Barn och hund, ett band för livet?

Det är känt att barn som får möjlighet att umgås med djur får en stärkt förmåga till empati mot både djur och människor och att deras sociala och emotionella förmågor ökar. Många har en dröm om att se sin hund och sina barn växa upp och leka tillsammans som bästa vänner och detta kan absolut bli en verklighet om vi som vuxna är med och styr och hjälper dem redan från början.  

Aktiv uppsikt 

Hundar och valpar har vassa tänder och barn har hårda händer. Det gör att de lätt kan råka skada varandra, ofta helt utan uppsåt. Det är alltid den vuxnes ansvar att hålla hund och barn under aktiv uppsikt när de är tillsammans. Missförstånd kan uppstå snabbt när barn och hund umgås och vi behöver därför vara hundraprocentigt koncentrerade och övervaka dem hela tiden. Kan vi av någon anledning inte det bör vi alltid sära på dem för att alla ska vara helt säkra. Även om du bara ska bre en smörgås, svara på ett sms eller hämta något från bilen så kan det vara tillräckligt för att något ska hända när du inte är där och tittar på dem.  

Hundvänliga raser  

Det finns inga hundraser som är mer barnvänliga än andra. Alla hundar behöver lära sig att vara bekväma runt barn precis som barn behöver lära sig hur man ska bete sig runt hundar.  

Något att tänka på i valet av hundras är dock att stora, starka raser kan bli svåra för barn att hantera. Raser med hög aktivitet och ett stort behov av stimulans är inte heller alltid lämpade för en barnfamilj. Dvärgraserna har å andra sidan ofta stor integritet och tycker inte alltid om att bli klappade eller hanterade av barn och de kan bli illa skadade om ett barn till exempel snubblar över dem.  

Tillåt aldrig barn att lyfta eller bära runt på hundar. Om hunden sprattlar och faller kan den skada sig allvarligt, trots att fallet inte är högt.  

Hundens språk  

För en hund kan ett barn bete sig mycket märkligt, de kommer för nära, de kramas hårdhänt och de rör sig konstigt. Hundar visar med små signaler när de är obekväma och vill ha större avstånd och det är vårt ansvar som vuxna att lära oss känna igen de signalerna. Många hundar står ut med mycket innan de säger ifrån. Det är varken rättvist eller rimligt att hundar ska klara av hårdhänt eller skrämmande behandling.  

Tidiga tecken som din hund visar när den inte är bekväm i situationen kan vara något av följande:  

  • Stelnar 
  • Gäspar 
  • Slickar sig om munnen 
  • Vänder bort blicken eller ansiktet 
  • Försöker gå undan 
  • Flåsar   

Lyssnar vi inte på hundens signaler här kommer den behöva trappa upp dem och då kanske den i stället:  

  • Visa tänderna 
  • Morra 
  • Nafsa 
  • Bita  

Situationer som kan upplevas som mycket obekväma av hunden kan till exempel vara:  

  • Barnet kryper in under till exempel ett bord där en hund gömmer sig eller lagt sig för att vila 
  • Barnet kryper ner i hundens korg/säng 
  • Barnet tar hundens leksaker eller mat 
  • Barnet försöker krama eller gosa med hunden  

Får jag bli arg på hunden om den morrar åt mitt barn?  

Om hunden morrar åt barnet har vi vuxna missat signaler på vägen. Att straffa en hund som morrar kommer aldrig ge önskad effekt. Att morra är hundens sätt att kommunicera och om morrningen bestraffas finns en risk att vi tystar hundens varning vilket gör att den i stället biter utan förvarning.  

Separera  

Visar din hund att den är obekväm är lösningen att ta undan barnet från hunden. På så sätt visar vi hunden att vi sett och förstått och att vi hjälper till. Därefter måste vi fundera, hur kan vi göra för att detta inte ska hända igen? Försök identifiera situationer där hunden visar att den vill vara ifred och respektera detta. Visa hunden att du har koll på läget.  

Samma sak gäller självklart åt andra hållet också, om barnet blir rädd eller stressad av hunden behöver vi också gå in och separera dem, respekten måste visas åt båda håll. 

Visa och förklara  

Med riktigt små barn behöver du som vuxen vara med och visa hur man rör vid en hund på ett vänlig sätt. Styr gärna barnets hand och visa hur man klappar mjukt och snällt. Du behöver tydligt avstyra om barnet springer efter hunden eller klappar hårdhänt.  

