vilket gör att de kan vara svåra att upptäcka. Jag har med egna ögon sett konsekvenserna av detta ”räddande” av hundar. Det är onödigt djurplågeri orsakat av okunskap och dumhet. Det förstår väl vem som helst att det är skumt att köpa en valp av populär pudelkorsning för 30 000 kronor – utan papper, levererad i en väska och på en parkering om natten, och inte ens få ett kvitto på betalningen?
Har du sett drabbade Hundstallshundar?
– Många gånger har vi misstänkt att en hund är en smuggelhund, men det är svårt att bevisa. Men visst har vi det. Många trubbnosar, som fransk bulldogg till exempel. Här hemma har ju reglerna kring avel av trubbnosar skärpts, men på valpfabriker struntar man fullkomligt i vilka men hundar kan komma att få av hänsynslös avel. Redan på 80-talet när jag jobbade som veterinär i Helsingborg såg vi resultatet av denna handel. Vi har också mött många sjuka gatuhundar från andra länder.
Vad ska vi göra åt detta?
– Jag tycker att vi ska göra som Norge, helt och hållet förbjuda import av så kallade gatuhundar, många av dem kommer ju från valpfabriker.
Tullen måste dessutom få mer resurser att upptäcka och stoppa detta. Dessutom behöver allmänheten vakna upp och förstå vad som pågår. Att aldrig köpa en smuggelvalp eller ”rädda” en gatuhund från ett annat land. Vi måste också jobba på internationell nivå för att få slut på detta vansinne.
PS. Jordbruksverket inför nu stickprovskontroll på importerade gatuhundar då de är mycket oroade.