Tanken på att det kan uppstå en krissituation som innebär att man behöver klara sig själv eller som leder till att man behöver lämna sitt hem kan kännas väldigt obehaglig. Genom att vara förberedd har du bättre förutsättningar att klara av att ta hand om din hund även vid en allvarlig händelse. Det är viktigt att komma ihåg att du som hundägare ansvarar för din hunds välfärd även under en krissituation. Rekommendationen är att ha tillräckligt med förnödenheter hemma så att du och din hund klarar er en vecka utan samhällets hjälp.
Det här bör du ha hemma;
- Vatten – dunkar som förvaras mörkt
- Hundfoder – köp gärna hem en extra säck
- Varma filtar
- Transportbur
- Eventuella mediciner – be din veterinär skriva ut för en tid framåt
- Hundens pass, vaccinationskort och försäkringsnummer
- Skriv ut telefonnummer till din närmsta veterinär
- Första hjälpen kit – Skyddscentralens kit innehåller allt du behöver
Inga hundar i skyddsrum
I Sverige får man i dagsläget inte ta med djur till skyddsrum. Det beror på allergiker och de begränsade möjligheterna att rasta djuren. Rekommendationen från MSB – Myndigheten för samhällsskydd och beredskap är att om man måste lämna sina djur så ska man se till att de har fri tillgång till mat och vatten, alternativt ta med sina djur och söka skydd i en källare, garage eller en tunnelbanestation. Det här går emot vad vår djurskyddslag säger om hundägarens ansvar. Där står bland annat att djurägare ska se till att djuret skyddas från onödigt lidande, inte lämnas utan uppsyn samt att tamdjur inte får överges.
I andra länder som förbjuder djur i skyddsrum har man sett att många djurägare avstår från att evakuera då de inte vill lämna sina djur. Det blir väldigt problematiskt eftersom det då i stället krävs räddningsinsatser för att hjälpa dem att ta sig från sina hem.
Vad gäller egentligen?
Hundägare har skyldighet att följa det som står skrivet i vår djurskyddslag, samtidigt är det förbjudet att ta med sig sin hund till skyddsrum vid en allvarlig kris. Det är motsägelsefullt och kan leda till att många hundägare stannar kvar i sina hem, det i sin tur ökar risken för onödigt lidande, allvarliga skador och dödsfall.
I Sverige finns 835 000 hundägare och i snitt 2 personer per hushåll, vilket visar att det är många individer som drabbas av att inte kunna ta sig till skyddsrum med sin hund. Det här är en fråga som behöver lyftas och vi stöttar förslag på lösningar som ger förutsättningar för hundägare att ta hand om sin hund under en krissituation.
Förslag på nya regler
Vi tycker att det ska vara tillåtet med hund i skyddsrum. Det skapar trygghet samt ger hundägare och deras hundar samma möjligheter till skydd som övriga i samhället. Risken att hundägare väljer att stanna kvar i hemmet minskar, vilket gör att räddningsinsatser kan riktas till andra grupper och fördela resurser där de behövs som mest.
I dagsläget finns ingen tydlig plan på nationell nivå för sällskapsdjur. Det bör tas fram riktlinjer och framför allt skapas möjlighet för hundägare att tillgodose hundens behov av mat, veterinärvård och skydd även under förhöjd beredskap.