Om hunden får värmeslag

Att aldrig lämna hunden i bilen en solig dag, det vet vi. Om olyckan trots allt är framme – hur kan du rädda en hund med värmeslag? Hundstallets veterinär John-Filip Lundin har svaren.

Varje år varnas det i alla mediakanaler: Lämna inte din hund i bilen! Ändå ser vi varje vår och sommar hundar i alldeles för varma bilar. ”Jag skulle ju bara”, ”… fönstren var ju nerdragna”, ”vi ställde ju bilen i skuggan”,  förklaringarna är många. Varje år kommer det mycket sjuka hundar med värmeslag till djursjukhusens akutmottagningar. Varje år dör hundar i onödan.

Men, vi är bara människor och människor gör misstag och felbedömningar. Om det nu drabbar din egen hund eller någon annans hund, vad kan du göra för att lindra hundens lidande eller helt enkelt rädda hundens liv?

Vad ska vi göra med en hund som har värmeslag?

– Mitt starkaste råd är: Ta hunden omedelbart till en akutmottagning. Och låt det gå undan. Förloppet vid värmeslag är snabbt. Det finns studier som visar att det absolut inte får ta mer en 1,5 timme från att du upptäcker att hunden drabbats tills den kommer under behandling.

Vilka är symptomen?

– Du ser bara de yttre symptomen, att hunden hässjar, det vill säga flåsar snabbt. Det är hundens sätt att reglera temperaturen i kroppen. Den kan vara slö, allmänt medtagen, yr. Den kan kräkas, få diarré. I värsta fall kan de till och med kollapsa. Hundar är individer och reagerar lite olika. Vad du inte kan se är de inre symtomen på att kroppens värmereglage är satt ur stånd. Det kan vara uttorkning. En hund med värmeslag torkar snabbt ut. Andra inre symptom kan vara ökad hjärtfrekvens, inre blödningar med mera. Blodet får problem med att koagulera normalt. Sämre syresättning.

Vad sker i kroppen vid värmeslag?

– Då höjs kroppstemperaturen, men det är inte feber. Hunden försöker reglera värmen genom att hässja. När temperaturen överstiger 41 grader, brakar det normala värmereglerande systemet samman och det centrala nervsystemet påverkas och snart påverkas andra organ. Till slut kollapsar hunden. Förloppet kan vara oerhört snabbt.

Hur kan vi hjälpa till?

– Ännu en gång: Ta hunden direkt till en akutmottagning. På vägen, om ni är två i bilen, kan ni försöka sänka hundens temperatur genom att hälla vatten på den. OBSERVERA att det INTE ska vara iskallt vatten. Det kan få helt motsatt effekt, kroppen kan gå i chock och allvarligt försämra hundens tillstånd. Det ska vara ljummet vatten. Dränk gärna en handduk i ljummet vatten och lägg på hunden. Ta tempen på hunden kontinuerligt.

Om hunden vill dricka – ge den ljummet vatten. Den kan också behöva energi. Bra är att alltid ha vätskeersättning till hunden i bilen. Det, precis som termometer, tillhör hundens akutväska. Se här bredvid vad en sådan bör innehålla.

Vad händer på akuten?

– Är hunden allvarligt sjuk hamnar den på intensivvård. Beroende på temperatur får den dropp med extra energi och syrgas för att blodet ska kunna syresättas bättre. Sedan vänder man sakta och försiktigt den farliga spiralen, sänker temperaturen så att hunden själv kan läka och få igång det normala värmereglaget igen.

Är vissa hundar mer utsatta för värme än andra?

– Ja. De hundar som har svårast att hantera värme är hundar med tjock päls, till exempel de så kallade polarhundar. De är inte avlade för att leva i värme. Och så är det trubbnosarna. Hunden kyler sig förutom genom att hässja genom nosen. Ju mindre nos en hund har, desto svårare har den att hålla temperaturen låg.

Hundens akutväska:

  • Vatten
  • Termometer
  • Energi som t.ex. vätskeersättning i pulverform att röra ut med vatten.
  • Förband till sårvård. För att kunna göra till exempel ett tryckförband.
  • Koksaltlösning till sårtvätt

LÄMNA ALDRIG DIN HUND ENSAM I BILEN UTAN UPPSIKT!

Värmen i en bil stiger så mycket snabbare än du tror. Egentligen vet vi ju alla hur det känns att sitta i en varm bil. Men, vi är människor, vi kan agera. Det kan inte en instängd hund. Och det hjälper inte alltid att ställa bilen i skuggan, eller att öppna fönster eller baklucka. Vädret kan ändra sig blixtsnabbt.

FÅR DU KROSSA EN BILRUTA?

Svar: JA. Om läget är akut.

Läs mer om vad som gäller på Svenska Kennelklubben: www.skk.se