En fröjdefull jul för hunden  

Julen är en härlig tid för både stora och små men för att även hunden ska få en fridfull jul finns det några saker vi som hundägare kan tänka på för att underlätta för både oss själva och vår hund under julhelgen.  

Förberedelser och rutiner 
Under julhelgen har vi ofta tankarna på annat håll och fullt upp med julstök. Förändringarna som julen innebär kan skapa oro och stress hos våra hundar och det krävs en smula förberedelser från hundägarens sida för att ge hunden förutsättningar att kunna inkluderas i firandet. Försök hålla rutinerna kring hundens rastning och mat under julhelgen och se till att hunden är ordentligt motionerad och aktiverad innan julfirandet drar i gång. Gå till exempel en långpromenad i skogen, gör några sökövningar utomhus och träna lite lydnad eller trix. En nöjd hund har lättare att ta det lugnt och vila.  

Egen plats 
Ge hunden en egen plats där den kan gå undan och vila och be dina gäster att låta hunden vara ifred när den ligger på sin plats. Den egna platsen kan till exempel vara en bädd placerad bakom ett kompostgaller för att göra det tydligt för både hunden och besökarna. Extra viktigt är att förklara för hundälskande barn att de behöver låta hunden vara ifred när den ligger på sin plats eller när den äter – kom ihåg att det alltid är vi vuxna som är ansvariga för att både hund och barn är bekväma tillsammans.  

Extra gott tugg  
Ge hunden något extra gott att pyssla med när den är på sin plats. Det kan vara en kong med fryst färskfoder eller ett gott köttben som håller hunden sysselsatt en längre stund och hjälper den att slappna av.  

Fira jul på annan plats  
När vi kommer hem till andra kan det lätt bli alldeles för kul för en hund och det är ibland svårt för dem att förstå vad som förväntas av dem. Hjälp din hund att göra rätt genom att ha den kopplad första stunden ni är på en ny plats. Ha kopplet på tills din hund börjar slappna av och komma ner i varv.  

Andra hundar på platsen 
Kommer det finnas andra hundar där ni firar jul? Hjälp hundarna att få ett lugnt första möte genom att mötas utomhus på en neutral plats och ta en liten promenad tillsammans innan ni går in. Då har hundarna möjlighet att lukta av varandra och läsa varandras kroppsspråk på avstånd. Hjälp dem även inomhus genom att sära på dem om det blir för mycket lek eller när det är dags för mat eller tuggben. Även en snäll hund kan reagera mot andra hundar när det kommer fram resurser som känns viktiga för dem. Se till att båda hundarna kan gå undan och vara ifred om de vill.  

Julens faror 
Under julen råkar många hundar ut för förgiftning. Håll därför extra uppsikt över hunden så den inte får i sig något som är skadligt för den. Choklad, bulldeg, den vackra växten julstjärna, russin eller för mycket fet och salt julmat kan göra hunden mycket sjuk. Låt därför inte julmat stå framme obevakad och var extra uppmärksam om du är på besök hos vänner som inte är hundvana.  

En vit jul med hunden  
Både barn och djur kan reagera med oro och ängslan när människor är onyktra, det kan bli högljutt och vårt omdöme försämras. Som hundägare har vi ansvar för att ingen skrämmer eller skadar vår hund av misstag eller att den får i sig något giftigt. Var därför måttlig med alkohol när du firar jul med din hund och se till att den är trygg på platsen där ni firar tillsammans.