Hundstallet instiftar Mattes och Husses dag – för att hylla alla hundföräldrar

Är du husse eller matte? Då ska du från och med nästa år firas! Inför 2024 instiftar Hundstallet två nya högtidsdagar i form av Mattes dag den 13 maj och Husses dag den 21 oktober – för att uppmärksamma och hylla alla hundägare.

– Hundstallet har i över ett sekel arbetat för att öka hundvälfärd och stötta hundägare. Vi ser det otroliga engagemang som Sveriges hundratusentals hussar och mattar lägger ner och det vill vi såklart uppmärksamma och fira! I nästa år kommer vi dessutom ha lite extra fokus på hundägare som kämpar i lågkonjunkturen, då vi ser hur det rådande ekonomiska läget påverkar såväl hundägare som hund, säger Johnny Kroneld, kommunikations- och insamlingschef på Hundstallet.

Idag firar svenskarna sina föräldrar under Mors respektive Fars dag. Dagar som har inspirerat till instiftandet av Mattes dag och Husses dag – ett erkännande av fler föräldrarroller som förtjänar att hyllas.

– Vi vet hur stort engagemang och ansvar som kommer med att vara hundförälder. Du är ansvarig för en annan individs välmående och överlevnad. Det är underbart att vi idag är så bra på att fira alla mammor och pappor. Nu är det hög tid att även uppmärksamma våra fyrbenta vänners älskade hussar och mattar, säger Per Leander, Generalsekreterare på Hundstallet. 

Hundstallet hjälper, vårdar och omplacerar hundar och har under många år bland annat erbjudit hjälp till veterinärvård och vaccinering av hundar vars ägare är ekonomiskt utsatta. Hundstallet är en ideell förening som är helt beroende av gåvor från allmänheten. Gåvor som möjliggör att fler hundar kan hitta till nya kärleksfulla hem och hjälpa utsatta hundägare.