Långsittare på Hundstallet
Den genomsnittliga tiden en hund spenderar på Hundstallet är 50 dagar. Efter 100 dagar räknas hunden som en långsittare och vi behöver vara extra uppmärksamma på vad det är som gör att den fortfarande är kvar hos oss. Varför en hund blir sittande i många månader på Hundstallet utan att hitta ett hem kan bero på flera saker. Mycket stora eller starka hundar, vissa raser, blandraser eller utseenden, högre ålder eller speciella behov kan göra det svårare att hitta rätt hem till hunden. Hundar som kommer med bagage från sina tidigare liv kan dessutom behöva längre tid hos oss för att läka både fysiskt och psykiskt innan de är redo att omplaceras. Vissa behöver mer tid för att utredas veterinärmedicinskt, få rehab, tränas i olika situationer eller helt enkelt börja lita på människor igen innan vi känner oss redo att leta efter en ny ägare. Om en hund blir kvar länge på Hundstallet kommer vi efter en tid att uppdatera hundens presentation på hemsidan, helt enkelt för att vi lärt känna hunden bättre och kan beskriva dess personlighet och behov på ett tydligare sätt.
Vad vi gör för våra långsittare
Att bo på ett hundstall är påfrestande. Hur bra vi än tar hand om hunden här går det inte att jämföra med att ha ett eget hem och en egen människa. Det blir många ensamma nätter för en långsittare och vi behöver därför göra allt vi kan för att öka välfärden för de hundar som väntat länge på att hitta hem. Den viktigaste uppgiften hundskötarna har är att skapa relationer till hundarna på stallet och lära känna dem, för att kunna bedöma vilket slags hem de behöver komma till. Eftersom de hundar som bott på stallet längst också är de hundar vi känner bäst jobbar vi med att ge dem individuell aktivering och berikning utifrån vad de tycker om. När en hund passerat 100-dagarsgränsen hos oss kommer det synas på våra informationstavlor och i promenadschemat så personalen blir påmind om att hunden behöver extra omsorg. Skulle det vara kort om personal en dag behöver långsittarna prioriteras och en och samma hundskötare ska helst inte tilldelas mer än en långsittare per dag. Vi ger extra berikning till en hund som bott på stallet länge och vi tänker till ännu ett steg kring hur både inne- och uteboxen är inredda för att kunna anpassa miljön efter individens behov och intressen. När vi har temadagar med till exempel viltspår, specialsök får alltid långsittarna följa med och likaså vid utflykter. Allt för att göra tiden på stallet så bra som möjligt och ge hundarna meningsfulla aktiviteter som skulle kunna liknas vid att ha en alldeles egen människa att hitta på saker med. När en hund är redo för omplacering och inte längre behöver specifik träning eller utredning kan vi avlasta den genom att låta den bo i jourhem eller på vårt externa pensionat för att få en lugnare miljö. I jourhem får vi dessutom värdefull information om hur hunden beter sig i hemmiljö vilket kan snabba på processen att hitta rätt hem till långsittaren.
Tre av våra långsittare och hur vi jobbar med just dem
Sture är en ettårig Malinois som har många styrkor – han är social, tillgänglig och miljöstark, tycker om människor och bryr sig inte speciellt mycket om andra hundar. Han låg dock högt i stress när han kom till oss vilket gjort att han blivit en långsittare. Vi tror att man tidigare ställt höga krav på Sture i träning och har därför valt att ha en mindre grupp hundskötare som jobbar med honom för att han inte ska bli stressad. För att ge honom utlopp för sin energi har vi gett honom kravlösa arbetsuppgifter som viltspår och drag vilket han älskar, men vartefter han börjat lita mer på sina hundskötare har vi även successivt lagt in mer vardagslydnad i hans träningsplan. Vi tränar nu vidare på att öva hantering inför veterinärbesök, impulskontroll och allmän lydnadsträning som han behöver i vardagen. Sture hoppas på att komma till ett hem där man har intresse av att ge honom meningsfulla uppgifter varje dag, som till exempel spår- och lydnadsträning.
Fanny är en tvåårig Staffordshire bullterriermix som suttit på Hundstallet länge. Hon är trygg med människor men kan bli lite uppvarvad när hon ska kopplas för promenad, något vi tror kommer försvinna när hon får chans att landa i ett eget hem. För att jobba vidare med Fanny har vi valt att ha en mindre grupp hundskötare som tränar henne för att göra tillvaron på stallet så trygg och förutsägbar som möjligt. Hon har ett högt driv och en mycket bra nos och vi har därför börjat träna henne i specialsök, något hon älskar. Fanny önskar sig ett tryggt och aktivt hem där hon får fortsätta med specialsök eller viltspår och hon vill få sova med sin människa i sängen. Då hon varit på jour hos en av sina hundskötare har hon visat att hon gärna vill vara nära och helst sova sked hela natten.
Ace är en Rottweilerblandning som är född på Hundstallet då hans mamma kom in som dräktig hittehund. Han såldes som 8-veckors valp och bodde i sitt nya hem ett år, tills familjen fick ändrade förutsättningar och han kom tillbaka till oss. Ace har alla förutsättningar att bli en toppenhund för den som vill ha en aktiv hund som tycker om att träna. Han har tidigare gått flera kurser, är van att åka tåg och buss och att gå på café. Eftersom Ace blir stressad i stallmiljön har vi valt att flytta honom till vårt externa pensionat för att ge honom en lugnare vardag tills han hittar sin nya människa.
Behöver jag vara hundexpert för att köpa en långsittare?
Vissa hundar behöver en ägare med mer hunderfarenhet än genomsnittet men du behöver absolut inte vara hundexpert eller professionell för att ta hand om en hund från Hundstallet. Ett genuint intresse för hundar och en plan för att fortsätta hundens träning och utveckling är det viktigaste, så var inte rädd att kontakta oss om du är nyfiken på en viss hund eller om du vill göra en generell intresseanmälan för att adoptera en hund. Att en hund bott på Hundstallet en längre tid behöver inte betyda att det är något fel på den, vissa hundtyper och utseenden är bara inte lika attraktiva som andra för oss människor.