Att vara jourhem till en hundstallshund

Vi på Hundstallet gör allt för att hundarna som finns hos oss ska må så bra som möjligt. Detta genom att vi går härliga promenader, ger dem mental stimulans och såklart massa kärlek. Denna miljö kan dock vara stressig för våra hundar, därför är vi otroligt tacksamma för de som engagerar sig ideellt i Hundstallet. Eva Östberg är en av de, hon har varit volontär och därefter jourhem sedan 2011.

Efter det att Evas hund fick somna in ville hon få den värdefulla hundkontakten igen men det var svårt att få ihop då hon jobbade. En dag läste hon om Hundstallet, skickade in sitt intresse om att få jobba volonärt och på den vägen är det.
– Jag längtade efter hund men kunde inte köpa en för tillfället. Att då hjälpa hundarna på Hundstallet var perfekt.

Jag fick gå en introduktionskurs och därefter började jag jobba som volontär. Detta var på våren 2011 och sedan under hösten blev jag helghem vilket passade utmärkt då jag jobbade på vardagarna, berättar Eva.
Att vara volontär innebär att man kommer till Hundstallet och bland annat går mysiga promenader med hundstallshundar. Att vara helg- eller jourhem innebär att du tar hem hunden antingen under helgen eller under en längre period. Under åren har Eva tagit hem många hundar, stora som små.
– När en ny hund kommer hem till mig brukar jag ha som rutin att först låta den vara så att hunden kan få bekanta sig i mitt hem som såklart är en helt ny och främmande miljö för den. Jag tror att det är viktigt att hunden får lukta och slå sig till ro. Därefter brukar vi ta n promenad för att sedan avsluta dagen i soffan i lugn och ro, berättar Eva.

Då hundstallshundarna inte får lämnas ensam hemma eller i bilen är det viktigt att man handlar mat och annan förberedelse innan. Lägg gärna undan ömtåliga saker som du är rädd om. Sedan måste man även vara beredd på att alla hundar inte är rumsrena.
– Det är underbart att vara jourhem, låt hunden bekanta sig med dig och ditt hem. Man får anpassa sig efter hunden och dess behov, berättar Eva.

Då vissa hundstallshundar har ett bagage och kan vara osäkra, är det viktigt att alltid ha kontroll ute på promenaderna. Alltid vara steget före och uppmärksam på andra hundar, cyklister eller joggare, du vet aldrig hur hunden kommer att reagera i olika situationer.
– Det finns många fördelar att vara jourhem. Du mår bra av att få komma ut på promenader och såklart av att få umgås med hundarna. Det känns även viktigt att få göra skillnad för hundarna och det är roligt att lära känna dem, berättar Eva.


Att vara jourhem kan se väldigt olika ut. Det finns hundar som behöver långa promenader och de som precis har opererats och behöver en lugn och trygg plats att vila upp sig på. Man får anpassa sig efter hunden. Hundstallet finns såklart alltid med som stöd och om du behöver någon att rådfråga.


Eva har haft hundstallshunden Vira som vi kan se på bilden på jour. Vira är en försiktig tjej och man får lära känna henne i hennes takt. Nu efter en tid hemma, är hon trygg i Evas famn.