Att fira nyår som hundägare innebär ofta att man får ge avkall på de traditioner man är van vid och i stället anpassa sig efter sin fyrbente vän, som kanske står inför den värsta kvällen på hela året, i vissa fall i hela sitt liv. Som hundägare behöver man göra vad man kan för att den kvällen ska bli så lindrig som möjligt för hunden. Hundar hör högre ljudfrekvenser än vi människor vilket gör att de kan reagera på de visslande, pipande ljuden från raketerna. I vissa fall kan det även vara fysiskt smärtsamt för hunden med dessa ljud. Ljudrädsla kan yttra sig som allt från att hunden blir berörd eller lite orolig till att den blir panikslagen och svår att få kontakt med.
Förbered er
Ge gärna hunden en ordentlig skogspromenad på nyårsafton så den är lagom trött och nöjd. Att träna lite lydnad, gå ett spår eller träna lite trix kan också vara bra aktiviteter för att göra hunden lugnare inför kvällen. Gå sista kvällsrundan tidigare än vanligt och var uppmärksam på att hunden kan ha svårt att uträtta sina behov om den är stressad eller orolig.
Ha alltid din hund kopplad tiden innan och efter nyår, även om den bara ska ut och kissa på tomten. En hund som blir skrämd kan fly i panik.
Registrera dig som ägare på Jordbruksverket
Alla hundar i Sverige måste id-märkas och registreras hos Jordbruksverket. Se till att du står registrerad som hundens ägare om den i värsta fall skulle springa bort.
Koja
Många hundar blir lugnare av att ha en koja att gå in i. En koja kan man göra åt hunden genom att täcka över en bur med filtar och sedan bädda med täcken och fällar inuti buren. Ett annat alternativ är att ställa hundens bädd under ett bord och lägga en filt över bordet. Skapa kojan i god tid före nyår och låt hunden vara där en stund varje dag. Servera gärna ett gott köttben, en kong med färskfoder eller något annat extra gott att tugga på när hunden är i kojan så kommer den snart bli ett favoritställe att vara på.
Lugnande feromoner
Konstgjorda lugnande feromoner kan lindra oron för vissa hundar. Spraya hundens koja och filtar morgon och kväll under hela december för att vara säker på att få full effekt av preparatet.
Hjälp av veterinär
Har du en hund som du vet är mycket rädd, kontakta din veterinär för en diskussion om att eventuellt ge hunden ett receptbelagt preparat. Detta skrivs ut efter en hälsokontroll så var ute i god tid.
Tips
För en hund som inte är ljudrädd sedan tidigare gäller det att bibehålla toleransen och se till att den inte råkar ut för något obehagligt som kan sätta spår i framtiden. Även vuxna hundar som klarat skott och ljud tidigare kan få en överdos av ljud eller bli skrämda så att de blir rädda för ljud som de tidigare inte reagerat på.
- Se till att hunden befinner sig på en trygg och rymningssäker plats om du misstänker att det kan förekomma smällare och fyrverkerier. Hunden mår bäst av att vara i ett välbekant rum med leksaker och andra hemtama föremål omkring sig. Begränsa gärna ytan hunden vistas på eftersom det kan ha en lugnande effekt på en orolig hund.
- Försök att själv vara lugn och neutral. Fortsätt pyssla med det du höll på med och ge gärna hunden något extra gott att tugga på för att avleda. När man äter/tuggar så frigörs ”må-bra-hormon” i kroppen
- Spela musik, gärna med en påtaglig takt och höj ljudet en smula
- Ha gärna diskmaskin, tvättmaskin eller liknande i gång eftersom det är vardagliga, välbekanta ljud som hjälper till att maskera ljuden utifrån
- Dra för gardiner och persienner för att stänga ute ljussken från raketer
Lämna inte hunden ensam
Sedan är det tyvärr så – att på tolvslaget får du snällt stanna inne och skåla med din vovve i stället för med gäster och grannar utanför. Lämna aldrig hunden ensam under nyårshelgen och särskilt inte runt 12-slaget. Om den verkar lugn och oberörd kan det bero på att du är med den och den känner sig trygg just därför. Så även du som har en hund som inte är skotträdd – lämna den inte ensam.
För hunden som redan är skotträdd
Du som har en skotträdd hund vet vilken mardröm ni har framför er. Och tyvärr – det finns inget snabbt, enkelt råd att ge som löser det hela annat än att försöka åka bort med hunden till ett ställe där det smäller så lite som möjligt. Om du har möjlighet så är den varianten den allra bästa lösningen.
Åka bil
Om du har en hund som är trygg i bilen kan en sista utväg vara att sätta sig i bilen och köra när det börjar smälla på kvällen. Ge hunden något extra gott att tugga på, ta med dig kaffetermosen och höj ljudet på radion och fira nyår i bilen. Inte så tokigt som det låter…!
Efter nyår
Även dagarna efter nyår kan vara tuffa för den ljudrädda hunden och minsta ljud kan skrämma den igen. Fortsätt ha hunden kopplad, låt den ha sin koja att vila i och hitta på roliga aktiviteter ihop.
Vi önskar er alla en God Jul och ett Gott Nytt År!