Bakom kulisserna

Den åttonde september var det åter dags igen för öppet hus på Hundstallet. Den här gången får  ni följa med bakom kulisserna.

Text: Milena Bergquist Foto: Hanneke Bonthuis

07:00

Allt är tyst. Ännu sover de 26 hundarna på Hundstallet. 40 är inskrivna, men valparna och de ”blyga violerna” är hos jourfamiljer och i helghem för att inte utsättas för någon stress denna dag. Det enda som låter i huset är kopieringsmaskinen en trappa upp. Det är Amanda Nilsson som är ansvarig för Öppna hus och julmarknader som skriver ut namnskyltar till hundarnas rastgårdar: Vincent, Rex, Mynta, Molle mops, Kalix, Freja, Lill-Bamse, Björne… Några av volontärerna som skulle arbeta har blivit sjuka och dagens jobbschema måste ändras.

– Det är alltid lite nervöst så här dags. Kommer allt att klaffa? Har jag glömt något, undrar Amanda.

Tre hundskötare börjar klockan sju. Många på Hundstallet är mångsysslare, precis som Amanda, som denna morgon har sällskap av Sara och Hanneke (fotografen till det här reportaget). De tre tar varsitt stall och börjar med morgonrutinerna. Alla rutiner är precis desamma, denna morgon som alla andra. Oavsett vad som händer, kommer hundarnas behov först.

Så fort Amanda trycker ner handtaget till stall nummer tre sätter Fidde, en liten urhund, igång att skälla. Äntligen händer det något och snart kommer maten! Hundarna lär sig rutinerna snabbt. Lill-Bamse, en korsning mellan chow-chow och någon betydligt större ras, står på bakbenen för att hälsa välkommen. Amstaffkorsningen Dina gnäller, hon är ledsen. Hon har inte kunnat hålla tätt under natten. Molle mops vill bara ha kel. Jolie sitter snällt och tålmodigt med huvudet på sned och väntar på att få komma ut och kissa. Amanda släpper ut hund för hund i den stora rastgården utanför. Lill-Bamse måste ”läsa tidningen” länge och tänker minsann inte gå in bara för att Amanda vill. Han är envis och Amanda likaså. Hon gör rent hos Dina och sedan är det dags för mat. Stora och små skålar med innehåll som passar varje individ. Filur får maten utspridd på golvet för extra aktivitet.

08:00

Resten av personalen är på plats. Margite och Anette, verksamhetschef och ekonomiansvarig, kånkar bord, stolar och lådor. Hundskötarna gör i ordning alla tält för matservering, Hundstallets styrelse, polisen, försäljning, klapphörna med mera. Scenen ska monteras, grusgångar krattas, ogräs rensas, grillarna ställas fram och ljudet från högtalarna kopplas på. Valpen Luna med sina stora tassar väntar på sin jourfamilj i receptionen. Skyltar tejpas upp, matvaror flyttas från kylar till kök.

09:00

Informationsmöte i träningsrummet för dagens alla 30 volontärer, nya som gamla. Först och främst ska alla hundar ut på sin morgonpromenad. Stallarna ska tömmas eftersom hundarna ska placeras om för dagen.

Vissa ska få vara med och andra inte. Några av chihuahua-blandningarna måste flyttas till det stängda stallet där nykomlingar och pågående polisärenden sitter. De är så rädda att de skakar när vi närmar oss. Men Amanda är hoppfull, de gör redan framsteg. Tids nog kommer de nog att våga lita på människan igen. På väggen i hallen hänger ett stort schema beskrivande vilken hund som ska sitta var. Logistiken är oerhört viktig. Allt måste fungera när flera tusen människor kommer på besök.

10:00

Petter, Ellinor, Karin, Jenny, Anna och de andra hundskötarna ser till att de lite svårare hundarna också får omvårdnad och promenad. Medan alla stallets vovvar är ute görs boxarna fina med nya och rena filtar.

Ute på gården skiner solen från en knallblå himmel och där råder ett slags ordnat kaos. Alla hjälps åt och det skrattas mycket även om stor koncentration råder. De första besökarna har börjat köa. Allra längst fram står Charlotte med sonen Leon.

– Vi bor inte långt härifrån och vi tänkte anmäla oss som jourhem, säger mamma Anki.

Bakom står familjen Ek från Enköping. De har inte heller någon hund, men stöttar Hundstallet och glädjer sig åt att få träffa hundarna. Kanske i framtiden?

– Bara de som vill komma in i stallarna behöver köa. Alla som vill till klapphörnan eller besöka tälten kan bara gå in, säger Margite. Kön växer med varje minut. Strax före öppningsdags ringlar den ända upp från Åkeshovs tunnelbanestation. Människor och hundar.

