Hundstallet ger hundar en rättvis chans

För omhändertagna hundar finns en tydlig process: det börjar med en grundläggande veterinärundersökning och slutar – allra oftast – med en omplacering.

Grundpelaren i Hundstallets filosofi är att ge varje hund en rättvis andra chans.

– Först när vi förstår hundens behov kan vi avgöra vilken människa som är bäst lämpad att ta hand om hunden, säger Karolina Lasses, avdelningschef för Hundvälfärden på Hundstallet.

Det gäller alltså att hitta personer som har kunskap, tålamod och erbjuder en kärleksfull miljö.

– Det är minst lika viktigt att se till den blivande hundägarens och samhällets bästa, det är som en helig treenighet. Vi har fått ett förtroende från myndigheter som vi är måna om att vårda, säger Marie Lejon, verksamhetschef på Hundstallet.

Karolina Lasses fyller i:

– Det gynnar ingen, allra minst hundarna själva, att vi skulle tillåta placeringar av hundar som inte är trygga. Vi genomför inte en omplacering om vi inte starkt tror på att det är den sista flytten hunden ska behöva göra. 

Bakom varje omplacering ligger ett gediget arbete. När hundar kommer till Hundstallet påbörjas en noggrann individuell process som alltid inleds med en grundläggande veterinärundersökning för att utesluta eller kunna åtgärda eventuella medicinska problem.

– Hunden måste må bra för att ha förutsättningar att fungera bra, förklarar Marie Lejon.

Hundstallets personal utvärderar hundens beteende och stöttar i det som är svårt och stärker det som fungerar. De arbetar också mycket med berikning vilket betyder att de skapar tillfällen för hundarna att få utlopp för naturliga beteenden. Helt enkelt att få bete sig som hundar.

– Nästan alltid lyckas vi få hunden att komma på tassar igen och hitta en lämplig hundägare – det finns så många fantastiska där ute! säger Marie Lejon och fortsätter:

– Ett av många sagolika exempel är när vi tog en hund från en missbrukarmiljö och hjälpte den till ett bättre liv. Vi får än idag bilder på hur hunden och den nya familjen bestiger berg och badar i sjöar ihop. Det är de lyckliga sluten som gör att vi orkar fortsätta.

Om Hundstallet fick ge två råd till både allmänheten och hundägare så vore det att läsa på vilka skyldigheter människor har när det kommer till att hålla hund och säga ifrån när hundar far illa. 

– Vår djurskyddslagstiftning bygger på att samhället visar civilkurage och anmäler missförhållanden. Som blivande hundägare kan du börja med dig själv och läsa på om vad det faktiskt innebär att ha hund, säger Karolina Lasses.

Hundstallet lägger högt värde i de donationer som kommer in och hjälper dem att fortsätta bedriva sin verksamhet.

– Även om drömmen är att Hundstallet inte skulle behövas, så är vi evigt tacksamma att våra givare finns här så länge behovet gör det. Ni förbättrar många liv, avslutar Marie Lejon.

Fotnot. Bilden föreställer inte Hundstallets hundar utan är vald för att visa på en bredd av hundraser till aktuell artikel.