Till Hundstallet kommer hundar med en brokig bakgrund, allt från myndighetsomhändertagna hundar som farit illa eller åsamkat skada, till älskade familjemedlemmar som behöver ett nytt hem. Informationen vi har om hundarna varierar stort. En del hundar vet vi mycket om medan andra hittats uppbundna utomhus och kommer in helt utan historik. Alldeles oavsett skapar vi oss alltid en egen bild, vi lägger ner ett gediget arbete på att lära känna den individ vi har framför oss. Det är det enda sättet att kunna möta hundens individuella behov men också möjligheten att kunna göra en säker omplacering, där rätt hund hamnar i rätt händer.
För att kunna omplacera hundar på ett sätt som är säkert för alla inblandade utvärderar vi hundens personlighet och beteende i många olika situationer. Den dagliga hanteringen är den mest värdefulla informationskällan vi på Hundstallet har. Personalen matar, promenerar, klipper klor, tar på utrustning, borstar päls samt ser och hanterar hundarna i en mängd olika miljöer och sociala situationer. Hundarna står uppstallade hos oss under en längre period och hanteras av välutbildad personal som lär känna dem och kan fånga upp och rapportera avvikelser eller problem. För de hundar som kommit in via myndighet på grund av att de skrämt eller åsamkat skada sker en mentalbesiktning hos polis som ett första steg att utvärdera om hunden är omplaceringsbar. Bedöms hunden säker att omplacera överlåts den till Hundstallet och vår egen utvärdering och rehabiliteringsprocess tar vid.
För att säkerställa en trygg omplacering följer vi på Hundstallet flera steg:
- Veterinärmedicinsk undersökning med eventuell behandling och/eller rehab. Detta är särskilt viktigt om det finns aggression eller rädsla hos hunden med i bilden.
- Alla hundar får en individuell hanteringsplan och det görs täta avstämningar.
- Journalsystem där alla hundar journalförs med daganteckningar kring hundens beteende.
- Alla stall har pedagogikansvariga som arbetar med de hundar som uppvisar beteendeproblematik. Åtgärder, tester och träningsplaner utformas och utvärderas.
- Pedagogiken har veckomöten med handledning.
- Tillbud rapporteras.
- En gedigen omplaceringsprocess med intervju, kontroll och uppföljning.
På det här sättet kan vi känna oss trygga med att den information vi skaffar oss om hunden ger oss förutsättningar att göra en bra riskbedömning av varje enskild individ och att vi hittar ett hem som just den hunden kommer att trivas och fungera i.
I de fall det inte finns någon historik kring hunden blir det ännu viktigare att utvärdera den på ett säkert och systematiskt sätt. En omplacering av en hund behöver alltid vara säker för både hunden, den kommande ägaren och samhället. Handlar det om hundar med större potential att göra skada på sin omgivning, till exempel på grund av sin storlek, är det ett ännu större ansvar att säkerställa att hunden kommer klara att fungera väl i ett vanligt hem.