Ta emot Skorpan som har fått landa i jourhem …

… och sen nya filtar till hundarnas boxar

Björne får en skön stund innan Öppet Hus

11:00

Som genom ett mirakel är allting klart och dörrarna till stallarna öppnas. Några gläfser, Björne studsar upp och ner, svansar viftas. Hundarna är lika förväntansfulla som besökarna. Men Mynta hetsar inte upp sig i onödan. Den stora tigrerade tiken ligger still och iakttar. Bara svansen dunkar. Hundarna väljer själva om de vill vara ute och säga hej, eller dra sig undan för vila i boxen.

Snabbt fylls fikahörnan där det mumsas grillade hamburgare, korv, bullar och hemgjorda hallongrottor, skänkta av volontären Martin. Polisen tipsar om vad man kan göra om man ser en hund som far illa. Några pratar med hundskötare från Hundstallet i Skåne som är uppe över dagen, andra köper profilprodukter av Anna och Jeanette och hundkorgar och halsband i loppisshopen. Många köper Hundstallets barnböcker i receptionen. Alla pengarna från försäljningen går oavkortat till verksamheten. Ulf Uddman, ordförande i Hundstallets styrelse, tar emot ett stipendium på 10 000 kronor från Marikarlos vänner.

13.30

Hero, dagens huvudrollsinnehavare, intar scenen tillsammans med djurskötaren Ellinor. Det var hon som först tog emot valpen som lämnats för att dö djupt inne i skogen. Det är ett år sedan och Hero mår jättebra och älskar sitt nya hem. Även hans jourfamilj, som tog hand om honom de första fyra månaderna, intar scenen och berättar om den första tiden.

Volontärerna, som passar besökarnas hundar (gästhundar får inte följa med in i stallarna), blir extra glada när det kommer före detta hundstallshundar. Idag får de bland annat passa Lovis, huskey/schäfertiken, som tidigare hette Angel. Glädjen är ömsesidig även om hon spanar efter husse som bara vill kika lite på de andra hundarna.

I klapphörnan är det franska bulldoggen Luci som får gos och pussar snällt tillbaka. Amstaff/americanbulldogvalpen Puck älskar att bli klappad på den skära magen. På hela området möts människor och hundar, stora som små, alla raser och åldrar och det utbytes erfarenheter.

John-Filip, en av Hundstallets två veterinärer, gör hälsokontroller och vaccinationer. Dobbermannen Benji kom till hundstallet som liten valp. Wendela hade honom på helgerna och förälskade sig. Idag är Benji fem år. Pälsen lyser och han har inget emot att bli undersökt. Lite mer tandborstning bara, annars är han kärnfrisk.

11 år gamla Vanilla behöver banta, klippa klorna och få tänderna sanerade. I övrigt är hon hur frisk som helst.

Hero

Lovis visar upp sin nya husse

Benji

Vanilla

14.00

Stalldörrarna stängs. Lite väl tidigt, tycker någon. Men nu behöver volontärer och personal pusta ut någon minut innan röjning, nedmontering och städning börjar. Alla hundar ska få komma ut i skogen och sedan välbehövlig vila för vissa. Alla ska få komma tillbaka till sin egen box. Freja med ett blått och ett grönt öga gnager lustfyllt på ett stort ben och verkar helt obekymrad över dagen. Mynta iakttar de sista besökarna som dröjer sig kvar. Det är Amira och Seima som fastnat för Dina.

– Å vad hon är fin. Jag ska hem och prata med mamma. Kanske, kanske, säger Amira. Dina tittar efter de båda flickorna som sakta och motvilligt lämnar henne.

15.00

Gården är näst intill tom och städad. Många händer har kånkat, sopat, lyft, slängt och snart syns inga spår av den aktivitet som nyss pågått. Björne är lika glad som alltid, trots alla gäster som passerat den stora fina vita boxern. Kanske blir det någon av dem som tar sig an denna egensinniga pärla till hund. Han som har samma behov som alla andra hundar, men som kräver lite speciella insatser och kunskaper. Molle mops snarkar redan högt i sin korg.

Så går dagen vidare. Denna dag som alla andra dagar på Hundstallet. Hundskötaren Cilla sitter på golvet i Vincents box, Vincent ligger i hennes knä och tankar lite kärlek och närhet inför natten. Han tycker inte om att sova ensam.

21.00

Lill-Bamse gnager nöjt på sina kvällsben. Bara Filur ylar högt en stund. Sedan blir det tyst. God natt! I morgon är en ny dag.

[box] Smått och gott från Öppet hus:

• 2080 personer besökte stallarna plus 1000 personer stannade utanför och minglade. Totalt drygt 3000 besökare.
• Vi kokade 30 liter kaffe.
• 30 volontärer hjälpte till.
• Det grillades 190 sojakorvar och 286 hamburgare som bland annat serverades med 10 kilo tomatskivor, 5 flaskor ketchup och 2 kilo bostongurka
• 10 anmäldes som blivande volontärer, jour- och helghem.
• 75 239 kronor samlades in.[/box]