Barn från förskoleålder kan man börja resonera med och förklara vad hundens signaler betyder. Prata gärna om hur de själva skulle känna i olika situationer och hur de skulle reagera. Det kan hjälpa dem att förstå vad hunden försöker säga.  

Barn tar efter och härmar det vuxna gör. Hantera hunden lugnt och respektfullt själv så blir det lättare för barnet att ta efter.  

Regler 

Sätt upp regler för barn som besöker ditt hem. Inget barn får närma sig hunden i följande situationer: 

  • När hunden vilar eller sover 
  • När hunden äter 
  • När hunden har en leksak eller ett tuggben 
  • En hund som har valpar 
  • En hund som är sjuk eller skadad  
  • En hund som ligger under ett bord eller annan möbel  
  • När hunden försöker gå undan 
  • När hunden ligger på sin trygga plats  

Prata gärna med besökande barns föräldrar så de också är införstådda i vilka regler som gäller för att hålla både barn och hund säkra.  

En egen trygg plats   

Vänj hunden vid att vara på en avgränsad yta en stund varje dag. Det ska inte vara ett straff utan ett trevligt ställe där den kan vila och kanske äta goda tuggben. Hunden ska alltså inte bli utestängd ur gemenskapen eller ignoreras i flera timmar utan ha en egen plats där den kan vara säker på att få vara ifred. Ett bra tips för att höja värdet på platsen är att bara ge hunden tuggben och annat extra gott just här. På så sätt slipper man även få kladd i möblerna eller tuggben som ligger och skräpar i hemmet (en bonus är att denna träning även är en perfekt start på ensamhetsträningen). Använd till exempel kompostgaller eller en barngrind för att avgränsa en plats hemma och se till att hunden har en bädd, vatten och annat den tycker om på den här platsen. När hunden är på sin plats ska den få vara ifred, oavsett om det är vi som bett den vara där eller om den själv väljer att gå dit.  

Förbered besöket  

När barnens kompisar kommer över för att leka, om vänner och familj är på besök eller om du ska ta hand om barnbarnen en stund så behöver du vara förberedd på hur du ska agera för att det ska bli ett lugnt möte för alla inblandade.   

  • Se till att din hund är rastad och nöjd innan besökarna anländer. 
  • Låt gärna hunden vara på sin trygga plats med något gott att äta när gästerna kommer. Detta för att se till att ingen blir rädd eller skadad om hunden blir för ivrig eller exalterad när det kommer folk. Även en mindre hund kan välta eller skrämma ett barn.  
  • Ha inte bråttom. Vänta tills alla kommit till ro innan barn och hund introduceras. 

Fråga hunden om den vill bli klappad  

Vi människor ser det gärna som en rättighet att alla hundar ska tycka om att bli klappade av alla människor. Verkligheten ser dock inte ut så. Lär gärna barnet (och kanske även andra vuxna?) följande övning i hur man frågar en hund om lov: 

  • Kalla på hunden genom att säga hundens namn. Det är hundens val att komma till dig, du ska alltså inte närma dig hunden.  
  • Om hunden villigt kommer fram är det ett sätt att tacka ja till inbjudan. Om hunden stannar kvar där den är betyder det att den artigt tackat nej till att komma och bli klappad. Du kan självklart prova igen lite senare.  
  • Stryk hunden över sidan några gånger och sluta sedan. Om hunden stannar kvar är den bekväm med att låta dig fortsätta men går den undan låter du den gå utan att försöka hindra den.  

Tänk på att 

  • Undvik jakt- eller brottningslekar mellan hund och barn. Det är lätt att någon blir för uppjagad och det sker en olycka.   
  • Tillåt inte att någon överraskar din hund, retas med den, petar på den eller smyger sig på den. Det kan skrämma hunden vilket kan göra att den försvarar sig.  

Gör roliga saker tillsammans  

För att få hund och barn att uppskatta varandras sällskap kan ni göra roliga aktiviteter tillsammans. Gå en promenad i skogen, lägg ett spår eller lär hunden ett trick.  

Bådas villkor  

Både barn och hundar har en förståelse för om något känns rättvist eller inte. Allt umgänge behöver vara på bådas villkor och vi behöver vara noga med att respekt ska visas för både barnets och hundens behov. Om vi alltid ger fördelar åt den ene kommer den andre att märka det.  

Låt det ta tid 

En god relation tar tid att skapa och barnet kommer inte alltid komma ihåg vad du sagt. Var med och påminn om vad ni pratade om sist och visa hur barnet ska göra. Med tiden kommer de lära sig förstå varandra och kunna umgås på ett sätt som är både säkert och roligt för båda.  

Text: Bodil Olsson