”Jag vill så gärna ge hundarna en andra chans”
I snart 20 år har Petter utrett hundar med problem på Hundstallet i Stockholm, och på köpet lärt sig en hel del om människor.
När lyckas omplaceringar bäst?
– När den nya familjen är beredd att omforma sitt liv och inte bara vill ändra på hunden. Om man har mycket specifika krav på hur en hund ska vara ska man nog inte ta en omplacering. Våra hundar kommer med ett bagage och behöver förståelse för det. Ömsesidig anpassning är det bästa receptet för att hund och människa ska bli lyckliga tillsammans.
Vad gör du när du möter en ”problemhund” för första gången?
– Pratar med ägaren om det går. Jag försöker att inte ha förutfattade meningar utan lyssnar och observerar hunden samtidigt. Ser vi samma sak? Oftast tar ägaren upp ett specifikt problem, men man kan behöva titta mer brett på hundens hela liv för att hitta orsaken till problembeteende.
Finns det något bra standardråd att ge till hundägare?
– De flesta kan mer än de tror! Om man skaffar sig grundläggande kunskaper i etologi, så att man inte går helt vilse i sina tolkningar, så kan man komma långt genom att helt enkelt försöka sätta sig in i hundens situation. Har den tråkigt? Är den rädd? Förstår den vad som händer eller vad du säger?
Hur många hundar får nya hem via Hundstallet?
– Cirka 500 hundar passerar oss varje år. Somliga är bortsprungna och stannar bara ett par dagar i väntan på att polisen hittar ägaren. Andra är här i flera månader. Glädjande är att få hundar behöver avlivas. När det händer är det antingen för att hunden är för sjuk eller för att polisens utredare gjort bedömningen att hunden är farlig.
Hur ser du på Hundstallets framtid?
– Vi behövs, tyvärr! Förra året öppnade vi i Skåne och under 2018 hoppas jag att vi kan presentera nya planer för en anläggning i Göteborgstrakten. Tyvärr blev det problem med bygglovet, men vi är redo att dra i gång så snart vi hittar en tomt eller fastighet.
Info om Petter Fahlin
Yrke: Hundproblemsutredare.
Aktuell: Ständigt lika engagerad i att ge Hundstallets hundar nya hem och ett bra liv.
Privata hundar: Kajsa, fransk bulldogg, ca 15 år. Juvelen, italiensk vinthund, ca 7 år. Knyttet, bostonterrierblandning, ca 4 år. Valle, basenji, 2 år. Alla utom Juvelen och Valle kommer från Hundstallet.
Artikeln är hämtad från SKK’s tidning Hundsport, nr 2 2018.
Text: Ebba Svanholm
Foto: Johan Strindberg