Dog parkour – för tryggare hundar!

På Hundstallet är dog parkour en del av de dagliga promenaderna. Här slipas balans, koncentration och kroppskontroll. Men också kontaktvilja och självförtroende får en boost!

text och foto: Karin Wallén

Parkour. Den som hört talas om det tänker förmodligen på människor som klättrar över murar, hoppar från hustak, gör volter från ett trappräcke. På samma sätt finns extrema versioner av dog parkour, som är hundarnas variant. På Youtube finns filmer som visar hundar som utmanar tyngdlagen och kroppskontrollen på sätt man inte trodde var möjligt. Låt oss säga det med en gång: Det är inte den typen av dog parkour Hundstallet håller på med.

– Man kan säga att vi nästan alltid lägger in dog parkour på hundpromenaderna. Det finns så otroligt mycket man kan göra, och även om det är små övningar betyder det mycket i arbetet med hundarna, säger Linda Kornesjö, hundskötare som även är med i pedagogikgruppen.

Många hundar som kommer in till Hundstallet är knappt medvetna om att de har en kropp. De fokuserar på allt som händer omkring dem, och vet inte vad de gör med sina tassar. Att få en sådan hund att fokusera om och bli mer närvarande är en av många saker som dog parkour kan göra.

– Det behövs egentligen inte mer än en sten eller en trottoarkant för att man ska kunna göra olika övningar, säger Karin Lundberg, en av två pedagogikansvariga på Hundstallet.

Hon nämner att sätta upp tassarna på en sten som en grundläggande övning som alla kan göra. Det kanske låter enkelt, och vissa hundar förstår snabbt. Men med andra hundar är det en utmaning att ens få hunden att bryta fokus på något annat, och istället hänga med på vad människan vill att den ska göra. Med godis och uppmuntran brukar det gå vägen.

Tassarna på stenen, inga problem. Schäfer-huskyblandningen Angel visar Karin Lundberg vad hon kan.

Till en början kan det räcka att gå fram till en sten, för att få en belöning. Nästa steg kan vara att sätta upp tassarna. Ytterligare nästa steg är att hoppa upp på stenen, och efter ett tag att till exempel ge vacker tass från sin position på stenen.

Sitta på stenen och hålla upp tassen. Det gör jag så gärna för en godbit! Sixten är med på allt.

Framtassarna på en sten och baktassarna på en annan. En bra övning i kroppskontroll för blandisen Angel.

– Men man måste ta små steg i taget och då och då gå tillbaka till grunden igen. Det ska inte förekomma någon press, säger Linda.

Så småningom kan övningarna komma till större nytta än många kan föreställa sig. En osäker hund som har för vana att göra utfall mot andra hundar kan börja se en sten som en trygg plats. I den situationen kan stenen användas som en positiv tillflyktsort.

– Det kan bli en väldigt bra avledning när ett jobbigt hundmöte närmar sig. Men då krävs det att den har lärt sig det här i en trygg kontext tidigare, säger Linda.

En hund som börjat öva sig på olika underlag och med olika förutsättningar utomhus kan dessutom bli lättare att hantera i helt andra situationer. Att till exempel hoppa upp på ett undersökningsbord eller in i en bil kan nu bli lättare.

Dessutom är dog parkour en träning i följsamhet. Människan i andra änden av kopplet börjar hitta på roliga saker på promenaden, saker som dessutom generar belöningar och beröm. Inte undra på att hunden börjar se personen som en tillgång – någon att följa. Framförallt bygger hunden upp sitt självförtroende, genom att steg för steg bli mer medveten om sin kropp och hur den klarar att balansera på olika underlag.

Labbe-golden-bordercolliemixen Sixten gillar dog parkour

Koncentration och uthållighet

Som ett nästa steg i träningen kan man låta hunden sitta lite, lite längre på den där stenen eller trädstammen i skogen. Koncentration och mental uthållighet börjar då långsamt att utvecklas – men som alltid gäller det att återgå till grundövningarna och inte pressa för hårt.

Men annars är det mest fantasin som sätter gränser för vad man kan göra. Kanske kan hunden snart inte bara balansera på stammen utan även vända på den, eller snurra på stenen. Bara allt sker med omsorg om hundens säkerhet.

Konstigt material den här metallen, och kall och hal är den också! Men om tassarna åker upp kommer belöningen direkt!

– Självklart ska man ta det extra försiktigt med hundar som har artros eller är skadade. Men allmänt ska man också passa sig särskilt för att hoppa ner från höga höjder. Det är där det sker mest skador. Man ska också tänka på att värma upp hunden innan man börjar göra mer avancerade saker, säger Linda.

Hon minns särskilt en hund som hade stor nytta av dog parkour-övningarna:

– Dobermannen Sam, som har dålig syn. Han växte verkligen med övningarna. Han blev noga med att känna efter med tassen, och han lärde sig också att bli trygg med oss och vad vi hittade på.

Fotnot: Bäst är att använda sele på hunden när man  ägnar sig åt dog parkour.  Men på Hundstallet måste hundarna av säkerhetsskäl ofta ha halsband.

 

NYHETSBREV
Prenumerera på vårt nyhetsbrev.